Olyan újdonsággal állt elő a Samsung az idei CES-en, hogy eldobod az agyad. A legújabb 3D gamer monitor szemüveg nélkül nyújt térhatást.

Gábor János

2024.01.09. – A Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai show mindig tartogat egy csomó gamer újdonságot, de a Samsung ezúttal valami igazán különlegessel állt elő. A dél-koreaiak standján feltűnt egy 3D gamer monitor, amihez még csak szemüveg se kell, mégis térhatásban lehet rajta játszani. Ha jól működik, az új trendeket indíthat el és friss lendületet adhat a 3D kijelzők pangó piacának.

Forrás: Digital Trends

A Digital Trendsnek (DT) alkalma nyílt kipróbálni az új eszközt, és szabályosan „sokkot kaptak” attól, hogy milyen jól működik. Persze egyelőre nem egy piacképes eszközről van szó, csupán egy olyan technológiáról, amiről a gyártó mindenképpen meg akarta villantani, hogy képes rá. Egyelőre simán Samsung 2D/3D monitor néven emlegetik.

3D monitor – szemüveg nélkül

A Samsung új eszközén valóban úgy lehet térhatású látvány mellett játszani, hogy nem kell hozzá 3D szemüveg. Ezt egy szemkövető technológiával oldották meg: a kijelző tetején két kamera figyeli a felhasználó tekintetét és a szemmozgásnak megfelelően alakítja át a 2D látványt 3D-re. A bravúrt még olyan kifejezetten részletes játék esetén is tökéletesen végrehajtja, mint a Lies of P, amivel a CES-en lehetett kipróbálni. A DT szerzője azt írja, annyira magával ragadó élményben volt része, hogy a Samsung kollégáinak szabályosan ki kellett tessékelniük a székből.

„Amint leültem a monitor elé, az illúzió beszippantott és a monitor egy pillanatra sem törte meg.

Abban a világban éltem, ahol a kijelző előtt parázs kering a levegőben, és lefejezett bábok darabjai pattannak ki a képernyő oldalából. Kiválóan működik” – osztotta meg. A szerző hozzátette: persze szó sincs róla, hogy kizárólag térhatásban lehet majd használni az eszközt, hiszen a kiállításon látott bemutató monitor is képes volt a 2D és 3D közötti váltásra. A szemüveg nélküli térhatás csodája mindazonáltal az, hogy olyan videojátékokat képes harmadik dimenzióban is élvezhetően (de NEM tökéletesen) megjeleníteni, amelyek eredetileg 2D-ben készültek. Bár apróbb hibákra, például a háttér el-elmosódására felfigyelt, ezek nem voltak elég jelentősek ahhoz, hogy akár egy kicsit is elrontsák az élményt. A DT a helyszínen megtudta: a Samsung 2D/3D monitor nem a CES-en látott formában és néven lát majd napvilágot, de a cég munkatársai azt ígérték, hogy még ebben az évben többet árulnak el a térhatású gamer technológiáról. Nagyon várjuk!

Ahogy ezeket a telefonokat is:

HIVATALOS: Ekkor érkeznek az új Samsung Galaxy S24 telefonok

×