Sok magyar játékos szerint a közös filmnézés vagy a videojátékkal töltött idő egy párkapcsolatban minőségi programnak számít.

2024.02.13. – Emlékszem, a 90-es, 2000-es években nagyon necces volt bevallani egy lánynak, hogy néha bizony előkerülnek otthon a videojátékok. Azt pedig már végképp nehéz volt elképzelni, legalábbis az én környezetemben, hogy a párommal együtt játszunk valamit. Valamiért akkoriban a videojátékokat gyerekes dolognak találták, és örömmel látjuk, hogy ez a dolog kezd megváltozni. A Leet.hu-nak küldött sajtótájékoztatóból most az derült ki, hogy a magyar játékosok igenis

minőségi együttlétnek tartják a párkapcsolatban a videojátékot.

Felmérés

A MediaMarkt friss felméréséből az is kiderült, hogy az emberek közel 80%-a 3 óránál többet tölt szabadidejében valamilyen képernyő előtt, negyedük 5 óránál is többet. Ez a pároknál már közös időtöltésnek számít, mintsem zavaró tényezőként: 71% saját bevallása szerint szeret együtt ’bambulni’ vagy játszani párjával, sőt, 79% gondolja úgy, hogy a közös filmnézés vagy a közös videojáték egy párkapcsolatban minőségiprogramnak számít. A közelgő Valentin-nap apropóján a MediaMarkt arra volt kíváncsi, hogy milyen hatással van a technológia, és a túlzott képernyőidő a kapcsolatokra.

A képernyők bűvöletében élünk

A felmérés első része az általános „képernyőfogyasztási” szokásainkat kutatta. Egyáltalán nem meglepő eredmény, hogy a megkérdezettek 90%-a minden nap használja okostelefonját, azonban a mobilunk mellett más képernyők is rendre lekötik a figyelmünket. Habár a fiatalabb generáció körében főleg a streaming csatornák népszerűek, de még így is minden második ember néz napi szinten tévét. A számítógépről nem is beszélve, aminek monitorjára akár munka, tanulás, kikapcsolódás – vagy mind a három – céljából szintén egy jelentős 38% mered rendszeresen. Vannak, akik gyakorlatilag a napjaik felét képernyők előtt töltik: a felmérésben résztvevők harmada végez számítógép előtt munkát vagy használja tanulási céllal az eszközt, így nekik ez az idő akár 6-9 órát is jelenthet naponta. Ez azonban nem szegi kedvüket attól, hogy szabadidejükben is viszonylag sok időt töltsenek valamilyen digitális eszközön: 49% legalább 3-5 órát, 34% 5 óránál is többet szentel ennek a tevékenységnek kedvtelésből. Sőt, még azok is több órát használják az ilyen típusú eszközeiket munkaidőben, akiknek sem a munkája, sem a tanulmányai nem követelik ezt meg.

A technológia hatással van a kapcsolatokra

Sorozatok nézésével, online játékokkal vagy rövid videók pörgetésével töltjük tehát napjaink jelentős részét: a 3-5 órás intervallum a leggyakoribb, de minden ötödik honfitársunk akár több mint 5 órát tesz így nap mint nap kikapcsolódásként. Bár a fiatalok határozottan az élen járnak, a 40-49 év közötti felnőttekre is igaz ez a szokás, akiknek 41%-a nem csak a munkaidejében, de közülük 83% munkaidőn túl is 3 óránál többet „gépezik”. Minden második 30 év alatti még ennél is többet, jellemzően 4 órát meghaladóan. A fenti adatokból tehát jól érzékelhető a lakosság kütyüfüggősége, amihez képest talán meglepő, hogy mindössze a válaszadók 28%-a nyilatkozott úgy, hogy okozott már problémát a túlzott képernyőhasználat a párkapcsolatában. Majdnem felük viszont arról számolt be, hogy ez nem vezet feszültséghez, mivel odafigyelnek arra, hogy egyensúlyban tartsák az offline-online időtöltést. Ez a típusú tudatosság az életkor és az iskolázottság előrehaladtával nő. Leginkább a 20-39 éves korosztály számára jelent párkapcsolati kihívást a mértéktelen képernyőidő. Az eredmények szerint hangsúly valójában azon van, hogy a pár mennyire tudja összehangolni a szabadidejükben ezeket az elfoglaltságokat. Azokat, akik arról számoltak be, hogy igyekeznek korlátok közé szorítani a képernyőzést, a saját maguk által felállított tudatos határok segítik abban, hogy ne legyen konfliktus. Azoknál viszont, akik több mint 5 órát töltenek így a szabadidejükben, magasabb arányban fordul elő összetűzés a párkapcsolatban emiatt.

A hangsúly az „együtt”-ön és a változatosságon van

A jó hír azonban, hogy a kütyühasználatból eredő nézeteltérések elsimítására nagy a hajlandóság, és a párkapcsolatban élő válaszadók 65%-a változtatna a képernyőzési szokásain, ha ez a partnerét zavarná. Bár sok vita övezi, hogy a szóban forgó eszközök – akár tv, akár telefon vagy játékkonzol – mennyire rossz hatással vannak a kapcsolatokra, az érintettek kevésbé látják ezt borúsan, és inkább élik meg a technológia adta alternatívákat közös időtöltési lehetőségként, mintsem zavaró tényezőként: 71% saját bevallása szerint szeret együtt ’bambulni’ vagy együtt játszani párjával, sőt, 79%-nak ezek a programok egy párkapcsolatban minőségi együtt töltött időnek számítanak abban az esetben, ha nem erről szól a mindennap.

Most akkor jók vagy rosszak a kütyük?

A MediaMarkt felmérése szerint a kép vegyes: ugyan sok időt nyerünk a technológiának köszönhetően, de a képernyők ugyanígy el is vesznek az életünkből, legalábbis így gondolja a felmérésben résztvevők közel fele. Érdekesség, hogy azok, akik a napjuk legnagyobb részét képernyő előtt töltik máshogyan vélekedtek: ugyan többségben ők is úgy látják, hogy a hatások vegyesek, de emellett sokak szerint így több ismerősükkel marad meg a kapcsolat, a technológia miatt hatékonyabban elvégezhetőek a mindennapi teendők és több idő jut a közös tevékenységekre, kikapcsolódásra.

Ma már tehát a játék simán lehet közös program a párunkkal, még Valentin-napon is. Ehhez pedig a következő játékokat ajánljuk:

Játékos együttlét – A 7 legjobb videojáték szerelmespároknak Valentin Napra 💘

×