Friss hírek szerint az Apple bár megengedi, hogy külső forrásból töltsünk le appokat, tervei szerint majd pénzt is kér érte. De megteheti?

2024.01.25. – Nem biztos, hogy olyan jól fognak járni azok, akik a jövőben szeretnének élni azon jogukkal, amit az Európai Unió szerzett az Apple készülékek használói számára. Az új európai törvények értelmében ugyanis márciustól az Apple köteles megnyitni ökoszisztémáját, hogy lehetővé tegye a külső, harmadik féltől származó szoftverek letöltését az eszközökre. Vagyis hogy az App Store-on kívülről is letölthessünk alkalmazásokat. A Wall Street Journal friss cikke szerint azonban az Apple ezt korlátozásokkal tenné csak elérhetővé, például pénzt kérne érte.

Európában a törvény értelmében tehát mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy más forrásokból is letöltsön applikációt például iPhone-re vagy iPadra. Ez persze nem csak az Apple-re vonatkozik majd, már a Meta, a Spotify és a Microsoft is dolgozik azon, hogy alkalmazkodjon a szabályozáshoz. A Meta például olyan rendszeren dolgozik, amivel közvetlenül hirdetésekből tölthetünk le appokat. A Microsoft pedig fontolóra vette saját, harmadik féltől származó alkalmazásboltjának elindítását játékok számára.

Pénzt kérne érte

A WSJ forrásai szerint az almás cég azonban külön díjat kérne azért, ha valaki külső forrásból tölt le valamilyen applikációt. A hír szerint a letöltött alkalmazásokat – az úgynevezett sideloading-ot – továbbra is szabályozná az Apple, vagyis lehetősége lesz arra, hogy minden egyes App Store-on kívüli letöltést felülvizsgáljon. Terveik szerint pedig pénzt is kérhet azoktól a fejlesztőktől, akik a Store-on kívül is lehetővé teszik a letöltést. Az érv az, hogy ezzel biztonságban tarthatják az iPhone használóit. Erről persze még nem érkezett hivatalos bejelentés, és egyértelmű, hogy ezzel megpróbálhatják kijátszani a rendszert, amit az EU valószínűleg nem is hagyna.

Az Apple jellemzően 27%-30%-os jutalékot szed a fizetős alkalmazások, alkalmazáson belüli vásárlások és előfizetések eladásából – kevés kivételtől eltekintve. Ez azt jelenti, hogy egy 1 dollárba kerülő alkalmazás jellemzően 0,30 dollárt hoz az Apple-nek, az alkalmazásfejlesztőknek pedig 0,70 dollárt csak azért, hogy az iOS-en fusson. Nyilvánvaló, hogy az App Store megkerülésével ezt az összeget az Apple elveszíti, amit nem akarnak annyiban hagyni. Az Apple állítólag már több mint egy éve dolgozik azon, hogy hogyan reagáljon a törvényre.

Az EU 2022-ben fogadta el a digitális piaci törvényt, aminek célja, hogy véget vessen a nagy technológiai cégek versenyellenes megoldásainak.

Ezt láttad már?

Jön a PS5 Pro? – Ez lehet az 5 legfontosabb gamer esemény 2024-ben

×