1991 után most, az augusztus 23-án induló Ashokában láthatjuk először élőszereplős formában a Birodalom egyik legveszélyesebb stratégáját, Thrawn főadmirálist.

2023.08.10. – Valószínűleg ezzel a véleményemmel a Star Wars rajongók kisebbségét képviselem, de szerintem a Galaktikus Birodalom uralkodója, a néhai köztársasági szenátor, Palpatine csupán a Jedi Visszatér végéig volt egy igazán érdekes gonosztevő. Persze, az előzményekben és pár animációs sorozatban bemutatott felemelkedés története nem volt rossz, de élét veszítette az eredeti trilógiában felépített misztikuma.

Vader és Darth Sidious mellett nem is igazán volt átélhető, vagy szimplán elrettentő gonosza a Star Warsnak, egészen Timothy Zahn „A Birodalom örökösei” című könyvtrilógiájáig. A Disney felvásárlása után a hivatalos kánonból kipurgált folytatásban ugyanis egy olyan teljesen újszerű figurát ismerhettünk meg a bukott birodalom élén, aki máig az egyik legjobb és legegyedülállóbb rosszarcúja a messzi-messzi galaxisnak: Thrawn admirálist.

Ezzel a véleményemmel valószínűleg nem vagyok egyedül, ugyanis nem sokkal a George Lucasnak kiállított csekk után Dave Filoniék beemelték Thrawnt a hivatalos kánonba, akit mozgóképen a Lázadók című animációs sorozatban láthattunk először. A kékbőrű, vörös szemű agyafúrt vezető pedig egyáltalán nem okozott csalódást, Lars Mikkelsen fantasztikusan keltette életre azt a karaktert, akivel először 1991-ben a könyvek hasábjain találkozhattunk, és aki hamarosan élőszereplős formában is bemutatkozik végre.

De kicsoda is Ő, és mit kell tudni róla az Ashoka-sorozat előtt?

A nem kánoni sztorija elég terjengős, hisz több könyvet és más egyéb művet is felölel, ami nem kapcsolódik a hivatalos szinopszishoz – úgy a Lázadók és az Ashokához sem, itt kizárólag a lényegre szorítkoznék. A Mitth’raw’nuruodo néven is ismert humanoid, de kék bőrrel és vörös szemmel rendelkező chiss fajba tartozó Thrawn a Birodalom legnagyobb stratégájaként is ismert, aki hihetetlen mentális képességeivel a nálánál jelentősen erősebbnek tűnő flottákat is képes volt megsemmisíteni.

A birodalmi ranglétrát azonban nagyon nehezen mászta meg. A páratlan képességei ellenére a Birodalomban dúló diszkrimináció miatt alig jutott pozícióhoz, de miután szoros köteléket alakított ki egy másik chiss-szel, Eli N. Vantóval, aki hasonló megvetéssel kellet dacoljon, közösen igen gyors és látványos sikereket értek el. Emellett a birodalmi döntéshozás sem mehetett el szó nélkül, ami Thrawn előrelépéseihez vezetett.

Thrawn nem volt erőhasználó, nem tudta forgatni a fénykardot, és hamar találnánk nála jobb lövészeket és pilótákat is. A valódi ereje az agya volt. Mélyen hitte, hogy az ellenség legyőzése nem csak fizikai úton, nyers erővel történhet, sokkal inkább agyafúrt taktikázással. Ezért minden egyes lépése előtt alaposan felmérte az ellenségét magát, annak történelmét, kultúráját, de még a művészetét is. A legapróbb részletekig megtervezett stratégiáinak köszönhetően szinte minden összecsapása megdöbbentő sikerrel zárult, már-már legendákat szőttek róla galaxis-szerte, aki egyetlen csatahajón, a Chimaera fedélzetén sorra állítja vissza a Birodalom uralmát.

Thrawn útjába látszólag semmi sem állhatott, így miután sorra meghódította az ismert galaxis legfontosabb támaszpontjait és bolygóit, a Coruscant felé vette az irányt. Itt azonban Leia és Han Solo sikeresen ellene fordítja a noghri testőreit (ők voltak Darth Vader személyes őrei is), akik közül az egyik, Rukh orvul megölte Thrawn a saját hajóján. Bár látszólag itt véget ért a pályafutása, Zahn még a Disney-éra előtt engedett a rajongói nyomásnak, és öt könyvet csak kanyarított még a főadmirálisról.

Kánon-kánon, na nem bánom!

Thrawn hivatalos kánonbeli bemutatkozására 2016-ig, a Lázadók 3. évadáig kellett várnunk, akivel együtt Timothy Zahn is visszatért, aki rögtön le is szállított két könyvtrilógiát (amikből képregények is születtek) az admirális főszereplésével. Ezekben egy nagyon hasonló előtörténetet ismerhetünk meg: Thrawn az ismeretlen régiókban született, a chiss haderőnél szolgált, majd a Köztársaság Galaktikus Birodalommá való átalakítása után felajánlotta hűségét Palpatine császárnak, mivel úgy vélte, hogy az új rendszerrel való szövetség előnyös lehet a népe számára.

