Egy kémprogram igazán kellemetlen lehet és rendesen megkeserítheti az életünket. Így lehet őket felismeri és eltakarítani a készülékeinkről!

2024.01.16. – Sajnos bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, mind az Android, s mind az iOS készülékek sebezhetők. Persze, ha körültekintőek vagyunk, megelőzhetjük a komoly károkat. Ezt elsősorban úgy tehetjük meg, hogy nem töltünk le olyan programot a mobilunkra, aminek nem ismerjük a gyártóját. Itt egyébként a legtöbb indie-fejlesztésre is gondolok. Míg ezek 98%-ban biztonságosak lehetnek a Play Áruházon, vagy App Store-on keresztül, nem biztos, hogy megérik a kockázatot. Hiszen csak egyszer nyúlunk bele valami kellemetlenbe, akár a banki adataink is bánhatják, ami komoly tragédiához vezethet. Ám sajnos a rosszakarók nem csak ilyen jellegű információkra és adatokra vadásznak. Az okok között ott lehet a kémkedés, vagy a kormányzati megfigyelés is.

Mit tud egy kémprogram és hogyan ismerjem fel?

kémprogram

 

Egy kémprogram (spyware), ami állandóan figyel és lopja az adatainkat két módon kerülhet a készülékünkre. Az egyik, hogy egy biztonsági sérülékenységet kihasználva észrevétlenül települ. Ezzel sok esetben nem nagyon tudunk mit tenni, szintén marad a körültekintés és a fórumok olvasása. A másik lehetőség a felhasználók figyelmetlenségét használja ki. Ha kapunk például egy furcsa SMS-t, ismeretlen forrásból, s rákattintunk a szövegben lévő linkre, máris szabad utat biztosíthatunk egy kémprogramnak. Teljesen mindegy, hogy melyik eshetőségbe szaladunk bele, egyik sem kellemes. A potenciális károk miatt sem, de azért sem, mert egy ilyen kiépült kémprogramot nehéz eltakarítani.

A téma szakértői, Craig Lurey, Cindy Murphy és Russel Kent-Payne a Reader’s Digestnek elmondták, hogy három tipikus jele van annak, ha kémprogram dolgozik a készülékünkön.

Az egyik ilyen jel, hogy a telefonunk irreálisan gyorsan merül és túlmelegszik. Ez annak a jele, hogy valami akkor is erőteljesen dolgozik rajta, amikor mi hozzá sem érünk. A második jel, hogy szokatlan SMS-ek bukkannak fel a mobilunkon, akár olyan formában, mintha mi magunk írtuk volna őket. Holott pontosan emlékszünk, hogy ilyesmi nem történt. A harmadik pedig a szokatlanul magas adatforgalom. Ha pár nap alatt lenullázzuk a meglévő mobilinternet adatunkat, az erősen arra utal, hogy valami állandóan internetet zabál az eszközön. Ez a legrosszabb esetben sajnos egy kémprogram lehet, ami állandóan kommunikál a szerverével.

Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Ha beütött a baj, akkor természetesen az a cél, hogy minél gyorsabban eltüntessük a káros programot a telefonunkról. Ennek több lehetősége is van, végső lépésként itt szokták azt ajánlani, hogy állítsunk vissza mindent a gyári állapotára. De addig, amíg ezt a drasztikus lépést választjuk, szerencsére még vannak alternatívák. Jó esetben egy egyszerű rendszerfrissítés is meg tudja oldani a problémát. Ha tisztában van az operációs rendszer üzemeltetője a fenyegetéssel, az új frissítés célzottan kinyírhatja az adott kémprogramot. Vannak olyan káros programok, amik applikáció formájában települnek és dolgoznak. Itt a szóban forgó appot érdemes törölni először és megvizsgálni, hogy javult-e a helyzet. Az applikációs boltokban több ismert fejlesztőtől származó víruskereső app is megtalálható, ezek is képesek rendesen átkutatni a készüléket és megszabadulni bizonyos kémprogramoktól. Ha valaki használ iCloud-tárhelyet, érdemes megnézni, hogy milyen felhasználók vannak hozzákötve. Ha egy ismeretlen forrás is feltűnik, azt érdemes azonnal törölni a listáról. Sok hacker szereti magát csöndben hozzáadni a felhasználólistához, hogy állandó hozzáférésük legyen az újabb fájlokhoz is.

Ám minden a bevezetőhöz vezethető vissza. A legtöbb ilyen eset megelőzhető, ha nem kattintunk ismeretlen linkekre, vagy válaszolunk ismeretlen forrásból érkező SMS-ekre. Valamint semmiképpen ne adjunk meg személyes adatokat telefonon, még akkor sem, ha azt egy „hivatalos személy kéri”. Ilyesmit ugyanis sosem kérhetnek tőlünk!

Ezt olvastad már?

A kritikusok szerint ezek voltak 2023 LEGJOBB filmjei és sorozatai

×