Az elektromos autó egyik köztudott, mégis kihasználatlan előnyére hívta fel a figyelmet egy csodás életmentés. Szerencse, hogy EV volt otthon!

Gábor János

2024.01.16. – Lehet fanyalogni az elektromos autózás felfutásán (nem is minden alap nélkül tesszük), de tény: azon kívül, hogy legalább ott nem szennyez, ahol használják, minden EV egy óriási, mozgó akkumulátor. Ez a semmihez sem hasonló tulajdonság jól jöhet kritikus helyzetben – például olyanban, amibe egy ausztrál család került nemrég. A napokban tomboló queenslandi viharok annyira megtépázták a régió villamosenergia hálózatát, hogy sokan hosszú órákra, vagy akár egész napra áram nélkül maradtak. Ilyenkor jön jól egy elektromos autó, főleg, ha életveszélyes betegségben szenvedő családtag is van otthon.

Forrás: BYD

A Gold Coaston élő család a The Guardian szerint egy kínai BYD Atto 3-asnak köszönheti, hogy a gyereke életben maradt. A hamarosan Szegeden is gyárat nyitó márka EV-je Vehicle to Load (V2L) rendszerrel rendelkezik, vagyis képes rá, hogy ne csak felvegye és elhasználja, hanem visszafelé is biztosítsa a töltést – például áramszünet esetén elláson egy egész házat, vagy néhány fontos eszközt addig, amíg visszajön az áram. A gyártó erre nagyon egyszerű megoldást alkalmaz: a kocsihoz jár egy V2L adapter, amit pontosan ugyanoda kell csatlakoztatni, ahová az autó töltőjét, de a kábel végén két dugalj található, hogy bármilyen otthoni használati tárgyat működtethessünk róla. És ehhez még csak be sem kell kapcsolni az EV-t.

Hogy mentett életet az elektromos autó?

Az ausztrál család súlyos vesebeteg fia úgy menekült meg a szinte biztos haláltól, hogy az áram nélkül maradt háztartásban egyedül a garázsban parkoló BYD volt az az eszköz, amivel még meg lehetett táplálni a vérét tisztító dialízis gépet. Az anya vallomása szerint egy éjszakát kellett csak kihúzniuk, de az elektromos autó akár napokig ellátta volna a gyerek létfenntartó berendezését, szóval könnyen

élete legcsodálatosabb autójának nevezte az Atto 3-ast. Megértjük.

Nem ők viszont az egyetlenek, akiket EV-k húztak ki a pácból a katasztrófa sújtotta területen. Másoknál elektromos kapukat kellett kinyitni vagy vizet, szennyvizet szivattyúzni, amihez egy egész szomszédság számára elegendő áramot tárol, akár egyetlen EV is. Az ausztrál természeti katasztrófa ismét rávilágított az elektromos autózás rejtett hasznára, ami nem más, mint a stratégiai energiatárolás – egyénileg és közösségi szinten.

Csak ne ész nélkül csináljuk, hanem okosan:

Már létezik olyan út, ami menet közben tölti az elektromos autókat

×