A Lenovo forradalmi újdonság bevezetése előtt áll. Kitaláltak egy technológiát, amivel elektromos áram nélkül tölthetők a számítógépes perifériák.

2024.02.16. – A vezeték nélküli kiegészítők időszaka már jó ideje beköszöntött, így közel sem nevezhető újdonságnak a technológia. Kényelmesebb, mintha mindig egy vezeték határozná meg, hogy mit és merre használhatunk, ám sokan még mindig a vezetékes perifériákat preferálják. Ennek egyébként teljesítménybeli oka van, a bluetoothos eszközök válaszideje bizony lassabb szokott lenni, mint a vezetékeseké. Az esportban például emiatt nagyon sok vezetékes billentyűzettel és egérrel játszó profit látni mind a mai napig. Mondjuk ez a példa abból a szempontból fals, hogy pont ezeknek a játékosoknak készültek már olyan high-end perifériák, amik nem hordozzák magukban a Bluetooth gyermekbetegségeit. Ám ezeknek igencsak borsos áruk van, így egy mezei játékos, aki szabadidejében szeretne jól teljesíteni a Valorantban, nem biztos, hogy 100-150 ezer forintot szeretne költeni csak az egerére. Plusz hosszútávon az is idegesítő lehet, hogy állandóan figyelni kell a vezeték nélküli perifériáink akkumulátorszintjét. Ha csak egyszer is elfelejtjük feltenni tölteni a kontrollerünk, vagy bármely egyéb perifériánk, amikor legközelebb leülnénk játszani, várhatunk, amíg visszatöltenek eszközeink. Nos, a Lenovo most erre is gondolt, az eredmény pedig fantasztikus.

Mi magunk tölthetjük eszközeinket

A Lenovo létrehozta a Mechanical Energy Harvesting Combo technológiát, ami egyszerre használ napenergiát és mechanikus mozgást az eszközeinek töltésére. Nem kell innentől kezdve elemet cserélni, vagy töltőre dugni vezeték nélküli ketyeréinket, elég csak jó napos helyen tárolni őket, vagy eleget „tekergetni”.

lenovo

Az új Lenovo billentyűzet és egér, amik képesek használni a mechanikus töltést egy igencsak izgalmas újdonságnak számítanak a piacon. Maga az egér még nem kapott napelemet, de a billentyűzetre már rábiggyesztették ezt a szenzort is. Plusz utóbbin található egy hangerőszabályzónak tűnő tekerő, amivel tölteni lehet az eszközt. Körülbelül 1 óra 20 percnyi mechanikus mozgatás után 8 teljes óráig lehet használni a billentyűzetet. Ez ugyan meglehetősen sok forgatási időnek tűnik, de már 5 percnyi gombtekergetés is 30 percnyi működésről gondoskodhat. – írja a HVG. Persze a gyártó nem várja el senkitől, hogy egész nap tekergesse a töltőberendezéseket, mind az egér, mind pedig a billentyűzet USB-C-s vezetékkel felszerelt, így vezetékes üzemmódban is használhatók.

Napelem nincsen az egéren, de a billentyűzethez hasonló tekerhető akkutöltőt kapott. Az eszköz „hasán”, a kék optikai szenzor (12800 dpi) körül található egy gyűrű, amit kihajtva és megtekerve tölthető az egér. Itt egy percnyi munka 30 percnyi töltöttséget eredményez.

A szóban forgó Lenovo termékek még csak koncepciók, a cég megjelenési időről és árról még nem beszélt.

Ezt olvastad már?

Tömegével viszik vissza az Apple-nek a másfél milliós Vision Pro fejesét

×