Hivatalosan is bejelentették a Wi-Fi Certified 7-et, ami forradalmasítja majd az internetezést. Hajmeresztő gyorsaságra lehet majd számítani.

2024.01.09. – Ma már igazán nehéz elképzelni az életünket internet nélkül. Szinte minden ember zsebében ott lapul már egy okostelefon, ami állandóan a világhálóra van kapcsolva. Így már nem kell napokat, vagy heteket várni arra, hogy eljusson hozzánk az információ, lényegében pillanatok alatt bárminek utána tudunk nézni. Ráadásul már jó pár éve az sem korlátozhat le minket, hogy elfogy az adatforgalmunk, hiszen a legtöbb helyen már van kiépítve Wi-Fi hálózat. Mondhatjuk tehát, hogy az internet körülvesz bennünket, s a lehetőségeink is csak és kizárólag a technológia miatt korlátozottak.

Idén viszont úgy tűnik, hogy a Wi-Fi hálózatok új szintre léphetnek. Minden gamer rémálma a rossz internetes kapcsolat, na meg az ebből eredeztethető laggolás, vagy szerverválasz hiánya. Sajnos a Wi-Fi sosem volt elég gyors, vagy stabil arra, hogy kompetitív játékokat űzzünk rajta keresztül, így a vezetékes volt mindig az „A-terv”. Ez a kellemetlenség most akár a múlté is lehet, ugyanis az első negyedévben útjára indulhat a Wi-Fi 7. A papíron 802.11be-nek elnevezett technológia új fejezetet indít a vezeték nélküli internetezés nagykönyvében. Már forgalomba is hozták a Wi-Fi 7 kompatibilis routereket, s pár hónap múlva magát a szolgáltatást is elindítják.

Egy új korszak indul

A Wi-Fi Alliance, a héten hivatalosan is bejelentette, hogy elindult a vezeték nélküli szabványcsoport legújabb verziójának hitelesítési programja. A Wi-Fi Certified 7 elindulása azért fontos, mert innentől kezdve a gyártók jelezhetik, hogy eszközeik tényleg képesek az új technológia kihasználására. Ez amolyan garancia a vevők felé, hiszen ezzel az is hivatalossá vált, hogy milyen specifikációkkal kell piacra dobni egy Wi-Fi 7 kompatibilis kütyüt.

Az új Certified 7 legalább ötször olyan stabil és gyors lesz, mint a jelenleg elérhető elődje. Úgy jósolják, hogy akár 40 Gbit/s-os teljesítményre is képes lesz a hetes széria. Az Intel és a Broadcom 2022-ben mutatta be a Wi-Fi 7 sebességét, ami elérte az 5 Gbps-ot. Jelentősen felülmúlva a Wi-Fi 6 tipikus, körülbelül 1,7 Gbps-os maximumát. A Wi-Fi 7 ezt azáltal éri el, hogy zökkenőmentes váltást tesz lehetővé a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 6 GHz-es frekvenciák között, amik között a kompatibilis eszközök egyszerre tudnak majd ugrándozni.

wi-fi

Arra azonban ezúton is figyelni kell majd, hogy csak azért, mert élesítették a 7-et, még nem lesz mindenki számára elérhető. Ha a készülékeink nem fogják tudni kihasználni az új technológiát, akkor nem tapasztalhatunk majd teljesítményjavulást. Ettől még érdemes lehet kiépíteni az infrastruktúrát, hiszen maga a router és az adatszórás működni fog. Az Alliance szerint egyébként 2024-ben akár már 233 millió új, a Wi-Fi 7-et támogató eszköz kerülhet a piacra. Ez pedig 2025-re 1 milliárd fölé is emelkedhet. Innentől kezdve arra lehet számítani, hogy a csúcskategóriás okostelefonok, illetve PC-k, laptopok és táblagépek is kezelni fogják tudni a Certified 7-est.

Ezt olvastad már?

Íme az ÖSSZES új Netflixes film, ami 2024-ben érkezik a kínálatba

×