Kíváncsi vagy arra, hogy jelenleg melyek azok a mobilkészülékek, amikkel a leggyorsabban lehet netezni? Az Ookla most segít megválaszolni a kérdést.

2024.02.02. – Amikor azt mondom, hogy 20 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt az, amit ma a telefonokkal teszünk, nem hangzik őrületesnek. Ám ha évszámmal hívom fel ugyan erre a figyelmet, már más a helyzet. Példának okáért 2004-ben még szó sem volt iPhone-ról, az egyik legmenőbb teló pedig a Nokia N-Gage volt. utóbbi egy telefon és egy handheld kombinációja volt, ám sosem sikerült berobbannia a köztudatba. Szinte semmi sem jelent meg rá, még nem tartott ott a technológia, hogy életképes legyen a projekt. De emellett ott voltak a Motorola kinyithatós telefonok, vagy a Sony Ericssonok. Ám most, 20 évvel ezután, már igazán kőkorszakinak tűnnek az előbb említett készülékek. Ma már egy telefonnak nem csupán SMS-t kell küldenie és fogadnia, lényegében miniszámítógépként kell funkcionálnia. Manapság egy okostelefon minden olyanra képes, mint egy egyszerű laptop. E-maileket lehet rajta váltani, dokumentumokat szerkeszteni, előadásokat gyártani, videót vágni, valamint ott vannak a streaming appok, vagyis még sorozatokat és filmeket is nézhetünk.

Netezés mindenek felett

Ezen funkciók egyetlen dologtól függnek az esetek túlnyomó többségében, s ez az internet kapcsolat. Ha az internet stabil, a filmezés, szerkesztés, böngészés zökkenőmentesen haladhat. Szerencsére a mobilhálózatok is legalább olyan gyorsasággal fejlődtek, mint a telefonok, így egy 5G-s kapcsolat már meglehetősen gyors internetezést biztosít. Ha érdekel, hogy ebben a témában mik jelenleg a csúcsmodellek, akkor most szerencséd van. Az Ookla elkészített egy listát, amiben felsorolták a jelenleg piacon lévő okostelefonok közül azokat, amik a leggyorsabban töltenek le-,vagy éppen fel. A kutatás alapjául az amerikai mobilhálózatokról származó adatokat használták fel.

Forrás: Apple

A feltöltés tekintetében az iPhone 15 Pro Max teljesített a legjobban a maga 14,70 Mbps-os sebességével. Másodiknak a kis tesó, az iPhone 15 pro futott be, 12,90 Mbps-mal. Míg a harmadik leggyorsabbnak a kategóriában a Galaxy S23 Ultra bizonyult, a maga 13,88 Mbps-os teljesítményével.

S míg ez szép és jó, a legtöbbeket a letöltési sebesség szokta érdekelni. Természetesen az Ookla erre is kitért, íme a kategória éllovasai:

  • iPhone Pro Max  – 213,84 Mbps
  • iPhone 15 Pro – 189,33 Mbps
  • Samsung Galaxy Z Fold 4 – 184,69 Mbps
  • Galaxy S23 Ultra – 181,04 Mbps
  • iPhone 15 – 172,12 Mbps

A főleg játékok esetében érdekes késleltetés esetében a Galaxy S23 Ultra lett a legjobb 52 ms-mal, ezt követte szorosan a Galaxy Z Fold 4 (53 ms). Az iPhone 15 Pro Max és az iPhone 15 Pro mindegyikénél 54 ms volt a késleltetés, az Ookla által felsorolt öt telefon közül pedig ezúttal az iPhone 15 bizonyult a leggyengébbnek, 55 ms-mal. – írja a HVG.

Kijelenthető tehát, hogy a késleltetésen kívül az Apple komolyan dominál jelenleg a piacon, ha netezésről van szó. Ha ez a fő szempont, az almás készülékeknél keresve sem lehetne jobbat találni.

Ezt olvastad már?

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

×