Egészen hihetetlen rekord felállítása felé menetel a Nintendo Switch, ami szerencsés esetben már idén minden idők legsikeresebb konzoljává válhat.


Bódi Dániel

2024.02.12. – Azt mindenki tudja, hogy a világ legsikeresebb – értsd. legtöbbet eladott – játékkonzolja a Sony 2000 és 2013 között gyártotta PlayStation 2, amiből mindösszesen körülbelül 155 millió példányt sikerült a boldog játékosokra sózni. A siker abszolút érthető, hiszen egy rakás játék csak azon a gépen volt elérhető, és bár kezdetben a PS3 még képes volt futtatni a régebbi vasra megjelent játékokat, de a Sony viszonylag hamar kigyomlálta a játékgépből ezt a funkciót.

De, hogy ne fűrészeljem sokáig a fingot: a PS2 a jelenlegi eladási rekorder, a konzoliparban ennél többet senki semmiből sem tudott eladni. Még! A Nintendo Switch ugyanis rohamtempóban közelít a 155 milliós rekordhoz, és nem kell óriási jóstehetség ahhoz, hogy lássuk: hamarosan valószínűleg új csúcstartót avathatunk. A másik népszerű japán játékgépből ugyanis a legfrissebb beszámoló szerint

több mint 139.36 millió fogyott összesen 2023. december 31-ig bezárólag.

Az előző pénzügyi évben összesen 3,40 millió alap Nintendo Switch, 8,17 millió Nintendo Switch OLED modell, és 2,18 millió Nintendo Switch Lite talált gazdára.

Ehhez az őrült mennyiséghez pedig alig 7 évre volt szükség, és még kanyarban sincs vége a menetelésnek: ha hihetünk a pletykáknak, akkor hamarosan – egészen konkrétan még idén – bejelenthetik a Switch utódját, aminek megjelenésekor egyenesen nevetséges áron lehet majd beszerezni a hirtelen réginek számító hibrid konzolt, amire így valószínűleg az is rá fog repülni, aki eddig valamiért ódzkodott tőle, esetleg egy-két játékot szeretne csak pótolni.

A PS2-nek pontosan ugyanekkora eladást 2009-ben sikerült elérnie, három évvel a PS3, és kilenccel a saját megjelenése után, vagyis a 2017-ben boltokba küldött Switch két teljes esztendővel előzi a PS2-t. Bár az elmúlt évben csökkent az érdeklődés, a Nintendo továbbra is a legjobbakat reméli: a várakozásaik szerint 2024-es pénzügyi évben legalább 15,5 millió Switchet adhatnak el, amellyel nem csak a PS2-t közelítik meg egy karnyújtásnyira, hanem házon belül is új rekordot állítanának fel a 154,02 milliós eladással örökös 2. helyre szorult Nintendo DS kézikonzol ellenében, amely nem mellesleg az eddigi legsikeresebb Nintendo játékgép valaha.

A Switch bődületes tehát sikere érezhetően jelentős, ami rohamléptekben közelít a minden idők legnépszerűbb játékkonzoljának kijáró titulushoz. Ebben pedig bizonyosan hozzá fogja segíteni az egyelőre csak pletyka szinten létező, de biztosra vehető „Switch 2” fantázianéven emlegetett utód, ami a nagy elődhöz hasonlóan tovább fogja vinni a félig otthoni, félig kézikonzol koncepciót.

Ezt is olvasd el:

Így került egy kép a fejlesztő meztelen seggéről a Halo 2-be

×