Tavaly szinte mindent megnyert, amit megnyerhetett – ez a 7 Oscar-díjas eszement sci-fi-vígjáték-akció-dráma került fel a Netflix kínálatába.

Gábor János

2024.02.18. – Végre Magyarországon is elérhetővé vált a Netflix jóvoltából a legutóbbi Oscar-gála nagy nyertese, a 11 jelölésből hét díjat (köztük: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv) bezsebelő Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once). A szuperlátványos, teljesen eszement multiverzumos kaland egy viszonylag lassú, és türelmet próbáló 30-40 perces felvezetés után olyan tempóra pörög fel, hogy a szemed káprázni, a fejed kóvályogni fog, és közben hülyére röhögöd magad a vizuális poénokon, hogy aztán meghatottan figyeld egy családi dráma küzdelmeit és rájöjj: mind hősök lehetünk a saját életünkben, ha igazán fontos célokért küzdünk.

Forrás: A24 Studios

Láttál multiverzum témájú filmeket? Ilyet még biztosan nem! A Minden, mindenhol, mindenkor az összes lehetőséget kiszipolyozza az elméletből, mely szerint egyszerre sok valóságsíkon létezünk, és ezek mindegyikében többé-kevésbé (itt inkább TÖBBÉ) másmilyenek vagyunk, csak épp a nevünk és a külsőnk ugyanaz, míg a sorsunk egy-egy fontos döntés pillanatától merőben másképp fejlődött tovább. Mind eltöprengtünk már lényeges pillanatokon, amelyek az életünk fordulópontjának bizonyultak. Mi lett volna, ha

  • nem ezzel a lánnyal randizom,
  • nem ebbe a suliba jelentkezem,
  • nem ezt a lakást veszem meg,
  • nem ilyen karriert választok,
  • időben veszek Bitcoint, amikor még csak pár dollár volt darabja, stb…

Elszabadul a téboly

A Minden, mindenhol, mindenkor egy USÁ-ban élő kínai család fejének, Evelynnek a sztorija, aki a nála sokkal érzékenyebb férjével együtt vezet egy mosodát. Tipikus amerikai karrier ázsiai bevándorlóknak, ami kellően szürke rajt egy szürke élet szürke krónikájához. De NAGYON másképp’ folytatódnak a dolgok: a film harmada táján elszabadul és szép fokozatosan eszkalálódik a multiverzumos téboly. Az események láncolata akkor zúdul előre, amikor Evelyn ugyanazon a napon szembesül vele, hogy a lánya leszbikus, a férje válni akar, az adóhatóság meg a jó édesanyját is le akarja büntetni róla néhány rosszul benyújtott dokumentum miatt.

Forrás: A24 Studios

A kritikus helyzet nagyon szokatlan viselkedésmintákat szabadít fel, amelyek a film legerősebb poénjait szolgáltatják, de nem öncélúan: kiderül, hogy a szokottól eltérő viselkedés a kapu egy másik énünk testébe, egy párhuzamos univerzumban. És ez még akkor is baromi vicces lehet, ha nem vagy, csak egy darab kő. A többit nézd meg, mert ezt egész egyszerűen látni kell! Kivéve, ha rosszul vagy a teljesen abszurd ötletektől, mert a Minden, mindenhol, mindenkor MINDEN groteszk őrültségre nyitott, amit a multiverzum témájából ki lehet passzírozni. Hiányérzetet nem hagy, az tuti, főleg az Oscar-díjas alakításokkal: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és a (fergetegesenrohadtjó) Jamie Lee Curtis is megkapta érte a szobrot. Ja, csak feliratosan adja a Netflix, ami nem véletlen: erősen kétnyelvű, így még nehezebben lehetne követni a sztorit, ha a kínai és angol sávokat egyazon nyelvre szinkronizálnák.

Sokat erősít mostanában a Netflix az egész estés filmek frontján:

Netflix toplistás lett az egyik legdurvább háborús film, ami létezik

×