Hivatalosan is leleplezték, hogy ki fogja alakítani az HBO The Last of Us sorozatában a játékok legmegosztóbb karakterét, Abby Andersont.

Bódi Dániel

2024.01.10. – Hosszas várakozás, reménykedés és tippelgetés után az alkotók hivatalosan is leleplezték, hogy ki fogja alakítani a The Last of Us játéksorozat egyik legjobb, de egyben legmegosztóbb és legutáltabb főhősét, Abby Andersont az HBO adaptációjának második évadában.

A pletykák pedig mind igaznak bizonyultak, az HBO Max (addigra már csak Max) kínálatában valamikor 2025-ben debütáló folytatás kulcsszereplőjét valóban Kaitlyn Dever keltheti életre, akit a nézők többek közt az Apa csak egy van, valamint a Dopesick című sorozatokból, illetve a Netflix frissen bemutatott filmjéből, az Édes Búcsúból, illetőleg a Nincs, aki megmentsen sci-fi horrorból ismerhetnek. Kaitlyn azonban a játékosok számára is ismerős lehet; ő volt ugyanis a szintén Naughty Dog fejlesztésű Uncharted 4 prológusában 8 éve bemutatott Cassie „Drake” Morgan, azaz a széria főhősének, Nathan Drake (Morgan) és Elena Fisher lánya.

Kép: Variety

Bár Kaitlyn színészi kvalitásaihoz semmi kétség sem fér, tökéletes választás, de a szerep elvállalása mégiscsak bátor dolog a részéről. A The Last of Us Part II 2020-as megjelenése után ugyanis az Abby-t – csak részben – alakító színésznőt, Laura Bailey-t tömegesen kezdték el zaklatni, néhányan halálosan is megfenyegették. Bár szerencsére nem történt tragédia, de jól mutatja a karakter körül uralkodó gyűlöletet, amit a történetének, de leginkább személyes tragédiájának meg nem értéséből (illetve a világ totálisan leegyszerűsített, fekete és fehér, jó és rossz ősemberi értelmezéséből) lehet levezetni.

De, ahogyan a játék, úgy maga az adaptáció is megosztó; az első évadban bemutatott Bill és Frank közötti romantikus kapcsolat, amire és aminek megélésére voltaképp a civilizáció megsemmisülése adott egyáltalán lehetőséget, nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A társadalomkritikus üzenetet dekódolni képtelen, homofób vélemények árasztották el az internetet, a másságot élből elutasító gyűlölködők pedig tömegesen pontozták le az IMDB és a RottenTomatoes felületein az epizódot (bár így sem sikerült 8.1 és 98% alá süllyeszteniük).

Mindennek fényében pedig elképzelni sem lehet, hogy mi várhat Kaitlyn Deverre. Remélhetőleg a Naughty Dog és az HBO meg fogják teremteni számára a megfelelő támogató környezetet, valamint a fizikai és a mentális védelmet, azt ugyanis már most borítékolhatjuk, hogy ő sokkal brutálisabb gyűlölködéseket és fenyegetéseket fog kapni, mint amit a játék második, illetve a sorozat 1. évadának 3. része kiváltott egyesekből. Erre szűken egy évük van az alkotóknak, a the Last of Us második szezonja ugyanis a tervek szerint valamikor 2025-ben indulhat, ami az első évaddal ellentétben az alapul szolgáló játék csak egy részét fogja feldolgozni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Íme az összes játékból készülő film és sorozat, ami 2024-ben érkezik

×