Ritka bravúr egy tízéves mozitól, hogy képes az élbolyba kerülni, de nem véletlen, hogy a horrorba hajló tankos dráma ennyi idő után is képes aratni.

Gábor János

2024.02.08. – Döbbenetes meglepetésre egy tízéves háborús film is bejutott a Netflix globális top 10-es listájára, mivel a megjelenését követő napokban milliók döntöttek úgy, hogy látni akarják. David Ayer II. világháborús drámája egy amerikai tank és legénységének sorsát követi a német hadszíntéren. Az, hogy rögtön ennyire nézetté vált a streaming szolgáltatónál, nem csak a műfaj és az egyébként réginek számító tízéves kora miatt érdekes, hanem azért is, mert tényleg és nagyon kegyetlen, hiperrealisztikus film. És az ilyesmit nem feltétlenül veszi be az emberek gyomra. Pláne nem 18 év alatt.

Forrás: Columbia Pictures

A Harag (Fury) mindezek ellenére nem öncélúan brutális. Egyszerűen olyannak mutatja be a háborút, amilyen: még a győzelembe menetelők számára is tragikus és értelmetlen, amit robbanásokkal, leszakadó végtagokkal és iszonyatos mennyiségű vérrel nyomatékosít. Az igazi erőssége ugyanakkor nem a sokkolás (hiába jó benne), hanem az összecsapások pattanásig feszített izgalma –

főleg akkor, ha eleve esélytelenként kell kiállni minden harckocsik királya, a német Tigris ellen.

Az egyik legjobb háborúellenes háborús film

A Fury nevű amerikai tank öttagú személyzete mélyen az ellenséges vonalak mögött vesz részt egy offenzívában, a náci Németországban, a II. világháború utolsó heteiben. Bár minden eldőlt, az elkeseredett harc az utolsó napokig folytatódik, amibe a parancsnok, Don „Wardaddy” Collier (Brad Pitt) kénytelen folyamatosan belekergetni a katonáit (Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Pena, Jon Benthal). A nehéz téma, a remek alakítások, a háború nyers ábrázolása, a személyes drámák és a csak látszólag heroikus küzdelem generációja egyik legjobb háborús filmjévé teszi a Furyt.

A valaha volt egyik legdurvább háborús film annak ellenére ért el 3,3 millió letöltéssel (és ennél nyilván sokkal több nézővel) 7,3 millió óra megtekintést, hogy idén éppen tízéves. Ritka siker ez egy ennyi idős és ennyire súlyos filmnél. Megérdemli, az egyszer fix, de tényleg csak erős idegzettel vállald be – amint nálunk is elérhetővé teszi a Netflix (itt tudsz emlékeztetőt beállítani), de, ha van Amazon Prime előfizetésed, ott jelenleg is elérhető, magyar szinkronnal.

Ha tetszik minden, ami megtörtént háborús dráma, akkor ezt meg végképp’ nem szabad kihagynod:

Végre a Netflix is megszerezte a világ legjobb háborús sorozatát

×