Érdemes vigyázni, hogy a következő időszakban milyen alkalmazásokra szoksz rá a Samsung Galaxy mobilokon, mert némelyik havidíjassá válhat.

Gábor János

2024.01.18. – Nem lesznek boldogok a Samsung Galaxy mobilok tulajdonosai attól az apróbetűs résztől, ami arról szól, hogy lesznek funkciók, amelyek csak egy ideig érhetőek el ingyenesen a telefonokon. Az appok a határidő lejártával havidíjassá változhatnak, ami komoly fejfájást jelenthet, ha az ember időközben rászokik ezek használatára (és rá fog). A terv nem sok jót sejtet a jövőről általában sem, mivel néhány prémiumautó-gyártó és nagy IT vállalat jó ideje ugyanígy kóstolgatja a felhasználók tűréshatárát. Azt kutatják, hogy mekkora az a maximális összeg, amit ki tudnak kicsalogatni a zsebedből most és a jövőben. Ebbe a nem túl szimpatikus sorba lép be az új telefonjait AI alkalmazásokkal telepakoló Samsung. A kérdéses szakasz a policyben így szól:

„A Galaxy AI funkciókat 2025 végéig ingyenesen biztosítjuk a támogatott Samsung Galaxy készülékeken. A harmadik felek által biztosított AI-funkciók esetében eltérő feltételek lehetnek érvényben.”

A szabály nem sok kérdést hagy: a Samsung arra készül, hogy a telefonjaiba beköltöző AI funkciók 2026 elejétől valamilyen konstrukcióban fizetőssé válnak. Hogy ez havidíj, vagy használat függvényében kicsapott költség lesz-e, nehéz megjósolni. De, ha nem gyári AI alkalmazást telepítesz a készülékre, az további sarcot – a Samsung részéről – legalább nem von maga után. Még jó!

Mi változik a Samsung szabályával?

A gyártó azt a – mondjuk ki – ellenszenves stratégiát választotta, hogy olyan AI szoftverekkel adja ki az új készülékeit, amelyek idővel az életed szerves részévé válnak, mégsem maradnak „ingyenesen” elérhetőek a telefonodon, amit egyszer már kifizettél. Pedig ezeket a funkciókat a mobil szerves részeként fogod kezelni, de aztán beköszönt 2026 január 1-je, amikor a Samsung közli: mától ennyibe és ennyibe kerül. Olyan érzés lesz, mintha az újonnan vett, mára kétéves autód gyártója egyszer csak utánad szólna, hogy mostantól havidíjat kell fizetned, ha tovább akarod használni a légkondit. Oké, értjük, hogy a funkciók üzemeltetése pénzbe kerül, de azért reméljük finomítanak a stratégián! Az ő érdekükben is, mert ez a lépés jelenleg mindennek tűnik, csak elfogadhatónak nem.

És ezt láttad már?

Igent mondasz a Samsung gyűrűjére? Megvillantották az új nagy dobást

×