Itt a vége az Apple különcködésének, az Európai Unió USB-C-re ítélte az almás mobilokat is.

Az Európai Unió törvényhozói a mai napon megállapodtak abban a jogszabályban, amely egységesítené a kisebb elektronikai eszközök vezetékes töltéséhez szükséges portját. Az új törvény 2024 őszén lép hatályba, onnantól kezdődően pedig többek között minden mobiltelefon, táblagép, fényképezőgép, kamera, fejhallgató, ebook-olvasó és kézikonzol vezetékes töltését USB-C csatlakozóval kell megoldani.

A törvény alól senki sem lehet kivétel, még az Apple sem, így legkésőbb a 2024 második felében (Európában) megjelenő iPhone-készülékeken a Lightning helyett már USB-C csatlakozónak kell lennie.

 

A törvényjavaslat egyébként már 10 éve kidolgozás alatt állt, de a bürokratikus működés lassúsága miatt csak most született megállapodás. Ugyanakkor az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak idén még külön jóvá kell hagynia az egységesítést lehetővé tevő jogszabályt, de ez igazából már csak formalitás.

„Ma megvalósítottuk a közös töltőt Európában! Az európai fogyasztók sokáig frusztráltak voltak a minden egyes új készülékkel felhalmozódó többféle töltő miatt. Mostantól egyetlen töltőt használhatnak majd az összes hordozható elektronikai eszközükhöz. – mondta Alex Agius Saliba, az Európai Parlament előadója a hivatalos sajtónyilatkozatban, majd hozzátette; Két év múlva, ha az Apple a belső piacunkon belül akarja értékesíteni a termékeit, be kell tartania a szabályainkat, és az eszközüknek USB-C-snek kell lennie.”

A The Verge szerint az egységes csatlakozó bevezetésével az EU az e-hulladék mennyiségének csökkenését, illetve a fogyasztók életének megkönnyítését szeretné elérni. Az EU becslései szerint a jogszabály évente 250 millió eurót takaríthat meg a fogyasztóknak a felesleges töltők vásárlásától, és évente mintegy 11.000 tonna elektronikus hulladéktól menti meg a környezetet.

Ugyanakkor a jogszabály könnyen kicselezhető, az ugyanis kifejezetten a vezetékes töltőkre korlátozódik. Vagyis abban az esetben, ha valaki, például az Apple vezeték nélküli töltésre korlátozódik, akkor nem kell USB-C-csatlakozót a készülékbe raknia. Erre azonban az Apple esetében aligha van esély, ami állítólag már a jogszabály életbe lépése előtt USB-re cserélné a Lightningot:

Örülünk? – Már jövőre jöhetnek az USB-C-s iPhone-ok

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×