Ha Baldur kapuin túl merészkedvén éppen valami hasonló szerepjátékra vadászol, akkor ezzel a 13 fantasztikus játékkal garantáltan nem nyúlsz mellé.


Bódi Dániel

2023.08.14. – Ha épp nem pörög nagyon egy műfaj, azaz nem mindenki egyetlen zsánerre van épp rácsavarodva, rászuperfókuszálva, akkor az átlagos megfigyelő könnyen azt hiheti, hogy az bizony halott. Ez a helyzet a mélyebb, klasszikus megközelítésű, hagyományos hangvételű szerepjátékokkal, melyeket nagyon sokan voltaképp már réges-rég eltemettek.

Pedig a valóság közel sem ilyen tragikus, sőt!

Az elmúlt években szép számban jelentek meg a remekebbnél remekebb RPG-k, melyek bár vannak olyan jók, mint a legutóbbi szuperprodukció, a Baldur’s Gate 3, de valamiért egyik sem volt képes átütni azt a bizonyos üvegplafont. Pedig korábban még a Larian Studios is keményen próbálkozott vele, aminek veterán fejlesztői idestova 20 éve bábáskodnak ezen listánk legelső ajánlásaival, de hiába a Divinity-sorozat nagyszerűsége, az mégsem lett akkora siker, mint a legújabb alkotásuk.

De tovább megyek: az alábbi 13 remek szerepjátékot felvonultató ajánlónk minden egyes címe van olyan szórakoztató, mint amilyen a Baldur’s Gate 3! Persze sok mindenben eltérnek: más a világuk, eltérőek a karakterek, a fejlődési- és a harcrendszert is újra kell tanulni, de mégis, akármelyiket kezdenénk el Baldur kapuin túl merészkedve, egyik RPG elől sem kelnénk fel elégedetlenül.

Remélhetőleg a BG3 kapudrog volt sokak számára a mélyebb szerepjátékok világába, úgy pedig az alábbi játékoknak is terem némi babér.

1-2. Divinity: Original Sin 1-2

A Baldur’s Gate 3 előtt a Larian az RPG-s körökben méltán népszerű Divinity-sorozaton ügyködött, aminek eredetét egészen 2002-ig lehet visszavezetni. Bár a játék nem a D&D világában játszódik, megannyi hasonlóságot vélhetünk felfedezni bennük – lévén a fejlesztők nem titkoltan a legendás szerepjátékból lestek el ezt meg azt.

A Divinity: Original Sin első és második része talán a komplett széria csúcspontjai, amelyek ugyan nem arattak akkora sikert a játékosok körében, mint most a BG3, a kritikusok legalább olyan magas polcra rakják őket. Maga a játék nagyon hasonló: egy hőscsapatot irányítva kell felfedeznünk egy kifejezetten mély és több száz órányi tartalommal teli gyönyörű fantáziavilágot.

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store, GoG – és a feljavított kiadásokat keresd
Ennyibe fáj: Ha nincs akcióban, akkor 13.000-20.000 forint

3-4. Pillars of Eternity 1-2

A Fallout: New Vegas-szal, a KOTOR 2-vel, a Neverwinter Night 2-vel nevet szerzett Obsidian Kickstarteren befuttatott csodálatos ódája az eredeti Baldur’s Gate és az Icewind Dale játékokhoz, ami talán az egyik legjobb “régen minden jobb volt” felkiáltás, amit valaha formába öntöttek.

A Pillars of Eternity mindkét része csodálatos utazásra hív egy olyan korba, amibe az RPG rajongók oly régóta visszavágynak. A PoE ennek rendje és módja szerint modern köntösbe ültetett ízig-vérig klasszikus (izometrikus) CRPG, ami egy remekül felépített egyedi fantasy univerzumba csábít szintén több száz órára.

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store és Switch eShop
Ennyibe fáj: Az első rész akción kívül 10.000 ft körül, a második 15.000 ft körül mozog, de gyűjteményes kiadásban is kapható az összes DLC-vel együtt 37.000 forintért.

5-6. Pathfinder: Kingmaker, Wrath of the Righteous

A PAthfinder-sorozat áll talán a legeslegközelebb a Baldur’s Gate 3-hoz, már abban a tekintetben, hogy a legendás CRPG-k szellemében, a D&D világán alapulva fogant. Legalábbis az alapjául szolgáló táblás szerepjáték mindenképp, ami a Dungeons & Dragons 3. kiadásának kvázi továbbgondolása, amolyan spin offja.

