MINDEN, amit tudnod kell, mielőtt elkezded a Baldur's Gate 3-at

Aki ismeri a Dungeons & Dragons világát, annak szükségtelen, aki viszont a hirtelen jött hírnév miatt újoncként a Baldur’s Gate 3-mal kezdené az ismerkedést, annak jobb tisztában lenni néhány igen fontos dologgal, mielőtt fejest ugrana ebbe a végtelen és csodálatos kalandba.

0
 

Aki ismeri a Dungeons & Dragons világát, annak szükségtelen, aki viszont a hirtelen jött hírnév miatt újoncként a Baldur’s Gate 3-mal kezdené az ismerkedést, annak jobb tisztában lenni néhány igen fontos dologgal, mielőtt fejest ugrana ebbe a végtelen és csodálatos kalandba.

Szigorúan újoncoknak!

1. Hosszú. Nagyon, nagyon, de nagyon hosszú.

Az első és talán egyik legfontosabb dolog, amivel mindenképp tisztában kell lenned, mielőtt meglátogatod Baldur kapuját, hogy az bizony egy nagyon, de tényleg igazán nagyon hosszú kaland lesz. És nem úgy, mint egy tartalmilag 150 órán át ismétlődő Assassin’s Creed, hanem inkább mint a The Witcher 3. A Baldur’s Gate 3 irdatlan mennyiségű és változatos felfedeznivalót ígér, amit még 150 játékóra alatt sem lehet teljes mértékben megismerni.

Szóval pro tipp: mielőtt elvesznél benne, érdemes lehet befejezni minden más játékot, ami esetleg még pöröghet, hogy biztosan legyen rá elég időd, na meg még véletlenül se vonja el a figyelmed semmi.

2. Ismétlés a tudás orkja

Az egy dolog, hogy a játék nagyon hosszú és tartalmas, de még az újrajátszhatósági faktora is kiemelkedő. A Baldur’s Gate 3-ban ezer és egyféleképp kalandozhatunk, a döntéseink, párbeszédeink, akcióink és úgy szinte minden, amit csak teszünk hatással van a végkifejletre, így sosem tudhatjuk pontosan, hogy miről is maradunk le egy-egy választás nyomán.

De akkor mondok egy konkrét számot is: összesen 17.000 befejezést érhetünk el a Baldur’s Gate 3-ban függően attól, hogy miképp viselkedünk a játék világában. Szóval a fent  alsó hangon említett 150 óra bemelegítés csupán, igazából, ha tényleg a legmélyebb valójában szeretnénk megismerni mindent, akkor érdemes inkább több ezer órával számolni.

3. A Dungeons & Dragons-t ismered-e?

Ha láttad a Betyárbecsület című meglepően király D&D mozit, vagy amúgy is ismered ezt a fantasy univerzumot, akkor bizonyára ismerősen cseng a Baldur kapuja. A játék a legendás szerepjáték világában bonyolódik, és annak is az 5. kiadását veszi alapul.

Bár a játék élvezetéhez nem szükséges alapismeret, de érdemes lehet kicsit jobban utánanézni a szabálykönyvnek, hiszen általa olyan tudás birtokába kerülhetünk, ami segít jobban megérteni a játékmenet működését. Kicsit teljesebb képet kapunk a kasztokról, a fajokról, a képességekről, a statisztikákról, a bónuszokról, az akciókról-reakciókról, meg minden másról, ami jelentősen felgyorsítja a sok fogaskerékből álló rendszer elsajátítását.

Persze, mivel egy videojátékról van szó, nem teljesen adaptálja az asztali verziót, de az alapok azért egyeznek. A szabálykönyvet fizikai könyv formájában is beszerezheted, vagy magyar fordításban le is töltheted a Kalandok és Sárkányok oldaláról.

4. A mentés nem aranyér, hanem aranyat ér

A Baldur’s Gate 3 egy kőkemény CRPG. Ez pedig azt jelenti, hogy semmiképp sem bízhatsz az automentésben, minden esetben, minden összecsapás, döntés, vagy bármilyen akció előtt mentsd el az állást. Ha régi motoros, ha új vagy a műfajban, akkor is bármikor fűbe haraphatsz, esetleg meghozhatsz egy utólag borzalmasnak bizonyuló döntést, akkor pedig meg fogod majd nekem köszönni, hogy erre külön pontban felhívtam a figyelmed.

5. A játékmenet nem olyan lesz, mint amit megszoktál

Ha most először játszol ilyen klasszikus formulán alapuló szerepjátékkal, akkor bizony meglepetésként fog érni a mai trendektől jócskán eltérő harcrendszer, ami bizony körökre osztott. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek lesz egy fordulója, ami alatt csinálhat valamit: megihat egy bájitalt, varázsolhat, mozoghat, vagy megtámadhatja az ellenfeleket. Ez a része a Baldur’s Gate-nek olyan, mintha egy táblás RPG-vel játszanánk, ami egészen remek leképezése az eredeti D&D-nek.

Ha valós idejű rendszerekhez vagy szokva, esetleg eddig inkább csak akciójátékokkal nyomtad, akkor se ijedj meg, nagyon hamar bele lehet szokni, azután pedig már az lesz a furcsa, ha más játékokban nem tervezheted meg lépésről-lépésre az akcióidat.

