Az alábbi képeket nagyon könnyen valódinak lehetne nézni, pedig valójában egy mesterséges intelligencia generálta őket.

Március közepén a publikum számára is élesedett a Midjourney ötödik verziója, ami minden eddiginél élethűbb képek megalkotására képes. A mesterséges képalkotó szoftverre azonnal rá is vetették magukat, és máig ontják magukból a furcsábbnál furcsább, vagy épp a valóságot meghekkelő alkotásaikat.

A napokban ez utóbbiból láthattunk egy igen erős példát, amikor végigsöpört az interneten a keresztény egyházfő, Ferenc pápa képe, amin elég vagány pufajkában feszít. Persze nem kell sokáig agyalni, hogy rájöjjünk, valójában nem a pápát látjuk, de még csak nem is Jonathan Pryce-ot, vagy egy rá nagyon hasonlító alteregóját. A fotó egyszerűen nem létezik, sosem készült ilyen kép, és valójában csak egy mesterséges intelligencia generálta le szövegből.

A dologból viszont akkora sláger lett, hogy tulajdonképpen a komplett AI képgenerálással foglalkozó közösség egyként vetette bele magát a pápaképcsinálásba. Így születtek meg aztán az olyan ijesztően valóságos kamu fotók, mint amin Ferenc pápa Darth Vaderrel brahizik, már ha épp nem szektásokkal nyomul, vagy épp valamilyen bombázóval villog az olasz tengerparton. De volt aki még ennél is sokkal tovább ment, így láthatjuk az egyház vezetőjét graffitizni, break-táncolni, kung-fuzni, arany fegyvereket próbálgatni, vagy Disneylandben vigadni.

Az egész persze nagyon vicces, ugyanakkor felvet néhány egyre égetőbb problémát is.

A mesterséges képalkotó szoftverek alkotásai egy kisebb vizsgálattal bár még mindig megkülönböztethetők a valódi képektől, de a Midjourney V5 érkezésével egyre inkább masírozunk abba a jövőbe-jelenbe, ahol bárki bárkiről készíthet bármilyen képet, amit már nem fogunk tudni olyan egyértelműen kiszűrni a többi közül.

Az AI képgenerátorok használatát pedig jelenleg még semmilyen szinten nem korlátozzák, lévén, hogy egy nagyon friss technológiáról van szó. Pedig már most láttunk példát olyanra, amikor a hatóságoknak kell foglalkozni a hamísított képekkel és videókkal, például amikor influenszer és streamerlányok arcával hamisítottak pornót. De sajnos nem áll meg ennyiben a technológia: politikai lejárató kampányoktól kezdve a bosszúpornón át egészen a bírósági bizonyíték-hamisításig bármire fel lehetne használni.

Ettől ez a 62 vicces AI pápakép (amit a galériára böködve nézhetsz meg) nem lesz kevésbé vicces, de ezen is csak azért tudunk röhögni, mert tudjuk, hogy a pápa nem csinálna ilyeneket: (gondolom)

Te mit gondolsz a témáról? Már most korlátozni kellene az AI képgenerátorokat?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Megkérték az AI-t, képzelje el a VILÁG LEGSZEBB embereit – az eredmény elképesztő

 

×