A Nintendo Game Boy a videojáték-történet egyik legkelendőbb és legkedveltebb konzolja. Most már akár a kulcstartónkon is magunkkal vihetjük kedvencünk.

2024.02.20. – Ma már egy iPhone is képes futtatni a Death Strandinget, vagy a Resident Evil 4-et, ám ha tetszik, ha nem, nem minden generáció volt ennyire szerencsés. Azok például, akik a 80-as évek előtt születtek, maximum játékgépeken játszhattak pár pixellel a képernyőn. A Pong volt az első videojáték, amit ilyen módon lehetett játszani, s az is 1972-ben vált elérhetővé. Az első igazán komoly áttörést a Nintendo-nak köszönhetjük, ők dobták piacra ugyanis 1989-ben a Game Boyt, ami végre lehetővé tette, hogy útközben is játszhassunk teljes értékű játékokkal. Olyan ikonikus franchise-ok jelentek meg a gépre, mint a Super Mario, a Pokémon, vagy éppen a The Legend of Zelda. Érdekesség, hogy a Japán masina nem a szigetországban volt a legkapósabb. Az eladási adatok szerint Japánban 32 millió Game Boy-t értékesítettek, míg Amerikában 44 milliót. A statisztika alapján összesen majd’ 120 millió gépet sikerült értékesíteni, kijelenthető tehát, hogy hatalmas kasszasiker volt a forradalmi handheld megjelenése.

game boy

A Handheld kategória királyai

Egy legenda visszatérése

Ami a kézi konzolokat illeti, néha hallani panaszokat arról, hogy túl kicsik a nagyobb kezűek számára, ami kényelmetlen játékot eredményezhet. Nos, ezeknek az embereknek biztosan nem lesz a kedvencük Elliot Coll új szerzeménye. A The Retro Future YouTube csatorna tulajdonosa ugyanis rábukkant a világ talán legkisebb működő Game Boy masinájára. A konzolocska alig nagyobb, mint egy méretes hüvelykujj, még talán egy Tamagotchinál is kisebbre sikeredett. A youtuber az AliExpressen bukkant rá a retro gép miniatürizált változatára és elmondása szerint „azonnal meg kellett vásárolnia”. Coll csatornája egyébként is a Nintendo régi masinái köré épül, így még össze is tudta kötni a kellemest a hasznossal.

A készülék nyilvánvalóan nem hivatalos, és nem a Nintendo licence, ám ettől még izgalmas apróságnak tűnik. Az ára ettől függetlenül igencsak borsos lett, Coll nagyjából 85 dollárért (kb. 30 ezer forint) vásárolta meg. A kis méret nem az egyetlen figyelemre méltó dolog a mini Game Boy-ban, a készítői ugyanis figyelemre méltó módon ügyeltek a részletekre. A bekapcsológomb és a hangszórórács helyzete és stílusa tökéletesen idézi az eredeti Game Boy kialakítását. Sőt, a játék ROM-jai egy SD-kártyán vannak, ami egy eltávolítható tokban helyezkedik el, s úgy néz ki, mint egy régi Game Boy kazetta. Ráadásul valóban csatlakoztatható a mini Game Boy hátulján lévő nyílásba.

Az egyetlen szépséghibája a nosztalgikus minigépezetnek, hogy nem jár hozzá használati utasítás, a menük túlnyomó többsége pedig kínai nyelvű. Ettől függetlenül még le a kalappal a gyártó előtt, kiváló munkát végzett!

Ezt olvastad már?

A Sony még idén kiadhatja a PlayStation 5 Prot, felkészülve a GTA VI-ra

×