Kellemetlen, adathalász SMS-sel támadják az óvatlan magyarokat az elmúlt hetekben. Ezekre érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a bajt!

2024.02.01. – Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják. Nem is olyan régen, éppen a közkedvelt és sokak által használt WinRAR programon keresztül terjesztettek hackerek vírusokat. A WinRAR sebezhetősége lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt. Szakértők arról is beszéltek, hogy érdemes néha megvizsgáljuk a telefonunkat, nem szaladtunk-e véletlenül bele egy nem várt fertőzésbe. A kémprogramok jeleiről és megelőzéséről itt tudtok részletesebben olvasni. Ebből is látszik, hogy mennyire kreatívak tudnak lenni a rosszakarók és nyerészkedők. Sajnos most nem csak a számítógéppel rendelkezőket fenyegeti egy adathalász támadás. Ezúttal a mobiltelefonunkon, SMS-en keresztül szeretnék megkeseríteni az életünk, méghozzá úgy, hogy közben egy „jobb életet” kínálnak.

Óvakodjatok ettől az üzenettől!

A 24.hu figyelt fel egy új jelenségre, ami során SMS formájában próbálják átverni a naív embereket. Ebben egy állítólagos cég keres sürgősen online, részmunkaidős munkatársakat: napi 2-80 ezer forint közötti összeget ajánlanak, ráadásul a munka telefonnal, otthonról is végezhető. Hab a tortán, hogy ráadásul azonnali fizetést ajánlanak. Nem kell agysebésznek lenni, hogy lássuk, munkáról szó sincs. Az SMS végében egy hivatkozás található, ami egy WhatsApp-kontakt letöltésére kér. Ha ezt megtesszük, magunkra is zúdítjuk a kellemetlenséget.

sms

Forrás: CleanMyMac X

Az adathalászok a fertőzött programmal olyan kulcsfontosságú adatokhoz juthatnak, mint a lakcímünk, bankszámla-számaink, kontaktlistánk, stb. Remélem nem kell külön említenem, hogy ezekre az üzenetekre tilos válaszolni, ahogyan a tárgyban található kérdéses linkekre sem szabad kattintani.

Vannak árulkodó jelei annak, hogy kapott SMS megkérdőjelezhető forrásból érkezett. Hibás nyelvezet, vagy éppen az ismeretlen, külföldi formátumú telefonszám. Ha van lehetőség arra, hogy a készülékünkkel letiltsunk számokat, ezeket a csalóforrásokat érdemes kiszűrni. Ha pedig ismerünk olyanokat – idősebbek, fiatalok -, akik veszélyeztetve lehetnek, nekik is érdemes felhívni a figyelmüket a „támadásokra”.

Ezt olvastad már?

Idén is jön Sonic, de a Metro VR is ütni fog – Ezt tartogatta a State of Play

×