Az Apple várhatóan jól belehúz az idei évre várt iPhone 16 chipjével, ami számottevő mértékben lehet gyorsabb a jelenlegi használt CPU-knál.

Gábor János

2024.02.01. – Az új iPhone termékcsaládba kerülő chip annyira gyors lesz, hogy már az Apple számítógépekbe kerülő M3 sorozat teljesítményével is összevethető, sőt, megelőzi azokat – állítja egy megbízhatónak tartott szivárogtató az X-en. Nguyen Phi Hung közölte: a várhatóan A18 Pro néven megjelenő CPU 3500 pontos egymagos és 8200 pontos többmagos teljesítményt ért el a Geekbench 6 (GB6) tesztelés során.

Nehezen előzhető teljesítmény

A feladatok futtatásának idejét mérő benchmark teszt a Mac eszközöket meghajtó M3 chip esetében korábban 3076 pontot mért, szóval – amennyiben a szivárogtatás igaznak bizonyul – az A18 Pro 14 százalékkal múlja majd felül az Apple számítógépekbe kerülő CPU-t. A wccftech elemzése szerint ilyen egymagos teljesítménnyel a Snapdragon 8 Gen 4 és a Dimensity 9400 sem fog labdába rúgni az A18 Pro mellett – igaz, többmagos futtatásnál már abszolút a Snapdragon 8 Gen 4-nek áll majd a zászló (10.628-os GB6-pontszámmal). Az utóbbi, szintén 2024-re várt chipkészlet többmagos pontszáma akár 29 százalékkal múlhatja tehát felül az A18 Prot, ami elsősorban a 2 + 6 magos elrendezésnek köszönhető (az Apple CPU-ja valószínűleg 2 + 4 magot fog tartalmazni).

Illusztráció: wccftech

Fontos leszögezni: a fent írt adatokat egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni, mert maga a szivárogtató is feltételes módban tette közzé őket. Ez is egyértelműen jelzi, hogy az A18 Pro tesztelése jelenleg korai fázisban van. Érdemes viszont figyelni, hogy a következő pár hónap során milyen további hírek kerülnek napvilágra az iPhone 16-ba szánt chipkészletről, hiszen érdekfeszítő harc kezd kialakulni a gyártók között. Ennek a versenynek pedig mi, a felhasználók lehetünk a nyertesi azzal, hogy egyre jobb hardvert kapunk a pénzünkért. Kérdés persze, hogy ez mennyire emeli majd meg az árakat, hiszen az Apple termékei kifejezetten drágának számítanak (itthon főleg), bár a hűséges vevőkörük meg nem annyira árérzékeny, ha úgy érzi, kifizetődő többet fizetni a magasabb minőségért.

Az iPhone gyártója egyébként nagyon belejött a küzdelembe:

Az Apple pezsgőzik, a Samsung nézi: már iPhone-ból veszünk többet

×