Abby a The Last of Us egyik legfontosabb karaktere, de vajon ki lehetne az a színésznő, aki tökéletesen el tudná őt játszani a sorozat 2. évadában?

2023. 02. 01. – Miután a Naughty Dog először bemutatta Abby Anderson karakterét a világnak, még az is felháborodott rajta, aki amúgy soha nem is játszott a The Last of Us-szal. A nagy, de tényleg orbitális kifakadás egészen nevetséges oka tulajdonképpen a belemagyarázott politikai állásfoglalás volt, sokak szerint ugyanis a fejlesztők csak és kizárólag azért pumpálták fel izomkolosszussá a tragikus sorsú lányt, hogy így álljanak ki a transzneműek mellett.

Mintha a világ testépítő női azért tömegelnének, mert férfiakká akarnak válni… Valóban nevetségessé viszont csak akkor vált a dolog, amikor kiderült, hogy Abby valójában egy teljesen átlagos lelkületű és identitású lány, aki szimplán a masszív katonai kiképzésének köszönheti a bicepceit. Na, ilyenkor mi van?

Ő itt Abby Anderson

Persze, hogy semmi. Szóval gyorsan valami másik okot kellett találnia egy darab kő érzelmi világával rendelkező és az empátiát hírből sem ismerő embereknek, amivel alátámaszthatják az Abby-be csatornázott utálatot. Így jött aztán az omminózus SPOILER. Nyilván annak, aki játszott a játékkal nem kell ecsetelnem, hogy a lányt miért akarták aztán karóba húzni, a többieknek viszont nem lőném le a poént (megteszik majd úgyis a kommentelők).

A lényeg, hogy Abby kinézetébe pontosan úgy talpaltak bele a fotelfröcsögők, mint Bella Ramsey-be, aki az HBO adaptációban merészeli eljátszani a 13-14 éves Allie-t úgy, hogy az arca nem különösen hasonlít a játékbeli – egyébként (akkor még) Ellen Page-ről megformált – karakterére. A vicc az, hogy ugyanezek a formák így is, úgy is kiakadtak volna valamin, ha máson nem, hát az azonos nemű karakterek szerelmes jelenetein.

Mivel az HBO a sorozat sikerét látván azonnal berendelte a második évadot, ami a The Last of Us Part II eseményeinek egy részét fogja feldolgozni, azaz Abby biztosan fel fog tűnni és már most borítékolható, hogy néhányaknál másodjára is ki fogja borítani a bilit. Ha nem is azzal, amit tesz, hát majd a színésznő kinézete bőven szolgáltat majd okot rá. Erre a szerepre pedig a leghálátlanabb színésznőt választani, illetve elvállalni egyáltalán a szerepet.

Neil Druckmannék ugyanis nem csak egy komplex, a játékban több színésznő által megformált karaktert alkottak meg, de a történet során több életkorában és élethelyzetben is láthatjuk – mindegyikben más-más fizikummal. És mivel Abby nemcsak egy izomkolosszus, hanem egy,talán még Ellie-nél is összetettebb mély személyiség, így a szerencsés színésznőnek nem csak az edzőterembe kell majd lejárnia, de előnyös, ha némi tehetséggel is meg van áldva.

Ezért sem jöhetnek szóba például a pankrátorból lett színészek, mert bár náluk meglehet a belépőszintű izommennyiség, de sanszos, hogy nem tudnák olyan hitelesen hozni Abby személyiségét, mint az alábbi hat művésznő. Legalábbis bátorkodtam összeszedni azt a hatot, akikben bőven megvan a potenciál tökéletesen eljátszani a videojátékok történetének egyik legmegosztóbb karakterét.

1. Florence Pugh

Kezdjük is talán a legkézenfekvőbb színésznővel, Florence Pugh-val, akit több helyütt a rajongók is felemlegettek már, mint szívük választott Abby-jét. Kétségtelen, hogy Pugh az utóbbi években bőven tett azért, hogy királykisasszony skatulyából, bár a Dűne második felvonásában azért még fejbe húzza a tiarát.

Ettől függetlenül egyre több olyan szerepben láthatjuk, amiben meg-megdönti a hagyományos női szerepeket. Ilyen volt például Scarlett Johansson mellett a Fekete Özvegyben, majd a Sólyomszemben, mint Yelena, ahol bőven bizonyította a világnak, hogy van ám benne spiritusz. A szerepre egyébként igencsak kipattintotta magát, a színészi tehetségét pedig jól mutatja, hogy egyre komolyabb karaktereket bíznak rá a rendezők (Fehér éjszakák).

2. Chloë Grace Moretz

A másik kézenfekvő opció a Kick-Ass, magyarul a Ha/Ver szuperhős-paródiával idejekorán szupersztárrá avanzsált Chloe Grace Moretz, akit azóta kissé elkerülték az igazán átütő sikerek. Pedig egyáltalán nem volt rossz a Stephen King adaptációban, a Carrie-ben, és az Egy ropi naplójában is jól hozta a kisebb mellékszerepét, de a Leleményes Hugóval valamiért abbamaradt a sikerszéria.

Pedig kétség kívül tehetséges a hölgy, sőt, egész nagy gamer hírében is áll – ami valljuk be, Abby szerepéhez nem elengedhetetlen ugyan, de mindenképp előny. A 2020-as Árny a felhők között című háborús mozija bár nem sikerült kifejezetten jóra, de legalább kiváló volt, hogy bemutassa benne a keményebb oldalát is, amihez láthatóan nem keveset edzett.

