Az állat nem vicces: a találkozás egy nőstény példánnyal halálos kimenetelű lehet. Egy gyerek szupererőt remélt a csípésétől.


Gábor János

2023.08.04. – Egy kis Pókember-rajongónak egy folyó mellett játszva jutott eszébe az a remek ötlet, hogy megmaratja magát egy szikla alatt talált fekete özveggyel, azt remélve, hogy annak mérgétől majd olyanná válik, mint a kedvenc szuperhőse. A Mirror cikke szerint a naiv nyolcéves még provokálta is az életveszélyes állatot, hogy csípje meg. Az eset pár napja történt.

Életveszélyes lehet

Aki nem látott még élőben fekete özvegyet, hajlamos azt hinni, hogy – az egyébként teljesen veszélytelen – madárpókhoz hasonló méretű szörnyetegről van szó. Pedig nem. Még a halálos mérgű nőstények is simán elkerülik a feltűnést, hiszen csupán 25 milliméteresek. Bár kifejezetten melegebb éghajlaton őshonosak, a globális gyümölcsexportálás miatt gyakorlatilag a világ bármely tájára eljuthatnak. A mérgük egészséges felnőtteket csak nagyon elszigetelt esetben képes megölni, de idősekkel és gyerekekkel sajnos könnyen végezhet.

Pókember akart lenni

A bolíviai Vichuloma faluban élő nyolcéves fiúnak a pók láttán egyből a Marvel-filmsorozat és Peter Parker jutott eszébe, meg az, hogy a hőse egy marás következtében jutott szupererőhöz. „A gyermek, anélkül, hogy számításba vette volna a kockázatokat, felvette a pókot, a kézfejére tette, és addig provokálta, amíg az meg nem csípte” – árulta el Ernesto Vásquez, az oruroi megyei egészségügyi szolgálat zoonózisos (állatról emberre terjedő) betegségekkel foglalkozó programjának vezetője.

Miután a fiú hagyta, hogy a fekete özvegy megcsípje, hazament, de nem sokkal később súlyos fizikai fájdalmaktól és izomösszehúzódásoktól kezdett szenvedni.

Sokáig nem árulta el a szüleinek, hogy egy pókcsípés lehet a ludas (Peter is szenvedett, mielőtt Pókemberré mutálódott). Ahogy az állapota rosszabbodott, az édesanyja egyre jobban kötötte az ebet a karóhoz, erre csak kibökte, mi történt. A gyereket azonnal a legközelebbi kórházba szállították, ahol az orvosok beadták neki az ellenszert. A történetet, mely szerint ő maga provokálta az állatot a harapásra, abban bízva, hogy Pókember lehet belőle, már azután osztotta meg az elképedt orvosokkal és a családdal, hogy jobban lett. „A pókot egyetlen egyszerű célra használta: Pókemberré akart válni” – osztotta meg Vásquez.

Akármilyen bizarr, nem ez az első eset:

Azt hitték pókemberré változnak, ezért megcsípették magukat egy fekete özveggyel – Kórház lett a vége

×