Persze így is egy csomó eltérés van a kettő között, ugyanakkor a világ nagyon hasonló, a fajok, kasztok és a szabályrendszer is alapvetően egyezik. A Pathfinder stílusában, a játékmenetének magjában, de még a harcrendszerében is olyan, mint egy elő-Baldur’s Gate 3, a különbség, hogy a Kingmaker, és egy kicsit annak kiegészítőjének érződő Wrath of the Righteous egyenként közel 200 órányi tartalmat önt a kalandor nyakába.

Szóval, ha végeztél a BG3-mal, akkor erre érdemes először ráugranod. A Kingsmaker volt előbb, tehát azzal kezd, aztán jöhet a folytatás, de figyelmeztetlek: összesen 400-ra fognak beszippantani. Így kalkulálj.

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store, Epic Games Store, GoG
Ennyibe fáj: akción kívül a Kingsmaker mindenféle extrát tartalmazó Enhanced kiadása 7600 forintba, a Wrath of the Righteous szintén nagy csomagban 15.000 forintba kerül.

7. Disco Elisyum

A Disco Elysium egy valódi régi vágású narratív RPG, azaz minden a párbeszédeken, a karaktereken és a történeten múlik. A főszereplő, egy lecsúszott alkoholista nyomozó, akinek komplett drámák és tragédiák játszódnak le a saját fejében, néha azt sem tudni miért, vagy kinek a szemszögéből.

Az, ahogyan megalkotod a karakteredet és elosztod a képességpontjaidat, hatással lesz a párbeszédekre, ami azért is kulcsfontosságú, mert a beszélgetések közben meghozott döntéseid megváltoztatják a történetet. Így pedig szinte végtelen számú narratívával találkozhatsz, ami annyira szerteágazó és szövevényes, ami több játékban is simán el tudna férni.

Szerencsére a Disco Elisyum egyetlen fantasztikus alkotás, amiből minden platformon a mindennél is tartalmasabb The Final Cut verziót érdemes beszerezni.

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store, Switch eShop
Ennyibe fáj: akció nélkül 15.000 pénz, de ma már minden leárazás állandó szereplője, amiben rendre 3-4000 forintra csökken az ára.

8. Solasta: Crown of the Magister

A Tactical Adventures által kalapált Solasta bár nem döntött eladási rekordokat, mégis egy egészen érdekes, újszerű módon adaptálta a D&D 5. kiadásának világát és szabályait. Ez a játék ugyanis egy körökre osztott taktikai RPG, olyan méghozzá, amilyen egy igazi asztali szerepjáték.

A Kickstarterről kinőtt kampány során egy csapatnyi kalandort irányíthatunk, akik a valamilyen rejtélyes, az ott élő elfeket is kipusztító kataklizma során romba dőlt Solastában kell kiderítsék, mi történt az oda küldött eltűnt előőrssel. Persze hamar rájönnek, hogy a háttérben sokkal sötétebb erők mozgatják a szálakat, mint elsőre gondolták, így a játékos által irányított csapaton, illetve a Magisztrátus Koronáján áll a világ sorsa.

Bár elsőre nagyon úgy tűnhet, hogy a Solasta egy hardcore cucc, mindenkit meg kell nyugtassak, hogy kifejezetten kezdőbarát, így a műfaj újoncai is bátran tehetnek vele egy próbát. Főleg akkor, ha épp a BG3 világába szeretnének visszatérni, de új hősökre és történetre vágynak.

Itt találod: Steam, Xbox (a Game Passban is), GoG,
Ennyibe fáj: 12.000 forint körül szokott mozogni akció nélkül

9-10. Wasteland 2-3

Az inXile csapata is tudja ám, hogyan kell fasza és tartalmas RPG-t készíteni, erről tanúskodik legalább egy féltucat remekmű. Az egyik ilyen a sok között a Wasteland 2 és a 3, melyek egy meglehetősen hatalmas posztapokaliptikus vadnyugatra invitálja a játékosokat. LEgalábbis azokat, akiknek van legalább 200 szabad órájuk.

