Olyan világot élünk, amikor az okosfogkefék is komoly hackertámadásnak lehetnek kitéve. Így járt sajnos egy svájci cég is.

2024.02.07. – Gondold el, hogy mosod a fogad reggel azzal az okosfogkefével, amivel amúgy minden nap eldicsekszel a suliban vagy a melóban, erre a hackerek feltörik a rendszerét. Azt gondolod: mi a legrosszabb, ami történhet? Máshogy mossa a fogam? Sajnos az okosfogkefék lényege is az, hogy csatlakoznak más rendszerekhez, például okostelefonhoz, illetve hálózatokhoz.

A közelmúltban például az történt, hogy millió eurós károkat okozott egy svájci cégnek egy DDoS támadás, amit úgy hajtottak végre, hogy hárommillió intelligens fogkefét fertőztek meg egy rosszindulatú szoftverrel. A cég honlapja összeomlott a támadás során, ami a beszámolók szerint több millió eurós kárt okozott. Persze ez nem olyasmi, amire alapból számít az ember, amikor megvesz egy ilyen eszközt, de rávilágít az okosrendszerek veszélyeire is.

Mi történt?

A TomsHardware szerint valamilyen sebezhetőség volt a Java-alapú rendszerben, de arra nem térnek ki, hogy milyen márkájú fogkeféket törtek fel. Valószínűleg mindegyiket képesek, ha mivel azt feltételezzük, hogy senki nem frissíti a fogkeféje op-rendszerét.

„Minden eszköz, ami az internetre csatlakozik, potenciális célpont – vagy lehet használni egy támadáshoz” – mondta Stefan Züger biztonsági szakértő interjújában, hozzátéve, hogy a hackerek folyamatosan vizsgálnak minden csatlakoztatott eszközt (beleértve a fogkeféket is) sebezhetőségek után.

Nem csak okosfogkefe van veszélyben

Stefan Züger kiberbiztonsági szakértő szerint amúgy nem csak okosfogkefe, de egy rakás csatlakoztatott eszköz van napi szinten veszélyben. A routerek, set-top boxok, térfigyelő kamerák, ajtócsengők, bébiőrök, mosógépek mind olyan eszközök, amelyeket betámadhatják a hackerek. Mit lehet tenni? Rendszeresen frissíteni kell az eszközöket, figyelni kell a hálózatainkon a gyanús tevékenységeket; telepíteni és használni kell biztonsági szoftvereket, és általánosságban ismerni kell ezeket a veszélyeket – mondja a szakértő. A legegyszerűbb megoldás ennek elkerülése, ha nem használunk okosfogkefét. De anélkül meg, hogy mossak fogat, nem?

Ezt láttad már?

Több ezer dobozos PC játékot dobott ki valaki Budapesten – Nézni is fáj

×