Az Nvidia RTX 3050 6 GB első példányai már fel is bukkantak a boltok polcain. A tesztekre sem kellett sokat várni a kíváncsi felhasználóknak.

2024.02.05. – Az RTX 3050 6GB az elmúlt időszakban többször is felbukkant az oldal hasábjain. Nem is véletlenül. Az Nvidia jelenleg több modellel is támogatja az alsó kategóriát. Hazánkban is elérhető a GTX 1630 és 1650, illetve az eredeti felépítéssel operáló RTX 3050 8 GB. A cég azonban több szinten is átrendezné ezt a kategóriát. Állításuk szerint az RTX 3050 8 GB-os változata veszélyezteti az RTX 4060-as kártyák árusítását, mely érthető okokból nem túl optimális. Ezen kívül a GTX 1630 és 1650 életciklusa a végéhez ért, annak ellenére is, hogy utóbbi továbbra is az egyik legnépszerűbb VGA.

Az Nvidia egyetlen egy lépéssel szeretné lerendezni a dolgot. A megoldást egy erősen megnyirbált RTX 3050-ben látják. Az RTX 3050 6 GB-os modellje február elsején el is rajtolt, külön eseményt nem kapott az Nvidia marketing osztályától. A kártya nem csak VRAM szintjén lett legyengítve, kevesebb CUDA maggal és alacsonyabb órajelekkel találkozhatnak majd a vásárlók. A legnagyobb kérdés persze az volt, hogy valós körülmények között milyen erőre lehet majd képes.

Ezt tudja az Nvidia RTX 3050 gyengített változata

A ComputerBase csapatának sikerült lecsapnia február első napjaiban az első példányokra. Szokásukhoz híven azonnal némi teszt alá vetették a kártyát, hogy kiderülhessen milyen mértékű teljesítményromlással érdemes majd kalkulálni a jövőben. A legfrissebb, 551.32-es GeForce drivert használták a mérések, mely hivatalosan is elhozta az új kártya támogatását. Nézzük is a nyers valóságot.

3DMark

Cyberpunk

Jól látható, hogy az Nvidia sem tud csodát tenni. Jó hír azonban, hogy a kártya maximális fogyasztása közel felére csökkent, ennek ellenére ezzel nem teljesen egyenesen arányos a teljesítményromlás. Valós, játékokban és benchmarkokban mért körülmények között körülbelül 21%-os teljesítményromlásra érdemes készülni az eredeti változathoz képest. A hatékonyság tehát kellemes mértékben nőtt, de nem az AAA játékok kedvence lesz ez a kártya. Kompetitív játékokra, média feladatokra azonban igazán kellemes társ lehet majd a mindennapokban. Erről egyedül az árcédula dönthet majd. Jelenleg az RTX 3050-et 100 ezer forint környékén találjuk meg hazánkban, az új változatnak jóval barátságosabb áron kellene debütálnia. Remélhetőleg hamarosan erre is választ kapunk.

Forrás: ComputerBase

Ilyen egy átlagos gamer PC 2024 januárjában – Új rendszer is felbukkant

×