Az AMD APU-k érkezését sokan várták. Nem véletlenül, hiszen a gyártó asztali szintű grafikus gyorsítót ígért. Úgy tűnik, sikerült is betartani.

2024.01.09. – Január kilencedikén startolt el a CES 2024-es esemény, a gyártók egészen január 12-ig prezentálják az újdonságaikat. Az összes nagy szereplő részt vesz az eseményen, legyen szó AMD-ről, Nvidia-ról vagy épp az Intelről. A legtöbb tech fanatikus talán az Nvidia SUPER kártyáit várta, ám minden gyártó jelentkezett valamilyen izgalmas vagy hasznos újítással. Sokáig azt lehetett hinni, hogy az AMD előadása elmaradt, ennek ellenére új processzorokat és egy friss videokártyát is bemutattak. Az RX 7600 XT-t tegnap már megismerhettük közelebbről, ezúttal az APU-k kerülnek terítékre.

Manapság a legtöbb asztali processzorban is találunk grafikus gyorsítót. Vannak azonban olyan egységek, ahol extra magokat rejtettek el a mérnökök a kupak alatt. Ezeket APU néven szokás illetni, mellyel azt sugallja a gyártó, hogy az integrált gyorsító erősebb az átlagnál. Az AMD-nél az ilyen processzorok a „G” jelölést kapják meg. Népszerűek voltak már AM4 foglalatnál is ezek a példányok a budget összeállításokban, média PC-kben, ám az AMD 2024 elején ismét szintet lépett.

Az egyik legnépszerűbb gamer videokártya erejét hozza az új AMD processzor grafikus gyorsítója

Az AMD január kilencedikén négy APU egységről rántotta le a leplet:

  • Ryzen 7 8700G – 8C mag – 16 szál – 12 RDNA 3 mag (Radeon 780M) – AI gyorsító
  • Ryzen 5 8600G – 6C mag – 12 szál – 8 RDNA 3 mag (Radeon 760M) – AI gyorsító
  • Ryzen 5 8500G – 2C mag + 4c mag – 12 szál – 4 RDNA 3 mag (Radeon 740M)
  • Ryzen 3 8300G – 1C mag + 3c mag – 8 szál – 4 RDNA 3 mag (Radeon 740M) – Csak előre összeállított gépekben

Azt már lehetett sejteni a korábbi szivárgások alapján, hogy a két erősebb modell grafikus ereje kellemes lehet, ám az AMD diasora még ennél is biztatóbb jövőképet fest.

A cég azt állítja, hogy csupán a Ryzen 7 8700G segítségével hasonló vagy jobb játékélményt és több FPS-t érhetnek el a játékosok, mint egy i5-13400F és egy Geforce GTX 1650 dedikált VGA használatával. Nem érdemes lenézni ezt a teljesítménykategóriát, hiszen a Steam statisztikák alapján a 3060 mellett a legnépszerűbb gamer videokártyáról beszélhetünk, közel 5%-ot tudhat magának. Ha valóban képes hozni ezt a szintet a processzor valós környezetben is, akkor lassan tényleg elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor nem is biztos, hogy szükség lesz dedikált VGA-ra a budget PC-kben. Kíváncsian várjuk az első külsős méréseket.

Forrás: Videocardz

Útjára indult a Wi-Fi 7, őrületesen gyors netezésre lehet számítani

×