Az Nvidia február 13-án jelentkezett új fejlesztésével, melyben ismét központi szerepet kapott a mesterséges intelligencia.

2024.02.15. – Az Nvidia február 13-án bemutatta legújabb fejlesztését, mely az RTX 30 és 40 kártyák erejét aknázza ki lokális AI feladatokra. A Chat With RTX egy helyileg futó AI chatbot, melyet több szinten is megizzaszthatnak a felhasználók. Jelen pillanatban erősen béta / demo változatként kezeli az Nvidia is, nem véletlen, hogy csak a 0.2-es verziószámot viseli magán. Jelen pillanatban is befogható már néhány többé-kevésbé hasznos funkcióra, később azonban sokkal többre lehet majd képes. Ennek ellenére érdemes lehet tenni vele egy próbát már most is, hiszen teljesen ingyen és bérmentve letölthető az Nvidia weboldaláról. A használata meglehetősen egyszerű, ám ennek ellenére érdemes lehet végigszaladni a legfontosabb kérdéseken, feltételeken.

A gépigény

Az Nvidia meglehetősen szűkszavú a gépigényt illetően, ám a legfontosabb specifikációkat listázták az oldalon. Az azonban általánosságban is kijelenthető, hogy egy középkategóriás PC is gond nélkül megbirkózik a Chat With RTX feladataival, hiszen a GPU-ra hárul a feladat jelentős része, nem pedig a processzorra. Az alábbi gépigénnyel érdemes kalkulálni:

  • Nvidia Geforce RTX 30 vagy 40 szériás videokártya, legalább 8 GB VRAM-mal felvértezve. Így például papíron az RTX 3050 6GB-os változata ki is esett a képletből.
  • Legalább 16 GB-nyi memória, de a 32 sem árt
  • Windows 11 szerepel csak az újdonság hivatalos weboldalán, a Windows 10 nem, de sokaknak a régebbi rendszeren is sikerült életre keltenie
  • Az Nvidia driver verziója sem lényegtelen, legalább 535.11-ös verziójú illesztőprogramhoz köti a cég a használatot

A telepítés

A Chat With RTX weboldalát ide kattintva érheted el. Ezt követően egy hatalmas, Download Now felirattal találkozhatunk az oldalon. Erre kattintva egy meglehetősen nagy méretű, 35 GB-os csomagot kezd el tölteni a gépünk. Gyengébb net esetében ennek köszönhetően viszonylag hosszú letöltési időre érdemes készülni.

Nem kicsi a fájl

Nem kicsi a fájl

Amint leért a fájl, a többi már gyerekjáték:

  • Bontsd ki a letöltött ZIP fájlt egy tetszőleges mappába, erre a Windows beépített megoldása is alkalmas, de a 7-Zip vagy a WinRAR is remekül elvégzi a feladatot.
  • Ezt követően a kicsomagolt mappában a Setup nevű alkalmazást kell elindítanod.
A telepítő

A telepítő

  • Ekkor a fentebb is látható, Nvidia alkalmazások esetén már ismerős ablak bukkan majd elő, viszonylag hosszú telepítési idővel érdemes kalkulálni.

A Chat With RTX használata

Nem kell megijedni ettől az ablaktól, a lényegi rész a böngészőben fut majd

Nem kell megijedni ettől az ablaktól, a lényegi rész a böngészőben fut majd

A telepítést követően pedig gyakorlatilag egyszerű programként találhatjuk meg a Windows alkalmazás listájában. Ezt elindítva egy parancssorhoz hasonló ablak is felugrik, ám a lényegi rész a böngészőben történik majd. Miután a parancssoros előkészítés lefutott, a gépünk az alábbi webcímet keresi fel: http://127.0.0.1:27948/. Aggodalomra semmi ok, a Chat with RTX-el a böngészőn keresztül tudunk kommunikálni, akár csak a modern chatbotokkal. Ha valamiért bezártad a böngészőablakot, akkor a fentebb említett címet beírva visszajuthatsz a Chat with RTX felületére. Az oldal alján található a szövegbeviteli mező és a küldésre szolgáló „SEND” gomb, mással nem is nagyon érdemes foglalkozni. Jelenleg két felhasználási móddal érdemes kalkulálni.

