Nagyon régóta vártunk egy olyan Star Wars-sorozatra, mint amilyennek az Ashoka tűnik, ami egyben a messzi-messzi galaxis megmentője is lehet.

2023.07.12. – Mikor 2008-ban Anakin Skywalker tanítványaként belépett a Star Wars univerzumába Ashoka Tano, akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy 15 évvel később ennyire fontos és meghatározó szereplője lesz a messzi-messzi galaxisnak.

Pedig igazából már akkor is voltak erre utaló jelek: bár a filmes vonal az előzménytrilógia végére kezdte összeszedni magát, egyértelmű volt, hogy a később Legandákba száműzött új és egészen eredeti történeteken évtizedeken át edződött rajongók kicsit már unják a Skywalkereket. Ez az unalom aztán a Disney felvásárlása után átfordult utálatba, és nem épp az Utolsó jedik megosztó jellege miatt. Egyszerűen kevés volt az új, valóban hozzáadott érték, pedig a Csillagok Háborújának világában bőven akad kiaknázatlan potenciál – amit egy csomó régi videojáték, képregény és könyv bizonyít.

Persze nem minden tragikus, amit a Disney csinált. Ott van például a Lázadók című animációs sorozat, ami bár egy ismert időszakban játszódik, olyan hősöket és kalandokat mutatott be, melyek jó kreatív alapjai és irányadói lehettek volna tulajdonképpen bárminek. De sajnos az egeres vállalat pénzhajhász tartalomgyártási stratégiája ezt nem engedte meg, amibe a Star Wars univerzuma látszólag teljesen megcsömörlött.

Ígéretes próbálkozások, útkeresések ugyan akadtak, de még azokkal is mindig visszafordultak a már jól ismert utakra. Az első előzetesei alapján ezzel is dacolna Ashoka, aki a saját sorozatában olyan helyekre kalauzol el bennünket, melyek visszaadhatják a Star Warsba vetett rajongásunk.

Igaz, a recept sokaknak ismerős lehet a már említett Lázadókból, aminek főszereplői most élőszereplős formában próbálják megismételni azt a csodát, amit 2014-ben animációs fronton megtettek. Sőt, még a Star Wars univerzumának egyik legjobb gonosza, a mesteri stratéga Thrawn admirális is visszatér – akit az 1991-es legelső könyvbéli feltűnése után szintén most láthatunk először élőszereplős formában.

Ami viszont igazán érdekessé teszi az Ashokát, hogy ezúttal tényleg teljesen új sztorit ismerhetünk meg benne, ami bár ímmel-ámmal kapcsolódik a Skywaker-sagához, a jedi rendnek hátat fordító hősnővel együtt mi is egy új oldaláról ismerhetjük meg a galaxist. Emiatt pedig még azt is ki merem jelenteni, hogy az Ashoka még akkor is a Star Wars megmentője lehet, ha egyébként nem lesz több egy középszerű kalandsorozatnál, az újításra törekvése ugyanis egy olyan utat jelöl ki a jövőbeli – és már készülőfélben lévő – szériáknak, melyekért tényleg úgy lehet rajongani, mint annak idején A birodalom visszavágért.

Hogy pontosan milyen lesz az Ashoka, azt nehéz lenne megjósolni, de augusztus 23-án, a Disney+-os debütálásakor mindenki levonhatja majd a következtetést. Addig pedig itt a legújabb kedvcsináló, ami visszaadja a Star Warsba vetett hitünk:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Soha senki nem kérte, de itt van: Ilyen lenne a Harry Potter vietnámi verziója

 

×