Vissza tudod idézni az utóbbi évek legvérfagyasztóbb jumpscare-jét, amit az egyik játékodban éltél át? Jó eséllyel az is a listán van.


Gábor János

2023.08.09. – Az, hogy valaki horrort akar csinálni, és az, hogy jól is csinálja, két nagyon különböző dolog, és erre nem kevés játék mutatott már rá a múltban. Akad azonban néhány olyan remek cím, ami megmutatta, mire lehet jutni megfelelő erőfeszítésekkel. Ilyenkor olyan pillanatokkal gazdagodhatunk, amelyek örökre belevésik magukat az emlékezetünkbe. A jumpscare-ektől a váratlanul félelmetes szekvenciákig, ezek a játékok sokféle módot találtak arra, hogy szinte az elviselhetetlenségig fokozzák az izgalmakat.

1. Dead Space

A Dead Space eleve egy rémisztő játék – ebből nem csináltak titkot sem az alkotók, sem pedig a kiadó. Az ijesztgetésnek ugyanakkor vannak olyan speciális momentumai is, amelyektől tényleg megfagy bennünk a vér. Ezek a pillanatok ugyebár ahhoz a démonszerű döghöz kötődnek, ami Hunterként híresült el. Gyakorlatilag sebezhetetlen (vagyis elég trükkösen lehet kinyírni), így, ha megneszeljük, hogy közelít, jobb venni a nyúlcipőt – egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy mit kell kezdeni vele, ha le akarjuk győzni:

 

2. Layers of Fear

A Bloober Team az eredeti Layers of Fearrel vált híressé, és ha visszatekintünk a játék legjobb pillanataira, könnyen érthetővé válik, hogy miért. A pszichológiai sokkolás csodásan működött – a horrorrajongók legnagyobb örömére, de a gyerekszobai jelenettől valószínűleg még rajtuk is tele lett a nadrág. Rögtön az elején nyugtalanítóvá válnak a dolgok, de aztán hamar még ijesztőbb területre tévednek, és bár konkrét veszélybe nem kerül a karakterünk, mégis talán ez a legijesztőbb helyszín az egész játékban.

 

3. Alice: Madness returns

Az Alice Csodaországban ikonikus történetének csavaros, mégis hiteles videojátékos feldolgozása kiállta az idő próbáját, és a legjobb jelenetek közül néhány csak tovább nemesedett a korral. Alice találkozása a Babakészítővel talán a legfontosabb ezek közül – még a történet szempontjából nyilvánvaló jelentőségén kívül is, hiszen annyira jól kidolgozott az egész. A találkozásra alaposan és okosan készít fel a vészjósló környezet és a zene. De a nyugtalanító dizájnon kívül is sok minden van a jelenetben, ami fel tudja borzolni a kedélyeket.

 

4. Resident Evil 7

A Resident Evil abszolút szereti a legkülönfélébb nyomasztó ellenségeket. Bár a Mr. X-féle tartós, az egész játékot átható félelem hosszú távon sokkal hatékonyabb, az olyan karakterek, mint Jack Baker hirtelen és váratlan megjelenése, szintén nagyon hatásos. A Baker család feje egy (viszonylag) rövid szakaszban szolgál hajmeresztő ellenségként, de akár az árnyékban bujkálunk, akár az életünkért küzdve menekülünk előle, ez a fickó mindig mocskosul ijesztő. És halálos.

 

5. Alien: Isolation

A listán eddig is szerepeltek már lesben álló ellenségek, de talán egyik sem tud versenyre kelni az Alien: Isolation Xenomorphjával. Abban a tekintetben például biztosan nem, hogy ez a mocsok mennyire félelmetes és fenyegető. Ráadásul megdöbbentően okos, így számos módját találja meg annak, hogy kitalálja, hol rejtőzködsz. És ha egyszer kiszúrt, akkor kezdődhet a mind reménytelenebbnek tűnő menekülés az életedért. Az Alien: Isolation nagyrészt éppen a Xenomorph-fal való találkozásokra épít, és ezek többsége teljesen váratlan. Van tehát választék bőven, hogy vajon melyik lehet a legijesztőbb.

