Az AMD Ryzen 7000-es szériájának G jelű egységeit sokan várják. Könnyen előfordulhat, hogy dedikált videokártyára nem is lesz szükség.

2024.01.08. – Az Intel 2023 decemberének közepén jelentette be a mobil processzorai legújabb generációját. A Meteor Lake egységekre már néhány gyártó le is csapott, gamer tabletekben sem lesz hiány. Sokan úgy gondolták, hogy a januári CES konferenciát megvárja a cég, ám úgy tűnik, hogy be akarták előzni a konkurenciát. A 14. generációs, asztali processzorokat azonban a konferenciára hagyta a cég. Az AMD erősen hallgat, ám a vörösek műhelyében is javában készülnek már az új termékek. Nem csak mobil processzorokat, de asztali, gamer CPU-kat is várhatnak a felhasználók.

Az AMD már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az integrált grafikus gyorsítókat sem hanyagolják el a processzoraikban. A Ryzen 5000-es széria G jelölésű modelljei nem is sikerültek rosszul, ám még így sem mondható kielégítőnek a teljesítményük. A „sima” Ryzen 7000 széria már az RX 7000 kártyákban megtalálható RDNA 3 magokat kapta, ám mindössze két darabot. Ez alapvető, irodai és multimédia feladatokra elég lehet, ám játékokra nem igazán. Tehát az RDNA 3 jó út, de több mag kell hozzá, hogy használható legyen. Éppen ezért jogosan várhatták a rajongók, a G jelölésű, de immáron 7000 szériára épülő Ryzen processzorokat.

Asztali szintű grafikus erőt ígérnek az AMD processzorai

Ryzen 5 8600G mérések

Ryzen 5 8600G mérések

Az már korábban kiderült, hogy az új APU-k a Ryzen 8000-es számozást kapják meg, így még könnyebben megkülönböztethetjük majd őket a „sima” egységektől. Egészen pontosan az alábbi felhozatalra lehet készülni:

  • Ryzen 7 8700G – 8C mag – 16 szál – 12 RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8600G – 6C mag – 12 szál – 8 RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8500G – 2C mag + 4c mag – 12 szál – 4 RDNA 3 mag
  • Ryzen 3 8300G – 1C mag + 3c mag – 8 szál – 4 RDNA 3 mag

A legnagyobb kérdés azonban továbbra is nyitott maradt. Ez pedig nem volt más, mint hogy milyen erőre készülhetnek a felhasználók. Erre a fenti, Ryzen 5 8600G Geekbench szivárgás választ is adott január első napjaiban. Vulkan API mérések alapján a GTX 1060 szintjét hozhatja a középkategóriába szánt processzor. Ez elsőre nem tűnik soknak, ám rengeteg gépben ma is ezt a kártyát találhatjuk meg, budget összeállításokban 2024-ben is teljesen használható egységről beszélünk. Ráadásául mindezt tényleg a processzorba épített grafikus magok látják el, mely sem hűtés, sem helyigény, sem pedig fogyasztás szempontjából nem elhanyagolható tényezők.

Arról nem is beszélve, hogy a Ryzen 7 8700G 50%-kal több RDNA 3 magot tartalmaz, azaz a csúcsmodell grafikus teljesítménye a GTX 1060 szintjén is lekörözheti majd. Budget vagy épp aprócska, ITX méretű konfigurációkban igazán nagyot villanthatnak majd az AMD egységei, miközben még egy kis játékról sem kell lemondani. Az új processzorokat január nyolcadikán, a CES eseményen leplezheti le az AMD, addig érdemes pletyka szinten kezelni a fenti információkat.

Forrás: Tom’sHardware

6 tuti tipp, amit ha megfogadsz sokkal jobb lesz a játék Windowson

×