Eli Vanto kadét segítségével Thrawn beilleszkedett a galaktikus társadalomba, és sikeresen elvégezte a coruscanti Birodalmi Akadémiát. Mivel egy roppant kiemelkedő, éles eszű stratégának bizonyult, számos előléptetés után magától az Uralkodótól kapta meg a főadmirális rangot. Palpatine Thrawnt legalább olyan hasznos alattvalójának tartotta, mint magát Vadert, így esett, hogy egy fontos küldetésre kettejüket küldte.

Mindezt azért is volt érdekes, mert ők már korábban, a Klónháborúk idején is találkoztak, mikor Anakin az eltűnt Padmé után kutatott. Thrawn még chiss tisztként a segített neki, cserébe – az elszigetelődésre hivatkozva – csak információkat kér tőle a Klónháborúról és a köztársasági technológiáról. Anakin és Thrawn meglepően jó csapatot alkottak, a kalandjuk után pedig a jedi még meginvitálja egy coruscanti találkozóra is a tisztet Palpatine szenátorral, de ezt Thrawn visszautasítja. (Ezt a sztorit a Star Wars: Szövetségek c. képregényből ismerheted meg)

A már birodalmi színekben indított küldetésük után Thrawn leszámolt egy áruló birodalmi admirálissal, Balanhai Savittal, aki sokáig fű alatt hátráltatta és próbálta aláásni a Halálcsillag építését. A galaktikus polgárháború kitörésekor a Hera Syndulla kapitány által vezetett lázadó csapat nyomába szegődik, aki egy mandalóri lánnyal – Sabine-nal, egy jedivel – Kanannal és fiatal padavanjával – Ezrával, egy néhai Lasat őrrel – Zebbel, illetve Anakin Skywalker egykori tanítványával, Ashoka Tanóval (na meg Chopperrel) karöltve ott tett keresztbe a Birodalomnak, ahol csak tudott.

Heráék azonban hamar rájönnek, hogy Thrawn sokkal nagyobb veszélyt jelent a galaxisra, mint az Obi Wan kardcsapását csodamód túlélő Maul, vagy mint Darth Vader. A két évadon át tartó stratégiai-pszichológiai macska-egér harc után a végső összecsapásban azonban mégis sikerül Thrawn főlébe kerekedniük, de ezért hatalmas árat kellett fizetniük.

A Lothalon vívott harcokba becsatlakozó hipertér-ugrásra képes Purgill-bálnák a csatahajóba kapaszkodva készen álltak a Chimaera és vele a főadmirális elragadására, de Ezra is a hajón ragadt. Mivel más mód Thrawn potenciális szökése miatt nem volt a „győzelemre”, a fiatal jedi feláldozta magát, hogy levágják a Birodalom egyik legnagyobb fejét, ezzel is elősegítve a lázadás, majd az Új Köztársaság megalakulását.

A bálnák a hiperűrön át egészen az ismeretlen régiók felfedezetlen területeire száműzték őket.

Ezra és Thrawn eltűnése után néhány évvel a Birodalom is elbukott, a lázadók pedig sikeresen visszafoglalták a hős jedi szülőbolygóját, a Lothalt is. Miután a harcok elcsendesedtek, Ashoka felkerekedett, hogy Sabine-nal és Herával az oldalán megkeressék az eltűnt jedit, a kutatómunka során azonban rádöbbennek, hogy évekig a sötétben rejtőzködve egy régi ellenségük is szövögeti a terveit.

Thrawn visszatért!

Hogy a főadmirális további sorsa miként alakul, azt majd az Ashokából fogjuk megtudni. De ha továbbra is sokat merítenek a Legendákba száműzött eredeti történetekből, aminek Timothy Zahn kreatív tanácsadói munkaköre a biztosíték, akkor valószínűleg hatalmas hódításoknak és cselszövéseknek lehetünk a szemtanúi.

Mindeközben Ashoka idegenvezetésével olyan területeit is megismerhetjük végre a Star Wars világának, melyeket ezidáig sosem, vagy csak nagyon ritkán, itt-ott képregényekben láthattunk valamikor nagyon-nagyon rég. Az Ismeretlen Régió pedig nagyon érdekes titkokat rejt, ugyanis itt alapítják meg titokban a Birodalom utódját, az Első Rendet, illetve itt bonyolítják Palpatine vészhelyzeti tervét, amiben Thrawn is nagy szerepet játszik.

Ha pedig még ennél is jobban és részletesebben érdekel Thrawn főadmirális szerepe, akkor érdemes lehet elolvasnod a Thrawn könyv-, képregénysorozatot, illetve ledarálnod még gyorsan a Lázadók mind a négy évadját, még az Ashoka augusztus 23-i Disney+-os premierje előtt.

Ashoka a Star Wars megmentője? – Új korszakba lép a messzi-messzi galaxis

×