 

6. Red Dead Redemption 2

Na, mi lehet ijesztőbb egy horrorjáték eleve ijesztő jumpscare-jeinél? Az, ha egy olyan játékban csöppenünk horrorisztikus helyzetbe, ami egyáltalán nem nevezhető horrornak, és véletlenül sem abban a kategóriában van. Ezeknek a helyzeteknek a koronázatlan királya alighanem a Red Dead Redemption 2. A vadnyugati játékban nem egyszer azon kapod magad, hogy váratlanul brutális körülmények közé kerültél, például az éjszaka közepén egy mocsárban gázolva, amikor a köd és a holdfény derengő fényében egyszer csak kiderül, hogy kibelezett holttestek lógnak a fákról. Aztán jön az addig láthatatlan ellenség, ami a hentelésért felelőssé tehető.

 

7. Batman: Arkham Knight

Apropó: jelenetek, amelyektől a szívverés is kihagy olyan játékokban, amelyek alapvetően határozottan nem horrorok. Bár a Batmantől (különösen az Arkham-játékoktól) időnként elvárható némi ijesztgetés, a Man-Bat feltűnése a sztori íróinak legperverzebb rémálmait idézheti. Hirtelen történik és hihetetlenül hatásosan. Ha azt mondjuk, hogy ez a dög nyomot hagy, akkor nagyon, de nagyon finoman fogalmazunk.

 

8. Half-Life: Alyx

A Half-Life franchise mindig is kacérkodott a horror műfajjal anélkül, hogy valaha is teljesen elkötelezte volna magát mellette. De a Half-Life: Alyx egy kicsit más tészta, mert jóval nagyobb előszeretettel dagonyázik a rémületkeltés mocsarában. Vegyük csak azt a szakaszt, amikor Alyx megszerzi a zseblámpát. Ugye, egy eltorzult, plafonról lógó holttestről veszi le, de ezután egy teljesen váratlan rákszörnnyel is meg kell(ene) küzdeni. Gamer legyen a talpán, aki kibírja anyázás nélkül.

 

9. P.T.

A P.T. egy horror mestermű, ami nagyban befolyásolta a műfajt a gaming piacon – és ez óriási dolog egy olyan játéktől, ami technikailag csak egy demó. Bármilyen rövid ez a game, akár egy külön listát is összeállíthatnánk a benne lévő para pillanatokból. Alapvetően minden alkalommal, amikor találsz egy rangsort a legfélelmetesebb dolgokról videojátékokban, a P.T. törvényszerűen ott virít az egyik pozícióban. Ez a játék és benne Lisa karaktere szinte megbénít – akár a sarkon látod őt, akár az emeletről bámul rád, vagy csak simán érzed a jelenlétét.

 

10. The Evil Within 2

A The Evil Within 2 kiválóan keveri az arányokat a játékidő során: vannak végig nyomasztó szakaszok és vérfagyasztó jumpscare-ek bőven, de ezek közül is kiemelkednek a találkozások a női szellemmel. Különösen az első emlékezetes. Egy látszólag szerény házból egy kórház nyálkás, köddel teli folyosóira kerülünk, ahonnan ki kellene osonni, de közben ez a szemét vadászik ránk. Közben persze folyamatosan egy kísérteties dallamot dúdol a ködben, és van, hogy hirtelen ránk támad. Igazi mocsok.

 

Mi maradt ki? Nyilván akad még jó pár jumpscare-től hemzsegő game, ami nem fért fel a listára. Téged melyik ijesztett meg a legjobban? Írd meg kommentben a hír Facebook-bejegyzése alatt, a Leet.hu oldalán!

A nyomasztás a neten is támad – ezekre emlékszel?

Rád tör a horror: a világháló 5 legijesztőbb és legismertebb réme

×