Az első indításkor felbukkanó felület - Chat With RTX

Az első indításkor felbukkanó felület – Chat With RTX

Az első, alapértelmezett az, amikor az Nvidia által bevitt adatok alapján próbálunk beszélgetni a chatbottal. Szinte mindent megkérdezhetünk a cég technológiáival kapcsolatban, de általános jellegű kérdésekre is képes választ adni. Az internethez azonban nem fér hozzá, így a weben elérhető, friss és dinamikus adatokat nem fogja tudni beszerezni nekünk. Itt egyértelmű lemaradást tapasztalhatunk azokkal a chatbotokkal szemben, melyek hozzáférnek a weboldalak tartalmához.

Egyszerű kérdésekre is tud válaszolni

Egyszerű kérdésekre is tud válaszolni

A program olyan kérdésekre is képes választ adni, mint hogy egy játék (jelen esetben a Warzone) FPS számai mitől zuhanhatnak be. Konkrétumokba nem tud bocsátkozni, de az általános jellegű tanácsaiba nem igazán tudunk belekötni, általában tényleg ezekhez köthető az FPS szám csökkenése.

Miért lehet kevés FPS-em Warzone-ban?

Miért lehet kevés FPS-em Warzone-ban?

Egy fokkal izgalmasabb lehet az, amikor egy angol nyelvű YouTube videót vagy lejátszási listát adunk meg forrásként. A videó linkjét beillesztve és a mellette, jobb szélen található letöltési gombra kattintva máris elemezni kezdi annak feliratát, majd bátran bele is kérdezhetünk a tartalomba. Ezt egy Counter-Strike 2 videóval teszteltük, pontosan és a valóságnak megfelelően foglalta össze a videóban felsorolt hibajelenségeket, mindössze pár pillanat alatt. Angol nyelvű videókkal remekül elboldogul, a magyar nyelvvel és a kérdezéssel azonban akadnak problémák, egyértelmű, hogy a nemzetközi piacot célozta be a cég első körben.

Remekül összefoglalja a CS2 videókat is

Remekül összefoglalja a CS2 videókat is

Előnyök, hátrányok

Végleges ítéletbe még nem érdemes bocsátkozni, hiszen még csak pár napos az első Chat With RTX bot verzió. Az mindenképpen üdvözölendő, hogy teljesen ingyenesen letölthető az alkalmazás, illetve, hogy teljesen offline is képes végezni a dolgát. A verziószámból ítélve az elkövetkezendő időszakban rengeteg fejlődésen mehet keresztül a program, a legtöbben egy teljesen ingyenes képgeneráló funkciónak örülnének. Remélhetőleg a magyar nyelv támogatására sem kell majd olyan sokat várni. Előny lehet még a könnyű használat, illetve később az sem elképzelhetetlen, hogy az Nvidia drivercsomag szerves részét képezi majd, azaz minden támogatott gépen ott is fog figyelni alapból.

Pár mondatban összefoglalja a videót, ha épp arra kérjük

Pár mondatban összefoglalja a videót, ha épp arra kérjük

Az offline futás azonban hátrány is lehet, hiszen az alkalmazás jelen pillanatban nem fér hozzá a weben található, friss információkhoz, így ilyen téren hátrányban lehet a többiekhez képest. Szintén hátrányként róható fel, hogy sokszor még az előző mondatokra is alig emlékszik a Chatbot, a bezárás után pedig teljes mértékben el is felejti a korábbi beszélgetéseket. Az angoltól eltérő nyelvek támogatása is várat még magára, mellyel szintén még több felhasználót lehetne megszólítani. Az is biztos, hogy léteznek kifinomultabb, okosabb modellekkel operáló alternatívák is. Ám az Nvidia egyértelműen azokat akarta megszólítani, akik még nem ásták bele magukat mélyebben az AI világába.

Nem véletlen, hogy már komplett AI gépeket is kapni:

18 millió forintba kerül ez az Nvidia PC, de játszani sem lehet rajta

×