Az Nvidia 2023-ban mutatta be legújabb szuperchipjét. Nem csak a GPU magokat, de a CPU egységeket is házon belül oldották meg.

2024.02.12. – Manapság már senki sem lepődik meg, ha kicsit borsosabb árcédulákat pillant meg a hardverek dobozai mellett. Egy középkategóriás Nvidia vagy épp AMD videokártyát is nehéz megúszni 250 ezer alatt, míg a csúcs processzorok már a 300 ezer forintos határt is átlépték. Akkor sem ússzuk meg a félmilliós lélektani limitet, ha minden komponensen igyekszünk spórolni az ár-érték tulajdonságaikat figyelembe véve. A mai napig léteznek még azonban olyan cégek, akik az abszolút felső kategóriát célozzák meg. Ez már bizony a RTX 4090 SLI összeállítások és az épített vízhűtések mezeje.

GTPShop Nvidia PC

A GTPShop azonban teljes más megközelítésből vágott neki a saját projektjének. A gépük lelkét az Nvidia GH200 Grace Hopper szuperchip adja. Az Nvidia nem csak a GPU egységekért felel, de a CPU magjait is házon belül oldotta meg. Összesen 72, ARM architektúrájú processzormag várja a felhasználók és az operációs rendszer parancsait. A szomorú hír, hogy játékra azonban teljesen alkalmatlan. Egyrészt az ARM architektúrát támogató operációs rendszerek száma meglehetősen véges manapság, a Windows 11 ARM változatai is hagynak még maguk után kívánnivalót. Másrészt a számítási egységeket is úgy tervezték, hogy CSAK AI műveletekhez legyenek ideálisak, de azokhoz aztán nagyon. Hiába az elképesztő számítási teljesítmény, ha sem a szoftveres, sem a hardveres feltételek nem teszik alkalmassá játszadozásra. Nem véletlen, hogy a GTPShop is Linux operációs rendszerrel vértezte fel a masinát, Windows szóba sem jöhetett.

Az Nvidia korábbi, még a Linus Tech Tips videójában is feltűnő A100 nevet viselő szuperkártyája is hasonló szerepet töltött be. Az egység 4-10 millió forint között mozgott, ám még 3D renderelés alatt sem volt jobb, mint az akkori csúcs, RTX 3090 kártya. Játékok futtatására pedig teljesen alkalmatlan is volt több API hiánya miatt. Ezt a nyers erőt tehát tényleg csak mesterséges intelligenciával kapcsolatos algoritmusok kapcsán lehet kihasználni.

Az Nvidia AI PC többi komponense is irigylésre méltó

GTPShop Nvidia PC

A gép lelkét tehát a fentebb megnevezett Nvidia GH200 Grace Hopper CPU és GPU adja, de a többi komponens sem a szerény kategóriát képviseli:

  • NVIDIA GH200 Grace Hopper szuperchip
  • 480GB LPDDR5X ECC memória
  • 96GB vagy 144GB HBM3/HBM3e memória
  • Ennek köszönhetően összesen 576GB vagy 624GB gyors hozzáférésű-memória
  • 450W és 1000W között állítható TDP fogyasztás (CPU + GPU + memória)
  • 2x nagy hatékonyságú 2000W/2400W táp
  • 2x PCIe gen4/5 M.2 22110/228 slot
  • 2x/4x/8x PCIe gen4/5 NVMe slot
  • 2x/3x FHFL PCIe Gen5 x16 csatlakozó
  • 1x/3x/4x USB 3.0 port
  • 2x RJ45 10GbE port
  • 1x RJ45 IPMI port
  • 1x Mini display port
  • 244 x 567 x 523 mm vagy 255 x 565 x 530 mm méretekkel rendelkező, 30 kilogrammos  gépház

A hardverrel ebben formában nem igazán találkozhattak a felhasználók. Legutóbb az Amazon szuperszámítógépeit szerelték fel ilyen egységekkel. A bestiának azonban szép kis ára van. A legolcsóbb változatért 47 500 eurót kér el a gyártó, mely közel 18 millió forintnak felel meg 2024 februárjának közepén. A gépet egyébként a Phoronix.com csapata már meg is izzasztotta különféle algoritmusokkal, az első tesztek alapján hozza gyártó által ígért teljesítményt. Ez több szinten is örömteli, hiszen nem egy kitalált gépről beszélünk, hanem már egy tényleg kereskedelmi forgalomba is kikerült összeállításról. Hétköznapi felhasználók számára azonban ezek értelmezhetetlen számok, ám a célközönség elégedett lehet az első benchmarkokkal.

Forrás: TweakTown

Egyre több helyen bukkan fel az AI:

Beépített képjavító funkciót kap hamarosan a Windows 11

×