Sikerült feltárni, hogy arányosan mennyi női játékost ér zaklatás online gaming közben – sokuknak az öngyilkosság is eszébe jut.

Így vagy úgy, de a legtöbbünknek a videojátékok elhozzák a valóságból kiszakadás örömét: azt az értékes időt, amikor nem kell mással törődnünk, csak azzal, hogy jól érezzük magunkat és élvezzük a kalandokat, meg az akciót, amit csak a digitális világ kínálni tud. A gaming a gondoktól való elszakadás egyik legjobb formája, ami sokat javíthat a kedélyállapotunkon, és kifejezetten jól tud esni egy nehéz nap után. Nos, ez messze nem mindenkinek adatik meg, sőt, aggasztóan nagy azoknak a női gamereknek a száma, akiket zaklatnak és bántalmaznak online játék közben.

Forrás: Freepik

Képzeld el, hogy egy rossz nap után ki akarsz kapcsolódni néhány órára, de a kedvenc játékodban érthetetlen okokból csak tovább ömlik rád a külvilág zaja, és például a nemed miatt zaklatnak! Sok női játékos számára ez a mindennapi valóság, és jócskán vannak köztük, akiknek már öngyilkos gondolatai is támadtak a bántalmazások miatt. Az Euronewson közölt legfrissebb kutatás feltárta: egyrészt minden tizedik női játékosnak a fejében megfordult már, hogy végez magával, másrészt a megkérdezett 4000 nő 49 százaléka azt is elárulta, hogy rendszeresen zaklatják online játék és/vagy streaming közben.

Ez a szám a 18 és 24 év közötti nők esetében elképesztő 75 százalékra duzzad.

 

A kutatásban résztvevő játékosok 80 százaléka szerint a zaklató üzenetek és kommentek egy az egyben szexuális jellegűek, 35 százalékukat erőszakkal fenyegetik bennük, 40 százalékukat pedig személyesen is megfenyegették már. Mindennek eredményeképpen

a női gamerek 27 százaléka tart attól, hogy az online kapott fenyegetések való életben elkövetett támadásokká fajulnak.

Sajnos ezzel még mindig nincs vége: a statisztika szerint a nők 25 százaléka bevallotta, hogy a bántalmazás következtében depressziósnak érzi magát. Ennél is rosszabb, hogy szintén 25 százalék senkinek nem szól erről a problémáról, mert azt valószínűsíti, hogy az elkövetőkkel szemben senki semmilyen lépést sem fog tenni.

A női játékosok 31 százalékára igaz továbbá, hogy a zaklatástól tartva inkább hazudik a neméről.

A férfi játékosok egy részét is megkérdezték: 51 százalékuk állítja: volt már tanúja annak, hogy női játékosokat online bántalmazás ért, és 66 százalékuk értett egyet azzal, hogy a nők nagyobb valószínűséggel válnak bántalmazás célpontjává.

Megjegyzés: nem számít, hogy videojátékokról, filmekről, eseményekről vagy fesztiválokról van szó, mindannyiunkat megillet a biztonságos tér, és senkinek sincs joga másokat bántalmazni, különösen akkor, ha nemi alapon történik. Ha mostanában megbántottál egy lányt a nemére vonatkozó megjegyzéssel, a minimum, hogy összekaparod magad egy bocsánatkérésre és legközelebb visszafogod magad!

Van ám baj a gyerekek körében is:

Kutatás: Vírusként terjed az online zaklatás a magyar gyerekek körében

 

×