Nincs itt semmi csapda és trükk, tényleg teljesen ingyen osztogatják az elmúlt évek egyik legjobban sikerült szerepjátékát.

2023.08.11. – Most, hogy a Baldur’s Gate 3 oly sokak kedvét meghozta a klasszikusabb megközelítésű, lassabb és a modern címeknél jelentősen mélyebb szerepjátékokhoz, talán többen lesznek hajlandóak elmerülni egy másik, de de nem kevésbé kiemelkedően sikerült RPG-be, a Torment: Tides of Numenerába – pláne, hogy egy ideig teljesen ingyen osztogatják.

A 2017-ben megjelent szerepjáték az 1999-es Dungeons & Dragons univerzumában játszódó Planescape: Torment szellemi örököse, de azzal ellentétben az új felvonás már egy teljesen másik fantasy világba, a Monte Cook által jegyzett The Ninth Worldbe kalauzolja a játékost. A játékmenet azonban – bár több helyütt modernizálódott – nem sokat változott, azaz az új Torment is inkább a világépítésre, a szereplők közötti interakciókra és beszélgetésekre helyezi a hangsúlyt, mintsem a harcokra.

Az univerzumválasztás sem a véletlen műve: a D&D-s körökben is elismert Monte Cook 2012-ben házalt a legújabb asztali szerepjátékának, a tudományos fantasy és posztapokaliptikus környezetben játszódó Numenera ötletével a Kickstarteren. A szerepjátékkal aztán nem csak gyorsan, de bődületesen sok, az eredetileg megcélzott keretösszeg 25-szörösét sikerült összekalapoznia, így semmi sem állhatott a 2013-as megjelenés útjába.

Cook azonban már a project kezdetekor elismerte, hogy a világa megalkotásakor nagyon sokat merített a Planescape: Tormentből, ami az ezredforduló előtt rá is nagy hatással volt. Az inXile fejlesztőinek valószínűleg így jött az affinitás a sorozat folytatására, aminek cselekményét már a The Ninth Worldbe helyeznék. Még ugyanebben az évben fel is lőtték a Tides of Numenera Kickstarter-oldalát, ahol mindössze 6 óra alatt összejött az elkészítésre kért pénz, ami végül a crowdfounding portál egyik legnagyobb rekordja lett a 4 millió dolláros támogatásával.

A Torment: Tides of Numenera némi csúszást követően végül 2017-ben jelent meg, és teljes mértékben beváltotta az ígéreteit.


Ugyanakkor hiába lett egy nagyszerű, jellemzően 90%-ra értékelt alkotás, a műfaj elég hardcore ahhoz, hogy a szélesebb közönség messze elkerülje. Ezen változtathat most az új Baldur’s Gate, ami nem csak a Steamen, hanem már a PlayStation Store felületén is hatalmas sikernek örvend (konzolos előrendelésekben már a Spider-Man 2-t is beelőzte).

A Torment: Tides of Numenerát az esetek nagy többségében 13.000 forint körül árulják, most viszont teljesen ingyen berámolhatja akárki és bárki, aki kíváncsi erre a fantasztikus és különösen szerteágazó világ történeteire. A játékot a Robot Cache boltjában lehet berámolni, aminek egyetlen érthető feltétele a regisztráció. Ezt mindenféle társított, pl. Steames vagy Xboxos profillal megtehetjük, utána pedig már tölthetjük is a 40-50 órányi kalandozással kecsegtető RPG-t.

A Robot Cache felületén egyébként ezután is érdemes lehet körülnézni, mivel a boltot kifejezetten digitális játékok továbbértékesítésére hozták létre. Ennek alapja egy blokklánc-rendszer, amivel a játékaikat értékesítő árusok akár pénzt is szerezhetnek. A platformot nem mellesleg az inXile egyik vezetője, Brian Fargo találta ki és hívta életre, szóval egy megbízható, valid boltról van szó.

Borítókép: Lukasz Sienkiewicz

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod KELL az Ashoka gonoszáról, Thrawn főadmirálisról

×