Most mindenki teljesen ingyen, egyetlen forint elköltése nélkül játszhat a Ubisoft legújabb live service játékával, a Skull & Bones-szal.


Bódi Dániel

2024.02.18. – Ahogyan a film- és a zeneipar világában, úgy a játékiparban is előfordulnak bizonyos műfaji és tematikus divatok, melyek hullámait a legnagyobb kiadók és stúdiók jellemzően addig lovagolják, míg ki nem simul alattuk a víztükör. Volt már korszaka a világháborús játékoknak, a zombijátékoknak, a sci-fiknek, illetve volt olyan időszak is, mikor az átlagosnál jobban pörgött a kalózosdi. Ez nagyjából 10 évvel ezelőtt, az Assassin’s Creed IV: Black Flag idején tetőzött igazán…

… szóval nagyjából ennyit késett a Skull & Bones, ami sokkal inkább tűnik egy Black Flag ripoffnak, mintsem egy onnan inspirálódott önálló, teljes és modern játéknak. A kritikusok, de még a játékosok között sincs vita arról, hogy a Ubisoft legújabb – valószínűleg már csak dacból elkészített – játéka közel sem ér annyit, amennyit elkérnek érte: konzolon 27.000 forintot, PC-n pedig 20.000-et kell kicsengetni, ami egy fikarcnyit sem korrelál azzal a (Black Flaghez képest csonka) élménnyel, amit nyújtani képes.

Persze a franciákra egy ideje már jellemző a túlárazás, nincs is ebben semmi meglepő, hisz nem is a játék, sokkal inkább a játékszolgáltatás eladása a legfőbb cél. A kiadó sosem rejtette véka alá, hogy a saját és a játékainak jövőjét a szolgáltatásokban látja: a Far Cry, a The Division, az Assassin’s Creed is ebbe az irányba kanyarodott, most pedig a Skull & Bones-szal szeretnék tovább bővíteni a live service kínálatot. Vagyis, amit most kapunk, az remélhetően csak a kezdet, később pedig több és változatosabb tartalmakkal teszik élvezhetőbbé a kalózkodást.

Azt viszont egyáltalán nem állítom, hogy semmi szerethető sincs benne: a tengeri haramiákért rajongó játékosok valószínűleg jól szórakozhatnak vele – bár a teljes ár kifizetésétől így is mindenkit óva intenék. Előbb érdemes inkább kipróbálni, ha már van rá mód és lehetőség:

a Ubisoft 8 órára mindenkit a kalózhajó fedélzetére invitál, legyen az xboxos, PS-es, vagy PC-s.

Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint ellátogatni a Skull & Bones profiljára az Epic Games Store-ban, az Xbox Store-ban, és a PS Store-ban, majd kiválasztani a próbaidőt. Ennyi pedig bőven elég ahhoz is, hogy akár rá is unjunk, nemhogy eldöntsük, szeretnénk-e több játékidőt rászánni, avagy sem.

Amennyiben folytatnánk a kalózkodást a 8 órás haladásunk és eredményünk is jön velünk tovább, függetlenül attól, hogy végül megvesszük, vagy inkább a Ubisoft+-t választjuk. Én több okból kifolyólag is inkább az utóbbit javaslom: egyrészt még akkor is ráunhatunk, ha egyébként minden percét élveztük, így a következő kiegészítő érkezéséig akár le is mondhatjuk az előfizetésünket, amellyel igen sok pénzt megspórolhatunk – hacsak közben nem ugrunk fejest valamelyik másik Ubisoft-játékba. Másrészt pedig nem az alapjátékhoz, hanem a minden létező extrát tartalmazó Premium Editionhöz nyerünk hozzáférést, amiben nem csak két exkluzív küldetést, hanem mindenféle más prémium tartalmat is kapunk: többek közt későbbi kiegészítő tartalmakat és battle passt. Ezért a kiadásért alapesetben konzolon 38.000, PC-n 30.000 forintot kellene kifizetni.

Sajnos azonban a Ubisoft+ szolgáltatás csak PC-n (7000 forintért) és Xboxon (5000 forintért) érhető el, PlayStation 5-ön nem, vagyis a Sony masináján, ha megtetszett, akkor meg kell venni – egyelőre – teljes áron. A lényeg: ha tetszett a Black Flag hajós-felfedezős része, akkor mindenképp érdemes rászánni 8 órát, aztán a pénztárca, valamint az egyéni preferenciák és igények szerint dönteni.

Ezt is olvasd el:

Ilyen lenne a Dragon Ball, ha a Studio Ghibli készítette volna

×