A Wasteland tulajdonképpen az eredeti Fallout szellemi örököse is lehetne, ha az első része nem 1988-ban jelent volna meg, épp csak 9 esztendővel a Fallout debütálása előtt. Szóval inkább ellenkezőleg, és fordítva, ugyanis kettejük közül már csak az új Wastelandek viszik tovább az eredeti Falloutok taktikai RPG-s vonalát. Az alap játékmenet nagyon hasonló, mint amit a BG3-ban is láthatunk, és bár a döntési lehetőségek nem annyira terebélyesek, azért mindig érdemes átgondolni, mit, hogyan és miért is teszünk. Életek múlhatnak rajta.

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store, GoG,
Ennyibe fáj: résztől és platformtól függően akció nélkül 5000-15.000 forintig

11. Torment: Tides of Numenera

A 2017-ben megjelent szerepjáték az 1999-es Dungeons & Dragons univerzumában játszódó Planescape: Torment szellemi örököse, de azzal ellentétben az új felvonás már egy teljesen másik fantasy világba, a Monte Cook által jegyzett The Ninth Worldbe kalauzolja a játékost. A játékmenet azonban – bár több helyütt modernizálódott – nem sokat változott, azaz az új Torment is inkább a világépítésre, a szereplők közötti interakciókra és beszélgetésekre helyezi a hangsúlyt, mintsem a harcokra.

Ha például egy lassabb, beszélgetéssel és döntésekkel teli narratív szerepjátékra vágysz, akkor a Disco Elisyum mellett ezzel lesz érdemes játszanod. (Fun fact: most épp teljesen ingyen adják a Robot Cache boltjában)

Itt találod: Steam, Xbox/PS Store, Robot Cache, GoG
Ennyibe fáj: 13.000 forintot szoktak érte leakasztani

12. Gamedec

A Tormenthez és a Disco Elisyumhoz hasonlóan ez is inkább egy narratív szerepjáték, ami nem egy sárkányokkal, hanem inkább szuperfejlett kütyükkel és robotokkal teli cyberpunk világba invitál. A feladatunk mindenféle bűnügyek felderítése, de a nyomozások során a konfliktusból is bőven kijár majd.

A világa, az egyedi stílusa egészen lenyűgöző, és bár hibrid, kalandjátékokat az RPG-vel keverő játékmenetében volna még hová fejlődni, azért nem hagy rossz szájízt maga után. A történet izgalmas és kellően csavaros, a nyomozások is érdekesek, a karakterekkel való interakcióknak és a döntéseinknek pedig tényleg van súlya. Részleteiben ugyan lett volna még hova csiszolni, a detektív sci-fi kedvelőinek így is fokozottan ajánlott.

Itt találod: Steam, PS Store, Epic Games Store, GoG, Switch eShop
Ennyibe fáj: akció nélkül 12-15.000 körül mozog, de leárazáskor ennek a töredéke szokott lenni

13. Tyranny

Érdekesnek tartom, hogy az Obsidian az elmúlt években egyre-másra szállította a fantasztikus és szuperegyedi szerepjátékokat, melyek aztán simán eloldalaztak mindenki figyelme mellett. Míg a Pillars of Eternity első része azért a műfajon belül képes volt megszólítani néhány játékost, addig a Tyranny a PoE2-höz hasonló hatalmas anyagi bukás lett.

Pedig mint játék egészen kiváló. A döntéseinknek itt komoly súlya van, ami a történet során egészen érdekes helyzeteket fog teremteni, pláne, ha néha vetünk némi pillantást a moralitásunkat jelző rubrikára. Bizony, itt nagyon hamar a rosszfiúk között találhatjuk magunkat, ha nem figyelünk oda eléggé, ami azért is lesz nehéz, mert sokszor nem láthatjuk előre egy-egy döntésünk hatását.

Bár nem az Obsidian legeslegjobb játéka a Tyranny, de a 40-50 órás cselekménye során olyan élményt képes nyújtani, amihez hasonlót csak nagyon kevés játékban, legközelebb a Baldur’s Gate 3-ban tapasztalhatunk.

Itt találod: Steam, Epic Games Store, GoG, Xbox
Ennyibe fáj: 12-18.000 forint körül kiadástól és platformtól függően

Te is tudnál még mit ajánlani? Mindenképp tedd meg kommentben! Ha pedig hasznosnak találtad az ajánlót, akkor jutalmazd a cikket egy Facebook vagy egy Google News lájkkal!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ki púzott és élvezett el először filmvásznon? – 7 megbotránkoztató elsők filmekben

×