Egy friss 2023-as felmérésből kiderül, hogy a játékfejlesztők is nagyon unják már a mikrotranzakciókat. Ők is arra vágynak inkább, amire mi, játékosok.

2024.02.05. – Sajnos vagy nem sajnos, olyan világot élünk, amikor videojátékot kiadni igazán jó üzlet lehet. A játékipar ugyanis virágkorát éli, dollármilliárdos üzleteket jelent egy-egy befektetés, szóval igen: a bevétel, a profit igen nagy hatással van a játékokra. A Fortnite, a Call of Duty Warzone, de még egy Assassin’s Creed is tele van külön megvásárolható elemekkel. Sok játékos azonban panaszkodik amiatt, hogy a túlzott monetizáció bizony rossz hatással van a játékélményre. Szóval megértem azokat, akik baromira unják már, hogy a játékok is inkább a pénzről szólnak, és sokkal kevésbé a minőségi szórakozásról. És az igazság az, hogy már a játékfejlesztők is szeretnék, ha több kreativitás lenne a játékokban, és kevesebb mikrotranzakció.

A fejlesztői kutatás

A mikrotranzakciót egyébként azért hozták létre, hogy fedezni tudják egy-egy játék fejlesztési költségeit, különösen a free-to-play modell esetében, illetve akkor, amikor maga a játékeladás nem garantált. A mikrotranzakció pedig egy jó esély a fennmaradásra, a nagyobb cégeknek pedig a bevételek maximalizására. Bár az igazság az, hogy maguk a játékfejlesztők is azt szeretnék, ha ez megváltozna. A Perforce új, 2023-as State of Game Development & Design felmérése ugyanis bebizonyította, hogy a videojáték-fejlesztők örülnének, ha a játékipar a minőség felé haladna, és eltávolodna az agresszív mikrotranzakcióktól.

A fejlesztők többsége tényleg arra vágyik, hogy minőségi játékok jelenjenek meg, különösen mivel az utóbbi időben nagyobb lett a hangsúly azon, hogy mennyi lesz a bevétel. Így a játékok tervezése és a kreativitás is eltorzult. A felmérésben résztvevő játékfejlesztők többsége (38%) AAA-s játékstúdiónál dolgozik, de kikérdezték az indie és közepes stúdiók fejlesztőit is (37%). Mint kiderült, a fejlesztők többsége jobb és egyedibb játékélményen dolgozna, szemben azzal, hogy játékon belüli vásárlásokat fejlesztenek.

Ezt szeretnék:

  • Nagyobb fókusz a minőségi játékélményre
  • Kevesebb mikrotranzakcióra támaszkodás és kevesebb pay-to-win modell
  • Kerüljön előtérbe a kreativitás és az egyedi játékmenet

Valóság

Szerintem ez mind nagyon szép és jó, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a játékipart is a pénz mozgatja. Ha nem lenne hatalmas a bevétel, egyetlen kiadó sem fektetne ennyi pénzt a fejlesztésekre, aminek a költségei folyamatosan nőnek. A befektetések világában pedig szükség van bevételekre, például akár amiatt, hogy a fejlesztők is megkapják a fizetésüket. Bár igaz, hogy sok esetben ők kapják a végén a legkevesebbet.

Ami a játékosokat illeti: folyamatosan megy a hiszti a mikrotranzakciók ellen, mégis évente sok millió dollárt költünk el játékon belüli cuccokra, mondván „nem sok pénz azért az egyedi skinért”. Fortnite, Warzone, Apex Legends, LoL, Genshin, GTA – hihetetlen bevételeket termelünk a kiadóknak.

Mostanában általános vélekedés, hogy a játékosok félnek megvenni egy játékot amiatt, hogy az nagyon rossz állapotban jelenik meg. Sajnos sok negatív példa volt az utóbbi időben, amibe még a Counter-Strike 2 is beletartozik. Szóval megértem a játékosok óvatosságát, megértem a fejlesztők kreativitás utáni vágyát, és megértem a vállalkozásokat is, akik bevételt szeretnének. Talán ha egyszer minden összeáll, akkor mindhárom érdek érvényesülhet. Egyelőre sajnos nem itt tartunk, és nagyobb sajnos, hogy ez legkevésbé a fejlesztőkön és az ő véleményükön múlik.

Ezt láttad már?

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

×