Van, amelyiket a mai napig rejtély övezi, de akad köztük popkultúrába emelt szörnyeteg és VALÓDI (ÖN)GYILKOSSÁGRA felbújtó rohadék is!

„Nincs ijesztőbb, mint egy korábban becsukott ajtó, félig nyitva”

– mondta valahol Stephen King, és ki tudná ezt nála jobban? Valami ehhez hasonló történik akkor, amikor a világhálón hozzák rád a frászt, hiszen az otthonod biztonságában, a számítógéped előtt ülve mindent az ellenőrzésed alatt tartasz, és semmi váratlan nem érhet, ugye?

Parádés illúzió, és ez legutóbb éppen a YouTube rendszerének egyik rejtett hibája miatt vált (ismét) nyilvánvalóvá.

A világháló létezésének alig néhány évtizede alatt minden elképzelhető és elképzelhetetlen megtörtént már, viszont időről időre előkerülnek olyan videók, képek, kitalált, vagy valós rémek, amelyek – pont a horrorírók királyának fenti idézetét követve – úgy törnek rád, ahogy a legkevésbé várnád. És ehhez elég valami nagyon váratlan, rejtélyes, vagy csak annak látszó húzást elkövetni. Íme 5 felejthetetlen netes rém, köztük egy halált okozó zaklatóval is!

5., Max Headroom-imitátor

Minden netes rémek őse, hiszen évekkel az előtt sikerült hálózati hackelést végrehajtania, majd ezzel milliókra ráijesztenie, hogy a világháló tömegcikké vált volna. Igazán félelmetessé az teszi, hogy egy ismert, angol televíziós karakter, Max Headroom arcát formázó gumimaszkban, de

Földön túli hangon sikoltva-üvöltve-szitkozódva parádézott amerikai kábeltévé-csatornák adását megszakítva.

A „bemondó a jövőből” szlogennel aposztrofált Max Headroom egy angol tévésorozat karaktere. Eleve kissé bizarr megjelenésű fickó, de 1987-ben kitörölhetetlen emléket hagyott, amikor egy sporthíradót, majd nem sokkal később egy sorozatepizódot szakított félbe egy őt imitáló személy, két különböző kábeltévéhálózaton. Sosem derült ki, hogy ki állt az első nagy hálózathackelés mögött.

 

4., Rubber Johnny

Értelmes emberek számára nagyon hamar nyilvánvaló volt, hogy a végletekig deformált testű, kerekesszékes, hörgő, bekokózott rém egy kísérleti filmes alkotás, nem egy valós torszülött, viszont még így is tömegekre hozta rá a frászt. Nem igazán lehet elfelejteni:

Az éjjellátóval készült zenés videót Chris Cunningham készítette, saját magáról, 2005-ben. Ami igazán félelmetessé teszi az élményt, az a burkolt erőszakosság: egy váratlanul berontó férfi vélhetően durván bántalmazza a torzszülötett, aki a videó végére alig él, és egy kutya éhes tekintettel szemléli, hogy végre mikor leheli ki a lelkét.

 

3., Slenderman

A toronymagas, feketeöltönyös, sovány, arctalan gyerekrabló karakter sztorija azért egyedülálló, mert az alkotója sosem csinált titkot belőle, hogy fiktív rémről van szó, sőt, egyenesen egy netes fórumon meghirdetett Photoshop-versenyre készítette, és onnan indult hódító útjára a világhálón. Eric Knudsen 2009-es alkotása popkulturális remekmű lett: irodalmi és mozgóképes feldolgozások tömegét ihlette,

CSAKHOGY idővel erőszakos bűnesetek kapcsolódtak az alakjához.

Több gyilkosságot is igyekeztek a nyakába varrni olyan fiatalok, akik azt vallották, Slenderman hatására támadtak másokra. Az első ilyen eset 2014-ben történt: két 12 éves lány kishíján halálra késelt egy harmadikat, miután online az arctalan férfiről olvastak – 37, illetve 40 évet kaptak. Ugyanebben az évben – szintén Slenderman „sugalmazására” egy 13 éves lány le akarta szúrni az anyját, és vagy tucatnyi másik 12-24 éves öngyilkosságot kísérelt meg.

2., Momo

Mind közül ez a legundorítóbb történet, mert itt kifejezetten arra ment rá valaki, vagy egy egész csoport, hogy gyerekeket terrorizáljon egy horrorisztikus nőfigurával, ami teljesen váratlan helyeken – gyakran Peppa malac és Fortnite videókba illesztve – tűnt fel YouTube-szerte. Hamarosan social media platformokon és csevegőalkalmazásokban is terjedni kezdett, privát üzenetekben, amelyek különböző challenge-ekre: többnyire erőszakos bűncselekményekre, öncsonkításra és öngyilkosságra igyekeztek rávenni a célszemélyeket.

A 2018-as hoax hatalmas botrányt kavart, és a tettesek megfoghatatlannak tűntek, hiszen a legtöbb telefonszámot, amiről például WhatsApp-on küldözgették a Momo challenge-et, hamar üzemen kívül helyezték a tulajdonosaik. A sértettek pontos száma talán sosem fog kiderülni, de a világ minden tájáról jelentettek öngyilkosságokat és bűncselekményeket, amelyeket feketén-fehéren összefüggésbe lehetett hozni az ismeretlen eredetű videóval. Mivel nagyon hasonlított egy alkotására, sokan Midori Hayashi japán szobrászt vádoltak meg azzal, hogy köze van az ügyhöz. Ez a nyom később teljes vakvágánynak bizonyult.

Tudj meg többet a Leet.hu YouTube-csatornáján:

1., Sátánista Easter Egg

A legfrissebb gyümölcse annak a végletekig mocskos helynek, amivé az internet válhat, ha nem vigyázunk, ez a YouTube-trükk:

@niki.cpk

Creepy satanic YouTube Glitch! #horror #youtubeeasteregg #tryityourself #ethicalhacking #securitybreach

♬ Creepy horror sound – TOKU SPACE MUSIC

 

Azóta egyébként megoldották, de érdemes megnézni, hogy mit derítettünk ki róla – hiszen ritka jól használta ki valaki, hogy a YouTube nem tud értelmezni egy megtört karakterláncot:

Miért jön be egy sátánista videó a YouTube-on, ha kitörlünk egy betűt az URL-ből?

Neked eszedbe jutnak hasonló esetek? Írd meg kommentben a Facebook-bejegyzést alatt!

Szerintünk az is elég ijesztő, amikor egy robot „önálló életre kel”, és rátámad a legközelebbi emberre:

Horror az ember-robot sakkpartin: hétéves gyerek ujját törte el a gép!

 

https://leet.hu/california-access/

×