Az Apple úgy döntött, hogy elhalasztja saját elektromos autójának megjelenését, szóval még pár évet várni kell rá. A pedálok viszont visszakerültek.

2024.01.25. – Ha szereted az Apple termékeit, akkor talán már hallottál róla, hogy az almás cég bizony szeretne egy saját, igen modern elektromos autót is piacra dobni. Ez a tervezési folyamat már legalább egy évtizede tart, és eredetileg úgy volt, hogy a következő egy-két évben már meg is kaphatjuk az járművet, amit teljesen önvezetőnek képzeltek. Vagyis nem lett volna benne sem pedál, sem kormány, csak egy AI, ami vezet.

A Bloomberg friss beszámolója szerint azonban a vállalat kissé módosított a tervein, főleg ami az autó működését és a megjelenését illeti. A lap forrásai szerint az Apple elvetette a csak önvezető működésre képes autót, és egy más funkciókat is tesz bele, például pedált, amivel az emberek is vezetni tudják majd. Ezzel együtt a jármű megjelenési dátuma is csúszik.

A vállalat legkorábban 2028-ban szeretné bemutatni az autót.

Nem halad jól

Az Apple titokzatos terve egy saját márkás autó létrehozására az egyik legambiciózusabb törekvés a vállalat történetében, és az egyik legzavarosabb is. Amióta 2014-ben kitalálták, a Titan és T172 kódnéven futó projektnek több vezetője is volt, jöttek-mentek. Azóta persze az elektromos autók piacán is nagy változások történtek, a Tesla mellett számos más autógyártó is sorra dobja piacra a elektromos autókat, melyek többnyire már az önvezetést is tartalmazzák. Nyilvánvaló, hogy bár a vállalat az autókkal is a bevételeket szeretné növelni, nehéz dolga lehet majd ezen a piacon, főleg ha csak 2028-ban jelenthet meg. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az Apple név önmagában is sikeressé teheti. Bár az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztük az AR/VR technológia, a média és a legtöbb ember az újdonságokra csak az Apple Vision Pro bejelenése után figyelt fel. Szóval lehet, hogy az elektromos autó esetében is így lesz.

Illusztráció

Az Apple azonban egyelőre bizonytalan abban, hogy hogyan is közelítsem meg egy ilyen terméket. Az eredeti terv az volt, hogy 2026-ig egy olyan autót adnak ki, ami fejlett önvezető funkciókkal rendelkezik. Most, miután rájöttek, hogy belátható időn belül ez nem lehetséges, az Apple a Tesla jelenlegi képességeivel rendelkező, alapszintű funkciókat fejleszt.

Bár ez persze visszalépés a korábban tervezett technológiához képest, de az egész ötlet jó hír lehet azoknak, akik imádják az almás termékeket. Biztosak vagyunk benne, hogy az iPhone-nak szép helye lesz benne. Állítólag az autó nagyjából 100 ezer dollárba is kerülhet, ami kb. 35 millió forint.

Ezt láttad már?

Jön a PS5 Pro? – Ez lehet az 5 legfontosabb gamer esemény 2024-ben

×