Egy friss elemzésből kiderül, hogy mennyire csökken egyes telefonmárkák értéke, nem sokkal azután, hogy kihozzuk őket a boltból.

2024.02.17. – Amikor megveszed a legújabb okostelefont, biztos örülsz, mint majom a farkának, miközben talán te is jól tudod, hogy alig fél vagy egy év múlva már ki is jön a legújabb modell. Ilyenkor persze sokan gondolják úgy, hogy semmi baj, eladom a régit és megveszem az újat. Így aztán talán állandó kérdés, hogy oké: de mennyit ér a telefonom, amit már megvettem, néhány hónappal azután, hogy kihoztam a boltból? Az persze senkinek sem kérdés, hogy az iPhone vagy a Samsung telefonok veszítenek az értékükből, a kérdés mindig az, hogy mennyit?

Nos, az ár-összehasonlító SellCell nemrég egy alapos elemzést végzett, és megmutatta, hogy az elmúlt hónapokban, és egyáltalán 2023-ban mennyire csökkent le az Apple, Samsung, stb. telefonok értéke. Az elemzés során több mint 40 helyről szerezték be az adatokat, azt vizsgálva, hogy az új telefonokat az idő múlásával nagyjából milyen áron lehet továbbadni.

iPhone

Nos, a helyzet az, hogy aki tavaly úgy döntött, hogy megveszi az iPhone 15 család valamelyik tagját, tulajdonképpen jó vételt csinált. Az iPhone 15-ök a legjobban tartották az értéküket tavaly. A legértékállóbb telefonok első 12 helyére mind valamilyen iPhone 15 modell került. A legjobb modell ezek közül az iPhone 15 Pro Max (256 GB), ami csak 18,2 százalékkal ért kevesebben a megjelenést követő 3 hónapban. Jóval kevésbé amortizálódott az értéke, mint az iPhone 14 esetében. Menő! A 15-ös család átlagosan 5 százalékkal jobban tartotta az értékét, mint a 14-es.

 

Samsung

Ami a TOP15 legértékállóbb telefont illeti, a végére szépen bekúszott a Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB és az 512 GB is. Ezek a telefonok azonban három hónap után már jelentős értékcsökkenést mutatnak, 35,5 és 38,3 százalékkal értek kevesebbet, mint mikor megjelentek. Igen, ez az iPhone 15 Pro Max (256 GB) értékcsökkenésének majdnem a duplája.

Van egy olyan táblázat is, ami azt mutatja be, hogy mely telefon voltak 2023 legnagyobb vesztesei. Amint látható, a Samsung Galaxy S23FE volt a legnagyobb vesztes, ami három hónap után már 68,4 százalékkal ért kevesebbet. Hasonlóan járt a Google Pixel 8 is.

Úgy tűnik, hogy 2023-ban valóban nagyon megérte iPhone 15-öt venni, főleg ha valaki gyakran gondolkodik abban, hogy idővel túlad rajta. A kérdés most is az, hogy vajon ez mennyire lesz igaz az idén megjelenő iPhone 16-ra. Meglátjuk.

Ezt láttad már?

Az összes sorozat, amit 2024-ben láthatunk utoljára / kaszáltak el

×