Pár nap alatt 7 olyan játék vált díjmentessé, ami egyszerre morbid, bizarr és nyomasztóan élvezetes. Ha bírod az eszement dolgokat, ezeket ne hagyd ki!

Gábor János

2024.02.05. – Eszement címek ingyenes napjait tartják a legnagyobb videojáték webáruházak – anélkül, hogy ebben bármi tudatosság lenne és összebeszéltek volna. Az Epic Games Store, a Steam és a GOG hét olyan játék teljes verzióját adja ingyen és örökbe, ami a retinádba ég – vagy azért, mert annyira morbid-vicces, vagy azért, mert meghökkentően bizarr látvánnyal és történettel rendelkezik. Íme egy kis szubjektív összeállítás a napokban ingyen kapható, legzavarejtőbb címekből.

Doors: Paradox

Dioráma kirakós, több mint 5 órányi szórakoztató, varázslatos és bizarr rejtvénnyel. Ez a csak rövid ideig ingyenes játék egy időutazás, amiben a vezetőd, Zula egy eddig feltáratlan portálon át elvisz egy hangulatos erdőbe, majd egy termékeny oázisba, aztán egyenesen a jövőbe. A feladatod a szembejövő rejtvények megoldása, és az elsőre hozzáférhetetlennek tűnő ajtók kinyitása, hogy tovább utazz az újabb izgalmas helyszíneket ismerj meg. Amúgy jobb nem eltévedni, mert a hatalmas világok tele vannak sötét, ősi titkokkal! Vizuálisan lenyűgöző, tematikus szintek, összesen 58 diorámából képzett varázsajtó, illetve 13 egyedi birodalom vár, „egy olyan mesében, ami öreg, mint maga az idő”. A Doors: Paradox az Epic Games Store-ban ingyenes, egész pontosan február 8-a este 5-ig. Ha ennél később bukkannál rá erre a cikkre, akkor már 5350-ért lesz kapható, de ez sem pénz érte.

Doki Doki Literature Club Plus!

„Isten hozott a költészet és a romantika félelmetes világában! Írj verseket a szerelmednek, és javítsd ki a az útközben elkövetett hibákat, hogy bebiztosítsd a tökéletes befejezést!” A Doki Doki Literature Club az évtized egyik legkedveltebb pszichológiai horrorjátéka, amiben főszereplőként, ha vonakodva is, de csatlakozol a suli Irodalmi Klubjához, ahol kielégítheted a romantikus vágyaidat és fantáziáidat. Minden egyes verseddel és döntéseddel elbűvölöd a szerelmedet, de közben kibontakozik az iskolai románc mögött lappangó borzalmas horror. A Plus kiadvány rengeteg új funkciót és tartalmat ad hozzá az eredeti játékhoz, szóval, ha bírod a műfajt, nem érdemes kihagyni, hogy az Epic Games Store ingyen hozzád vágja – február 8-a 17 órától egy héten át.

Lost Castle

Szuper aranyos rogue-lite akció RPG, de közben szuper nehéz is, teljesen randomizált dungeonokkal. Sok kézzel rajzolt, humoros karakter és környezet vár, amelyek mindegyike egy szerethető, csavaros retro sztori építőeleme. A játék helyszíne az egykor dicső Harwood vára, ami egy boldog ország szíve volt, bölcs és erényes nemesek kormányzása alatt. Ezek az idők elmúltak: szerencsétlenség sújtja a földeket és gonosz varázslatok rontják meg a kastély népét. A démonok sötét serege átveszi a hatalmat a birodalomban, és kizárólag rajtad áll, hogy miközben Harwood grófjának eldugott kincse után kutatsz, összeszeded-e minden bátorságod, hogy jót is tegyél, és megkíséreld felszabadítani a birodalmat! Az Epic Games Store-tól jár ajándékba, de csak február 8-a este öttől február 15-e 17 óráig. Utána nem tudni mennyiért fogják adni, de a Steamen pl. 10 euró körül kínálják. Mindenképpen figyelemreméltó, rajzfilmes stílusú cím, és érdemes is kijátszani, még a bejelentésre váró Lost Castle 2 érkezése előtt.