3. Shannon Berry

Shannon Berry egy egészen új színfolt a művészpalettán, akit legutóbb az Amazon Prime The Wilds, azaz A Vadak című drámában volt látható. Ha Druckmannék egy viszonylag ismeretlen, de tehetségben gazdag színésznőt keresnek Abby szerepére, akkor semmi kétség, hogy ő a legtökéletesebb választás.

Shannon előnyére válhat továbbá, hogy a listán talán ő hasonlít a legjobban a játékokban is látott karakterre (bár tudjuk, hogy ez nem feltétlenül szempont), illetve pontosan olyan testalkatú, amire bőven lehet alapozni Abby különböző életkorbeli megjelenéseit.

Fun fact: korábban terjedt egy pletyka, miszerint Druckmann őt választotta az ikonikus szerepre, aminek egyetlen bizonyítéka, hogy a listán szereplő hölgyek közül egyedül az ő közösségi felületeit követte be.

4. Camila Mendes

Őszintén bevallom, hogy Camila Mendes egyetlen alakításához sem volt eddig szerencsém, pedig olyan sikersorozatokban játszott, mint például a Riverdale és a Simpson család, de a Netflix is szívesen szerepelteti a filmjeiben. Őt párom dobta be az ötletdobozba, szerinte ugyanis Camilla eléggé hasonlítana kigyúrva Abby-re, aztán mikor utánajártam a hölgynek, csak megerősíteni tudtam a vélekedését.

Bár Camila egyetlen filmjét és sorozatát nem láttam még, a tehetségét nem merném megkérdőjelezni, hiszen 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is Teen Choise Awards-jelölést kapott az alakításáért, míg a People Choise Awards-on egy ízben még az év legjobb sorozatszínésznőjének is jelölték.

A kvalitásai tehát adottak, streaming-körökben is kapósnak mondható, de az eddigi szerepei alapján nem olyan biztos, hogy hajlandó lenne rommá gyúrnia magát… Ami sajnálatos, mert kiváló Abby-t lehet belelátni.

5. Peyton List

Peyton List, aki nem csak a szerepéért edz, hanem mert imádja a mozgást. Erról sokan első kézből győződhettek meg a Cobra Kaiban, amiben egy egészen kemény oldaláról ismerhettük meg a korábban Disney berkeiben nevet szerző fiatal színésznőt.

Peytonnak egyébként nem csak a hasa kockás, hanem egy icipicit a feje is, hiszen olyan produkciókban hallhattuk viszont, mint például a Batman: Hush, az Ultimate: Spiderman, vagy mint a Robot Chicken, de még a Cobra Kai videojátékba is beugrott egy kis szinkronmunkára.

Szóval tehetséges, igen sokoldalú, nem munka számára az izomszerzés, és mivel még „csak” 24 éves, több életkorban is képes lehet kiválóan eljátszani Abby-t. További előny, hogy a szakmában sem kell nagyon bemutatni, hiszen hosszú ideig dolgozott a Disney-vel, az HBO-val akadnak komolyabb átfedései, míg a Cobra Kai-jal a YouTube-nál majd a Netflixnél is megfordult. Ő egy elképesztő Jolly Joker, egy komoly esélyes Abby szerepére.

6. Dakota Fanning

Dakota Fanningról azért nem feltétlenül úgy beszél az ember, mint egy potenciális Abby-ről, mégis van helye a listán – egyáltalán nem véletlenül. Dakota kiskora óta Hollywood egyik legnagyobb – talán be nem váltott – ígérete, aki olyan nagy nevek mellett tanulhatta ki a szakma csínját-bínját, mint Denzel Washington, Robert De Niro, Tom Cruise, és Kurt Russel, a tehetségét pedig még maga Stephen Spielberg is méltatta.

Ő volt az angol szinkronhangja például a Totoro – A varázserdő titka Kuszakabe Szacukijának, ő keltette életre Lilót a Lilo & Stitch 2-ben, ő volt a Coraline és a titkos ajtó címszereplője, Az igazság ligája: Határok nélkül sorozatban pedig ő lehetett a fiatal Wonder Woman.

Dakota egy ezerarcú színésznő: ha kell, akkor egy ártatlan lány, míg máskor egy drogos hippi, de nem okoz neki problémát egy kemény motoroscsaj megformálása sem. Egyetlen hátránya talán, hogy a többi színésznővel ellentétben képes lenne legalább 10-15 kiló izmot – ha nem többet – felszedni, az viszont egészen bizonyos, hogy a szerep és maga a karakterre tökéletesen illene rá.

Természetesen és sajnos elég valószínűtlen, hogy a fentiek közül kerüljön ki a végső jelölt, pláne, hogy a 2. évad premierdátuma kapcsán egy újabb pletyka is szárnyra kapott a lehetséges jelölt személyével kapcsolatban. Bárhogyan is, remélem a színésznőt lelkileg is felkészítik a rá váró gyűlöletcunamira.

Szavazz, szerinted ki volna a legjobb választás Abby szerepére?

Supersurvey

 

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ki legyen az új Lara Croft? – Ezt a 10 tíz színésznőt látnánk szívesen az új Tomb Raiderben

×