Régi hiedelmet cáfol az Apple: kifejezetten NEM javasolja, hogy rizsben szárítsd ki az iPhone-t. Azt mondják, csak nagyobb kárt csinálsz vele.

Gábor János

2024.02.20. – Jó eséllyel egy olyan okostelefon-felhasználó sincs a zodiákusban, aki ne hallott volna az elázott készülék ultimate módszeréről, arról, hogy a legjobb, ha egy darabig rizsbe temetjük, és az majd szépen felveszi belőle az összes nedvességet. Mivel ez a hiedelem hosszú ideje tartja magát, időről időre megjelennek a cáfolatok is – hátha elterjed helyette, hogy ezzel többet ártunk, mint használunk. A TweakTown most újra megkísérelte a lehetetlent és röviden összeszedte, mit javasol az Apple a rizses módszer HELYETT.

Forrás: Apple Explained

Vannak dolgok, amiket semmiképp se tegyünk az ázott iPhone-nal. Az egyik pont a rizs.

A legtöbbünkkel megesik, hogy vízbe ejtjük vagy leöntjük a telefonunkat, ami persze lábon kihordott infarktus: nem csak az dereng fel előttünk, hogy a bénázásunk mennyibe fog fájni, hanem az is, hogy mennyi ideig nem lesz miatta működőképes telefonunk. Bár a neten olvasható invazív javaslatok száma végtelen (van itt minden, a légkompresszoros átfúvástól a szétszerelve kiszárításig), a legjobban még mindig a zacskó rizs tartja magát, mint általános bölcsesség. A módszer az Apple szerint nem célravezető, mert a rizs apró felületi szemcséi és növényi törmelékei bejuthatnak az iPhone belsejébe, amivel jóval nagyobb kárt csinálunk, lévén

a nedvességgel ellentétben a finom rizspor nem tud távozni a készülékből.

A gyártó azt tanácsolja, hogy az elázott iPhone-t kapcsoljuk ki, majd egész egyszerűen állítsuk függőleges helyzetbe, a töltőporttal lefelé, és kopogtassuk egy darabig, hogy a víz a csatlakozó nyílásán keresztül szépen kiürüljön. Ha azt látjuk, hogy több nedvesség már nem szivárog belőle, tegyük félre egy száraz helyre kb. 30 percre, mielőtt feltennénk tölteni. Ezután ujjak keresztbe és bekapcs. Ha a készülék nem működik, akkor jó eséllyel még mindig zárlatos a bejutott nedvesség miatt, úgyhogy ismételjük a folyamatot a sikeres beüzemelésig, vagy – kudarc esetén – irány a szerviz. Ez az egyetlen értelmes próbálkozás, mondja az Apple, még egyszer kihangsúlyozva, hogy az elázott iPhone-t NE szárítgassuk kompresszorral, NE dugdossunk a csatlakozóiba idegen tárgyat (pl. vattát) és NE tegyük rizsbe – a fentebb írt okok miatt!

Légy tudatos iPhone felhasználó, és ne ilyen:

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

×