6. Fura dolgokat is csinálhatsz

Ha pedig furcsaságok, akkor fontos, hogy a Baldur’s Gate 3 során „outside the box” gondolkozzunk. Merjünk letérni ösvényekről, megszokott rutinokról, mert bizony nagyon érdekes, sok esetben kifejezetten furcsa dolgokat is művelhetünk.

Például eladhatjuk a legfontosabb, egy küldetéshez kulcsfontosságú tárgyat, vagy akár simán megölhetünk olyan karaktereket is, akikről egyértelműen tudjuk, hogy kellenek egy-egy misszió teljesítéséhez. A BG3-ban szinte minden lehetséges, nagyon kevés olyan határ akad benne, amit ne lehetne feszegetni, vagy átlépni. Mindenre találni alternatív módokat, más utakat, semmi sem lehetetlen, ezért akárhogyan is döntünk egy helyzetben, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk elakadni.

Nincs egy tuti recept, egy egyértelmű út, szinte bárhogyan játszhatjuk. Itt tényleg rajtunk áll, hogy milyen történetet, kalandot élünk át – pont, mint egy remek kalandmesterrel játszott D&D parti.

7. Kísérletezz

Ez a pont áll a játékmenetre is, de ezúttal inkább a karakterekre gondolok. Bár nagyon fun a karakteralkotóban időzni, mert olyan hősöket készíthetünk, mint a borítón is látható ork, de túlontúl sok időt nem feltétlenül kell elpazarolnunk benne. Már csak azért sem, mert a játék során kvázi bármikor osztályt válthatunk, ha esetleg nem jött be, amivel épp játszunk, vagy csak kipróbálnánk egy másikat. Szinteken és egy marék aranyon kívül semmit sem veszítünk, cserébe viszont megalkothatjuk azt a hőst, akivel minden téren azonosulni tudunk.

8. Mindig figyelj a környezetre

Mivel fentebb már talán többször is említettem, hogy a BG3 mekkora szabadságot enged meg a játékosnak, így talán nem olyan meglepő, hogy ez nem csak a választásainkra, hanem a játék világára is abszolút áll. A harcban például nagyon fontos, hogy kihasználjuk a környezeti adottságokat, hiszen az ellenfeleket letaszíthatjuk magaslatokból, elbújva kritikus csapásban reménykedve meglephetjük őket, vagy ha egy tócsában álldogálnak, akár meg is süthetjük őket elektromossággal. Minden a kreativitásunkon és a helyzetkihasználásunkon múlik.

Emellett mozgathatunk tárgyakat, amik nem csak az előrelátható csatában lehetnek hasznos barikádok vagy elterelések, hanem a felfedezésben is. Akadnak ugyanis olyan rejtett helyek, amiket kizárólag a környezet alapos megfigyelésével, felfedezésével, a cuccok-bútorok átpakolásával lelhetünk meg, vagy érhetünk el. De közben azért vigyázz a csapdákra is, azokból is akad néhány.

Itt pedig fontos megemlíteni a lootolást is: végy magadhoz mindent, amit csak hasznosnak vélsz. Lootolj, mintha nem lenne holnap.

9. Mindig mindent olvass el

Ha nem szeretsz olvasni, akkor a Baldur’s Gate 3 nem a te játékod. Irdatlan mennyiségű az írott tartalom, és itt nem csak a párbeszédekre, hanem a lore-t elmélyítő tekercsekre, könyvekre, feljegyzésekre is gondolok, melyekből megannyi érdekes, vagy egyenesen hasznos infót tudhatunk meg. Mindent, de tényleg mindent érdemes figyelmesen elolvasni, ha nem akarunk lemaradni valamiről, a párbeszédekre pedig ez fokozottan igaz. Ha a non-stop akció reményében váltottál jegyet a Baldur’s Gate-re, akkor bizony ki kell ábrándítsalak.

Ha viszont nem megy az angol, vagy bármelyik hivatalosan támogatott nyelv, akkor külön jó hír, hogy a gépi fordításokat végző magyar csapat a megjelenésre már előállt egy magyarítással, ami ugyan közel sem tökéletes, de élvezhető játékélményt nyújt azoknak, akik csak magyarul tudnak.

Ha mindezek alapján nem, hogy nem ment el, de meg is jött a kedved a Baldur’s Gate 3-hoz, akkor az utolsó dolog, amit érdemes tudni róla, hogy jelenleg kizárólag PC-n, ott is csak a Steamen keresztül érhető el 60 euróért cserébe, ami nagyjából 23.500 forintnak felel meg a jelenlegi árfolyamon. PS5-re szeptember 6-án fog megérkezni, az xboxos megjelenésre azonban egy kicsivel tovább kell várni.

A fentiek tükrében sokakban felmerülhet a kétely, hogy egy ilyen masszív, tartalmas és irdatlan mély játék miért olcsóbb, mint a legtöbb AAA-s nagyágyú? Hol a trükk? Mikrotranzakciók? Paywall? Nos, egyik sem. A Baldur’s Gate 3 teljes terjedelmében érhető el, nincs és nem is lesz benne semmiféle mikrotranzakció. Sőt, még csak Denuvóval sincsen levédve. A Larian roppant tehetséges csapata csupán annyit kér cserébe, hogy ha tehetjük, akkor legális forrásból vásároljuk meg ezt a fantasztikus játékcsodát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ki púzott és élvezett el először filmvásznon? – 7 megbotránkoztató elsők filmekben

×