A Sony ismét az AMD-vel közösen dolgozik a PlayStation 6 konzol alapjain, ami remélhetőleg nagyobb teljesítményre képes, mint eddig bármi.

0224.02.02. – Persze még nagyon messze vagyunk attól, hogy a Sony terveit megvalósulni lássuk, egyes pletykák és szivárgások máris arra utalnak, hogy már készül valami a PlayStation berkein belül. Természetesen ahogy mindig, az ilyen előzetes szivárgásokról és spekulációkról feltételes módon, egyfajta érdekességként beszélünk, ugyanis hitelességüket szinte lehetetlen ellenőrizni. Érdekes lehet azonban arról hallani, hogy az AMD elvileg már megkapta a feladatot a Sony-tól, hogy készítsen el egy chipet, mely majd a PlayStation 6 alapja lesz. Legalábbis ezt állítja a Youtube-on Moore’s Law is Dead, aki forrásaira hivatkozva arról is beszélt, hogy a Sony egy hordozható PS konzolon is dolgozik a „PlayStation 6 család” tagjaként. A pletyka szerint az

AMD és a Sony ismét együtt dolgozik, egy következő generációs chipen, ami a PlayStation 6-ba kerül.

Amit várunk

Nos, a szivárogtató azt állítja, hogy 100 százalékban meg tudja erősíteni, hogy az AMD már szerződést is aláírt a Sony-val a következő PS6 alapját képező chip kifejlesztésére. Az a hír is járja, hogy az AMD már elkészült a „Viola” kódnevű lapkával, ami a továbbfejlesztett PS5 Pro konzolba kerül, amit elvileg idén lepleznek le, és valamikor 2024 végén, 2025 elején kerülhet a boltokba. Visszatérve a PS6-ra, persze a konzol specifikációiról még nehéz lenne beszélni.

Ugyanakkor azt tudjuk, hogy az AMD még idén kijön a következő generációs Zen 5 architektúrával, bár valószínűleg a PS6-hoz egy felturbózott Zen 4-chip készül 8C/16T-vel, akár 5 GHz+ órajelen. Egy next-gen PS6-nak 16 szál Zen 4 teljesítményre lenne szüksége a 4K 60FPS-hez, vagy akár a 4K 120FPS-hez. Bár simán lehet, hogy a Sony ennél többet szeretne elérni, és megcélozzák a 8K-t. Ehhez persze magasabb szintű CPU kell majd.

Jó lenne

A PS5-höz képest jó lenne kétszer annyi VRAM-ot látni, szóval jó lenne, ha az AMD és a Sony 32GB-os vagy gyorsabb GDDR7 memóriát biztosítana a PS6 konzol számára, ami segítene a nagy felbontás és magas FPS elérésében. Sőt, lehetővé tenné akár a 8K-s játékot is. Ha valaki erre vágyik. (Amúgy tényleg, ki akarja ezt?)

SSD szempontjából a PS6 remélhetőleg a PCIe Gen5 felé mozdul el, ami akár 14 GB/mp (14 000 MB/mp) olvasási sebességet is lehetővé tesz. Az is biztos, hogy a játékok méretnövekedése miatt minimum 2TB-os SSD-t szeretnénk látni, bár valószínűleg itt is érvényesül majd a bővíthetőség elve. Így több beépíthető tárhelyet tudnak eladni. A lényeg, hogy bár vannak pletykák arról, hogy a Sony és az AMD a PS6-on dolgozik, ezek hivatalos megjelenése még hosszú évekre van. Addig pedig nagyon sok változás is jöhet a játékiparban. Sosem lehet semmi előre tudni.

Borítókép és forrás: TweakTown

Amúgy 2024-ben ez várható:

Jön a PS5 Pro? – Ez lehet az 5 legfontosabb gamer esemény 2024-ben

×