Egyre égetőbb szükség volna szabályzásokat hozni a mesterséges intelligencia alapú képgenerátorok használatáról – amit egy érdekes teszttel bizonyítunk.

Bódi Dániel

2023.07.13. – A techvilágban jelenleg minden a generatív mesterséges intelligenciáról szól, legyen az szöveg- vagy képalapú. A grafikus és az újságírói szakma szinte egyként retteg az új technológiától, amely a mesterségük címerétől foszthat meg ezreket-tízezreket, rosszabb esetben százezreket és milliókat.

Amikor a legelső képgenerálásra alkalmas modern megoldások megjelentek, még csak nem is sejtette senki, hogy rövid úton mekkora fejlődésen fognak átesni. Először csak amolyan absztrakt, sokszor kivehetetlen formákat volt képes kirajzolni, majd ahogyan teltek a hetek és hónapok, úgy lett egyre több mindenre alkalmas. Könyvek karaktereit kezdték el illusztrálni, filmek és sorozatok szereplőit ültették rajzfilmekbe és fordítva, mindenféle érdekes, szörnyű vagy épp vágyott jövőképeket képzeltettek el vele létező városokról, de nagyon sok olyan kép is született, melyek valódi embereket ábrázoltak soha meg nem történt szituációkban.

De mindez csupán a jéghegy csúcsa.

A lehetséges felhasználása egyszerűen elképzelhetetlen és szinte határtalan, hisz egyszerre alkalmas illusztrálásra, imitálásra, grafikai tervezésre, koncepciós rajzok készítésére, látványtervekre, és még nagyon sok minden másra. A problémát jelenleg csak a művészek akadékoskodásai jelentik, akik szerint az AI több frontos jogsértést követ el azáltal, hogy valódi emberek által készített művekkel töltik fel az tanulását és fejlődését szolgáló adatbázisát, azaz valós képekből származó részleteket is felhasznál a generálás során.

Ez azonban erőtlen gáncskísérlet, a technológiai fejlődést sajnos, nem sajnos ezzel semmiképp sem fogják se lassítani, se megállítani.

Bár a munkavesztés félelme nagyon is valós, jómagam nem gondolom, hogy teljes egészében képes lesz leváltani az embert – egyrészt mert szüksége van a humán inputra. Ugyanakkor a Midjourney ötödik generációs frissítése egy másik problémára is élesen rámutat: a bürokratikus rendszer fájdalmasan lassú döntéshozatali képességére. Gyors és mindenre kiterjedő korlátozásra ugyanis egyértelműen és mindenképpen szükség volna, méghozzá már tegnapra.

Az AI képgenerálás exponenciálisan fejlődik, és már most elmondhatatlanul félelmetes dolgokra képes. A Midjourney a világ egyik legnépszerűbb és legjobb generátora, ami márciusban szintet lépett a v5-nek nevezett frissítéssel, amely a valóságtól sokszor teljesen megkülönböztethetetlen képeket képes készíteni. Jó példa erre az a hirtelen jött trend, amikor a katolikus egyházfőt, a pápát kezdték el mindenféle helyzetekben ábrázolni, majd néhány jobban sikerült alkotás úgy söpört végig a közösségi médiában, mintha Ferenc pápa tényleg egy luxuspufajkában bulizott volna.

Innen pedig már csak egyetlen lépés, hogy akár politikai karaktergyilkolásra, mocskolódásra, bizonyítékok meghamisítására, hamis vádakra kezdjék el használni. Persze még nem tudunk ilyen esetekről, de csak idő kérdése, hogy felfedezzék maguknak az ezzel foglalkozó háttérmunkások. Nem, mintha hasonlóra nem lett volna már példa: korábban népszerű tartalomgyártók másait kezdték el különböző szexuális helyzetekben AI-val megrajzoltatni, de deepfake-szexvideókat is készítettek a hírességek digitális és nemlétező arcmásával, sőt, már tinédzser gyerekek a saját iskolatársaikról is generálnak pornográf tartalmakat.

Erre azonban még mindig nincs megfelelő törvény vagy szabályozás. Egyelőre bárki és bárkiről olyan képeket generáltathat a szabadon, nem ritkán teljesen ingyenesen elérhető programokkal, amilyet csak akar – ha azzal nem szándékozik visszaélni. De hát ki lesz majd annak a megmondója, ha egy zárt Facebook-csoportból vagy egy privát Discord-szerverről véletlenül kikerül egy ilyen kép, ami aztán a pápaképekhez hasonlóan pillanatok alatt virálissá válik?

Persze, majd jól felismerjük, igaz?

Nos, azt majd meglátjuk, bár én kötve hiszem. Ha pedig nem hiszed, akkor a véleményem nyomatékosítandó készítettem egy érdekes kísérletet; ha az alábbi teszten csont nélkül átmész, és meg tudod különböztetni a valódi képeket a mesterséges intelligenciával generáltaktól, akkor ráérünk szabályozni holnap. Ha viszont nem sikerül egyértelműen megmondani, melyik AI, esetleg igazi, akkor már most nagy bajban vagyunk, és jó volna, ha az Apple töltőkábelére vonatkozó roppant fontos törvény mellett erről is lenne idő dönteni az Európai Parlamentben. Na meg a világon mindenhol.

A helyes válaszokat a teszt kitöltése után fogod látni! (Mobilon bele is zoomolhatsz.)

Loading…

×