Már 2024-ben debütálhat a friss GDDR7-es technológia.


RP

2023.07.05. – A videókártyáknál manapság GDDR6 és GDDR6X memóriákkal találkozhatunk, ha végigolvassuk a gyártói specifikációkat. Hamar ki lehet találni, hogy a G előjel a „Graphics” szót takarja, míg a DDR megegyezik a PC-nél is használt „double data rate” rövidítéssel. Mivel a videokártyákat nagyobb mennyiségű, ismétlődő és „egyszerűbb” munkafeladatok feldolgozására fogják be, a szűk keresztmetszet elkerülése érdekében nagyobb bitbuszra van szükség. A GDDR jellemzően alacsonyabb hő- és energiaigényű, mint a DDR, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé egyszerűbb hűtőrendszerek mellett. Ez nem jelenti azt, hogy a GDDR jobb lenne bármiben, mint a DDR, csak ezeket a memóriákat a nagyobb sávszélességű munkaterhelésekhez optimalizálták.

Nézzük is, hogy mit tartogat a következő generáció!

Mi is az a GDDR7?

A GDDR következő generációja a 7-es számot viseli majd magán. Manapság különösen érzékeny terület lehet ez, hiszen egyre több VRAM-ot kérnek maguknak az AAA játékok. Az optimalizáltságot sem viszik túlzásba a fejlesztők, így érthetetlen, hogy például egy RTX 4060 Ti esetében miért ragaszkodik 8GB-hoz az Nvidia. Jelzésértékű lehet azonban, hogy júliusban egy 16GB-os variáns is a piacra érkezik.

Ahogy a „sima”, PC-be kerülő memóriák, úgy bizony a videokártyákra kerülő chipek is folyamatosan fejlődnek. A jelenlegi specifikációk alapján 36 Gbps sebességre is képesek lesznek ezek a megoldások, mely 50%-kal több sávszélesség növekedést jelent a GDDR6X-hez képest, a sima GDDR6-ról nem is beszélve. A memóriachipek nagy mestere, a Micron azt is elárulta, hogy a GDDR7-et mély ultraibolya litográfiás nyomtatási eljárással állítják majd elő az 1-beta nevet viselő technológián.

Miért is lesz ez nekünk jó?

Értelemszerűen a sávszélesség brutális gyorsítása adott, ám nem csak ezzel kecsegtet a következő generáció. Az energiahatékonyság tovább fog javulni, ahogy a fogyasztás is jóval barátságosabb lehet majd. Ez kifejezetten hasznos lehet a tabletek, laptopok esetében, ahol minden egyes watt számít, hiszen szűkös az akkumulátor kapacitása. Ezt az előnyt kétféleképpen is hasznosíthatják a gyártók. Adott akkumulátorral felvértezve több ideig bírják a következő generációs VRAM-mal felszerelt példányok vagy (ami valószínűbb) több memóriát pakolhatnak így a gyártók az adott mobil videokártyákra, miközben az akkumulátoridő sem romlik. Összegezve tehát: egyszerre lehetnek erősebbek, gyorsabbak és közben energiahatékonyabbak a videokártyák az új chipeknek köszönhetően. 

Mikor érkezhetnek ezek a videókártyák?

A Micron úgy nyilatkozott, hogy valamikor 2024 elején debütálhatnak a memóriachipek a piacon. Az Nvidia 2025-ig nem tervez új generációval, ám könnyen lehet, hogy a korábbi, RTX 4000-es modellek megkaphatják az új chipeket. Arra kicsit több esély van, hogy az Intel vagy az AMD előbb lecsap ezekre a memóriákra, hiszen az AMD jelenleg a középkategóriát üresen hagyta, az Intelnek pedig éppen jövőre lenne aktuális az új generáció. Valós viszonyokat tekintve valamikor 2024 közepén érkezhetnek meg az első, GDDR7-es kártyák. Először a felsőbb kategóriában debütálhatnak majd ezek a memóriák, hiszen a kezdeti időszakban magasabb árazással adja el őket a Micron.

Az is elképzelhető, hogy nem is asztali vagy mobil GPU-kban, hanem ipari és AI felhasználásra szánt GPU egységekben villanhat először a GDDR7. Ha jövőre is kitart a jelenleg is zajló AI láz, akkor erre minden esély meg is van. Szerencsére nem beszélhetünk gyártóexkluzivitásról, így az Intel, AMD és Nvidia hármasa közül bárki lecsaphat elsőként a fél év múlva debütáló chipekre.

Forrás: Micron / DigitalTrends

Ha már videokártyák:

Füstbe ment terv? – Az Nvidia máris lecserélné a többször leégett csatlakozóját

 

 

 

×