Annak ellenére kevés a vonatkozó történetszál vagy karakter a játékokban, hogy az utóbbi évek alatt jelentősen nőtt a gamerek között az LMBTQ-közösség.

Gábor János

2024.02.14. – Az LMBTQ közösség szórakoztatóipari ábrázolását kutató GLAAD médiafigyelő szervezet és a Nielsen közös felméréséből kiderült: a gamerek között jelentősen nőtt az utóbbi időben a magukat nem binárisnak vallók száma. A riport rámutat: a három évvel ezelőtti 10-ről mára 17 százalékos arány állapítható meg, vagyis úgy 70 százalékos emelkedés történt az LMBTQ-s gamerek körében. Ezt jórészt a sokszínűséget támogató, társadalmi különbségek iránt elfogadóbb 35 alattiak mondták el magukról a felmérésben.

Forrás: Naughty Dog

Az LMBTQ-s gamerek arányát messze nem tükrözi a kontentek aránya – állapította meg a riport. A Steamen például a 2,5 százalékot se érik el, de még ezeknek a nagy része is felnőtt videojáték – ha ezeket levesszük, a megmaradó, 18 év alatti LMBTQ-s tartalmak 1,7 százalékos arányt mutatnak. Az LMBTQ-s játékosok (és még egyszer: már majdnem minden 5. gamer közéjük tartozik) túlnyomó többsége (72%) értékeli, ha a hozzá hasonló karakterek megfelelő reprezentációt kapnak a videojátékokban, míg

68 százalékuk örülne, ha több hangsúlyos LMBTQ-történet épülne be a játékmenetekbe.

Az RPG-kbe jó ideje beépített sokszínű karakterkészítő funkciók láthatóan megtették jótékony hatásukat, mert a nem bináris gamerek 66 százaléka is megfelelőnek találja a játékokban lévő önkifejezési lehetőségeket. Bár ez nem rossz arány, 51 százalék továbbra is díjazná, ha az identitását jobban ki tudná fejezni, pedig 52 százalék közölte: online játék közben érték már emiatt támadások, sőt, 42 százalék a zaklatás miatt távozott egy-egy játékból, 27 százalékot pedig teljesen eltántorított a hobbijától a rá irányuló gyűlölet.

Te is tapasztaltál hasonlót? Veled történt, vagy egy barátoddal, ismerősöddel? Nem kell tétlenül nézned – ITT tudsz bejelentést tenni róla a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál.

„Az LMBTQ játékosok is riasztó mértékű zaklatást tapasztalnak. Ezen változtatni kell. A GLAAD a játékgyártó cégekkel és a játékokkal foglalkozó tanácsadó testületünkben részt vevő iparági vezetőkkel együtt elkötelezett amellett, hogy ne csak a képviseletet növelje a játékokban, hanem biztonságosabb játékkultúrát teremtsen az LMBTQ játékosok számára. A játékok interaktív jellege, a játékban rejlő lehetőség a közösségépítésre, valamint az LMBTQ játékipari szakemberek hosszú múltja teszi ezt a médiumot egyedülállóan hatékony eszközzé az LMBTQ emberek számára a biztonságos felfedezéshez, kapcsolatteremtéshez és önkifejezéshez” – írta a riport kísérőlevelében Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnöke.

És az se semmi, ami a nőkre zúdul gaming közben:

Durva: sok női gamernek ezért vannak öngyilkos hajlamai

×