Psychopomp

Ez egy rövid labirintus-felfedező, pszichológiai horror. Áh, nem para: a játék kiindulópontja az, hogy a karaktered egész életében hazugságban élt. Fogalma nem volt róla, hogy minden ház és épület alatt katakombák húzódnak, amerre csak a szeme ellát. Valami egyre mélyebbre csalja a labirintusba, szóval kapd össze magad és merülj alá vele, hogy felfedezd a lappangó szörnyűségeket! A Psychopomp legnyugtalanítóbb vonása, hogy remekül érzékelteti: valami nagyon nincs rendben a világgal, hisz semmi sem úgy van, ahogyan emlékszel rá. Nem tudod miért, de minden a föld alá, az alagutakba mutat, és téged is a vonz a tátongó rejtélyességük. De vajon válaszok várnak rád odalent, vagy valami sokkal rosszabb? Klasszikus 3D Dungeon Crawler, egyedi lényekkel és ellenségekkel, mindenféle bizarr rémséggel a mélyben, ahol különös titkokra bukkansz – persze, csak ha nem nyírnak ki előbb! Steamen kapod ingyen – kapd is le gyorsan, mielőtt a Valve meggondolja magát!

Dirge

Nagyon megosztó multiplayer játék, amiben négy baráttal közösen tudsz mindenféle bizarr lények nyomába eredni. Üdítő, egyben nyomasztó fordulat ugyanakkor, hogy egyikőtök titokban átveheti a szörny szerepét, és levadászhat benneteket. Az egész egy őrült előre rohanás, aminek az a célja, hogy megpróbálj egészen addig életben maradni, amíg minden feladatot teljesíteni tudsz az ellenséges lények legyőzéséhez. Bár elég vegyes megítélésű játék a Steamen, ingyen nem hagynánk ki a helyedben, még úgy se, hogy csak az alapjátékért nem kell fizetni – a két DLC-ért viszont igen, de egyenként csak 3,34 eurót (kb. 1300 forintot).

Ex vitro

Ez egy kellően sötét 2D sci-fi platformer játék, amelyben egy katonai kutatóintézet romjai között kell turkálnod, hogy felfedezd az egykori épületben rejlő borzalmakat. Legyen az gép, paranormális lény vagy valami egészen más, egy biztos: az emberiség utolsó túlélőinek erőszakos örökségével kell szembenézned. Az előbbihez hasonló módon szintén ingyenes formában kezdte a pályafutását a Steamen, ahol már az első DLC pakk is elérhető hozzá, négy euróért, vagyis valamivel több mint 1500 forintért.

In The Shadows

Oké, a végére hagytuk a napokban ingyenessé vált utazós-túlélős nyomasztások csimborasszóját. A Vakant játéka egy rövid, de magával ragadó utazás, amiben a játékosok feladata az absztrakt tárgyak manipulálása – a fény és az árnyék erejét kihasználva, hogy olyan sziluetteket formáljanak, amelyek ismerős alakzatokat és tárgyakat alkotnak. A cím érdekessége az, hogy egy iskolai projekt részeként készült, csupán másfél hónap alatt, és bár előzetes tapasztalat nélkül vágott bele a fejlesztő Unreal Engine 5-ben sikerült maradandót alkotnia. „Minden elemet magam készítettem, ingyenes eszközök felhasználásával, a hangokat pedig a tesóm adta (köszönöm, hugi). Ha bármilyen hibával vagy összeomlással találkozol, kérlek, ne habozz, jelezd a vitaszekcióban! Ha tetszett a rövid kaland, támogathatsz, a rövid hangsáv DLC-ként történő megvásárlásával” – írja a rém szimpatikus fejlesztő az ingyenes játék Steam oldalán.

Ha az ingyenes nyomasztás után jöhet egy kis romantika:

Valentin-nap előtt: 7 randiszimulátor, ami tényleg segít csajozni

×