A mély víztől – súlyosabb esetben bármilyen víztől – félő emberek rémálma téged is átjár, de közben megőrülsz majd ezekért a vízalatti horrorjátékokért.

Gábor János

2024.02.12. – Ezzel tényleg bedobunk a mélyvízbe: ha eddig nem féltél a tengerfenéktől, a mély víztől, a cápáktól, a vízbe fulladástól, stb., akkor majd most fogsz! Semmi sem félelmetesebb az ismeretlennél – és mi lehetne ismeretlenebb, mint az éjfekete tengermély, ahonnan mindenféle szörnyetegek bukkanhatnak elő. Vagy ijesztőbbek az ember alkotta szerkezetek, amelyekben jól bent lehet rekedni, például valamilyen paranormális rettenettel?

Iron Lung

Sok időt nem rabol, mert kifejezetten rövid horrorjáték, de ez baromi jól áll neki, mert éppen olyan, mint a horrorfilmek, amelyekhez tömör nyomasztásért, nem pedig dagályos történetmesélésért ülünk le. Egy tengeralattjárót kell vezetned a véres óceánban, ahol a navigálás talán túl időigényes, viszont a játék sodró és lebilincselő, a rövidsége pedig megakadályozza, hogy unalomba fulladjon. Az Iron Lung magával ragadó atmoszférája a játék teljes időtartama alatt feszültségben tartja a játékost, és még arra a bravúrra is képes, hogy akár egyetlen képpel halálra rémítsen. PC és Switch platformokon fojtogat.

Barotrauma

Bár nem ettől tör ki a legjobban a frász, mégis helye van a listán, hiszen egyedülálló vízalatti horrorjáték abban a tekintetben, hogy 2D-s, kooperációs túlélő horror. Szintén tengeralattjáró-szimulátor, amiben nem csak kormányoznod kell, hanem muszáj szavatolnod a túlélést, és ehhez bizony jó pár egyéb feladat társul. El kell állítani a szivárgásokat, működtetni a gépeket, készíteni különböző tárgyakat, és mindeközben dacolni a veszélyekkel, amelyek mindenféle szörny formájában érkeznek. Bár a Steam-értékelései nagyon pozitívok, azért többen megemlítik, hogy a különböző mechanikák elsajátítása eltarthat egy darabig. Megéri viszont időt szánni rá, mert remek kis nyomasztás a maga nemében.

Narcosis

Ebben egy teljesen valós – és életveszélyes – foglalkozást űző karakter vagy, akinek rendesen felforgatják az amúgy is hátborzongató napjait. Ipari búvárként mész a tengerfenékre, ahol kevés fény és csak néhány eszköz áll rendelkezésedre. Alapvetően az a feladatod, hogy visszajuss a felszínre, mielőtt elhagy a maradék eszed – vagy épp’ az oxigéned. Rengeteg rémálomszerű lénnyel találkozhatsz, amiket csak még félelmetesebbé tesz a Silent Hill-sorozat zenéjét is szerző Akira Yamaoka soundtrackje. A játék csak mérsékelt siker a Steamen, amit az állítólag kiszámíthatóbb jumpscare-eknek köszönhet. Vízalatti játékélményként viszont éppen elég egyedi ahhoz, hogy ne legyen kihagyható, ha bírod ezt a témát. PC, PS, Xbox platformokon bukhatsz alá vele.

Sunless Sea

A legelérhetőbb vízalatti horrorjáték a listán, mert gyakorlatilag minden létező platformon megtalálod. Persze nem ez a Sunless Sea igazi erénye, hanem a sok, döbbenetesen hatásos viktoriánus-gótikus horrorelem. A karaktered egy hajó kapitánya, egy olyan országban, ahol az átlagember könnyen elveszíti az eszét. De neked nem szabad, mert minden döntésed – legyen az akármilyen kicsi – komoly következményekkel járhat. Társaihoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a választási lehetőségekre, miközben hatalmas tengeri szörnyek, szekták, megoldatlan rejtélyek és még sok minden más vár. Rengeteg RPG elemet is tartalmaz, de mielőtt belevetnéd magad, légy tisztában vele, hogy elég barátságtalan és nyomasztó hangulatú, amit nem mindenki bír idegekkel! Ha te igen, PC (Windows, Mac, Linux), PS, Xbox és Switch mellett iOS-re is van.

SOMA

Ígéretes, ha még nem volt hozzá szerencséd, mert ugyanazoknak azarcoknak köszönhetjük, akik az Amnesia: The Dark Descent horrorjáték-klasszikust is készítették. Vízalatti sci-fi horror, ami egy Atlanti-óceán mélyén fekvő létesítményben játszódik, amit megrontott emberek, ijesztő lények, bekattant robotok és egy hátborzongató, mindenütt jelenlévő AI tesz mélytengeri pokollá. Nem harcolnod kell, hanem túljárni az ellenség eszén és elmenekülni. Közfelkiáltással a Frictional Games által fejlesztett egyik legjobb cím, ami komoly dicséret, ismerve a műfajt meghatározó más játékaik történetét. PC, PS, Xbox eszközökre egyaránt kijött.

Layers Of Fear

Van második része is, de az az értékelések alapján kevésbé jó megítélésű, szóval maradjunk ennél! A legtöbben vitatták, hogy ennek a vízalatti horrornak szüksége van-e remake-re, és ezt csak fokozta az a tény, hogy sok stúdió a remake-ekre és remasterekre helyezte a hangsúlyt ahelyett, hogy arra koncentrált volna, ami működik. Azok a játékosok viszont, akik úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a szempontot, és magára a játék minőségére koncentrálnak, imádni fogják, amit nyújtani tud. A Layers of Fearnek sikerül egyszerre remake-ként és folytatásként szolgálnia, így a rajongóknak is érdemes rápróbálni – újra, vagy először. PC, PS, Xbox platformokra is megjelent.

BioShock

Öreg cím már, de nem lennénk korrektek, ha nem minden idők talán legjobb vízalatti horrorja zárná ezt a válogatást. Akkora klasszikus, hogy az űrből is látszik, és a legnagyobb gyöngyszeme alighanem az első rész. Na meg teljes egészében a víz alatt játszódik, ellentétben a harmadik Infinite-tal, ami épp’ ellenkezőleg: az égbe teszi át a cselekményt. A történet mindegyik esetben érdekes, a játékmenet mindig intenzív és izgalmakkal, rejtvényekkel teli, a helyszín pedig az első két játéknál víz alá bukott utópia, ami miatt vastagon ide kívánkozik. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy újra (vagy először) elővedd, ma már érdemes a kedvezőbb árú bundle-t, a BioShock: The Collectiont választani, ami egy csomagban tartalmazza a franchise első három klasszikusát – PC, PS, Xbox platformokra.

Ha pedig elég a vízalatti borzongásból, jöhet egy jó kis sírrablás:

Nem bírsz várni? Ezzel a 7 játékkal hangolódj az új Indiana Jones játékra!

×