Óriási növekedést produkált az Epic Games, kiderült mennyi új játékosa van és milyen bombasztikus mennyiségű ingyen játékkal dobta meg a közösséget.

Gábor János

2024.02.18. – Az Epic Games Store 2023-ban hatalmas sikert aratott, és 2024-ben várhatóan tovább fog növekedni. A platform ingyenes játékokkal, exkluzív címekkel és kedvezményekkel vonzza a játékosokat, és komoly versenytársa a Steamnek. A heti free-game programjukban 86 játék szerepelt, amelyek 2023-ban szabadon letölthetők voltak a regisztrált felhasználók számára. Ezek teljes értéke 2055 dollárra (kb. 741 ezer forintra) rúgott, vagyis ennyi pénzt hagyott a zsebedben az Epic, ha hétről hétre mindet szépen letöltötted. Rengetegen éltek az Epic ajánlataival: az év során közel 586 milliószor igényeltek ingyenes játékot a tagok.

Az Epic azt is megjegyzi, hogy az ingyenes játékok átlagos értékelése 75 százalék, amivel cáfolni akarták azokat a hangokat, amelyek szerint folyton csak semmitérő vackokat sóznak a játékosok nyakába. Mondjuk azt nem hivatkozza le a vállalat infografikája, hogy ezt a számot honnan veszi, de mivel az áruház az OpenCritic kritikai statisztikáit jeleníti meg, valószínű, hogy ez lesz a forrás.

Az Epic Games Store az év során elég sok új felhasználót szerzett: 2023-ban több mint négy Magyarországnyi népességgel, 40 millió fővel nőtt a platform PC felhasználóinak száma. Ezzel az emelkedéssel az Epic Games Store PC userei már több mint 270 millióan vannak, de talán még érdekesebb a havi aktív felhasználók (MAU) létszáma, ami az előző évhez képest 10 százalékos emelkedéssel 75 millió volt, 2023 decemberében. Bár ennyivel még nem sikerült megközelíteni a Steam 120-130 millióra becsült MAU-ját, mégis, az Epic tényleg óriási lépésekkel eredt a nagy konkurens áruház nyomába.

Ami a bevételt illeti, a PC-s játékosok 950 millió dollárt költöttek az Epic Games Store-ban 2023-ban, ami 16 százalékos növekedés. Ennek kevesebb mint egyharmadát adták ki harmadik féltől származó játékokra (azaz pl. nem a Fortnite-ra), ami viszont 13 százalékos visszaesés, pedig az Epic 1300 címmel bővítette az áruház kínálatát tavaly. Az Epic fenomenálisan népszerű battle royale játéka mellett a legtöbbet kereső címek a GTA 5, a Rocket League, a Genshin Impact és a Dead Island 2 voltak – utóbbi tavaly áprilisban jelent meg, PC-re kizárólag az Epicnél.

Az áruház összefoglalta a 2024 elképzeléseket is

  • Hamarosan megjelenik egy teljesen új Download Manager, amivel ellenőrizheted a frissítések időzítését, ütemezheted a letöltéseket, átrendezheted a várólistádat, stb.
  • Jelentős fejlesztések kerülnek az offline módba, beleértve az offline állapotra váltás lehetőségét, a gördülékenyebb indítási élményt, valamint a korlátozott kapcsolattal rendelkező felhasználók számára feljavított hitelesítési folyamatokat.
  • A közösségi fejlesztések között egyelőre csak annyit említettek meg, hogy egyre több lehetőséget fognak kínálni a barátokkal való kommunikációra.
  • Előzetes betöltés az elővásárlásokhoz.
  • Előfizetés támogatása, ami lehetővé teszi a fejlesztők és kiadók számára, hogy az Epic Games Store-ba hozzák saját előfizetési szolgáltatásaikat, miközben a Store-ban vásárolt előfizetésekkel jutalmakat is lehet majd szerezni.
  • Dinamikus bundle-ok: ha szeretnél élni egy nagyszerű bundle lehetőségével, de már vannak megvett itemjeid, megteheted majd anélkül, hogy bármiféle veszteség érne.
  • És: az Epic Games Store elindul iOS-en Európában!

Ha az éppen futó akciókat keresed, segítünk – most ezt adja ingyen az Epic:

Több ezer forint helyett ingyen adják a szuperlátványos pokoli száguldást

×