A vállalat szerint az újgenerációs, neurális egységet is tartalmazó Intel-eszközökkel beköszönt az AI számítógépek korszaka.

Gábor János

2023.12.16. – Az Intel piacra dobta az Intel® Core™ Ultra mobil processzorokat, és bevezette az AI PC-k első generációját – közölte a vállalat, hozzátéve: a központi feldolgozóegység, a grafikus feldolgozóegység és a NEURÁLIS feldolgozóegység (neural processing unit = NPU) architektúrákban dedikált AI-gyorsító képességgel a Core Ultra az Intel legintelligensebb AI-képes és leghatékonyabb kliensprocesszora. A gyártó úgy véli, az AI PC a személyi számítógépek új generációját képviseli mindazok számára, akik útközben tanulnak, streamelnek, játszanak vagy alkotnak, miközben teljes mértékben kihasználják az AI képességeit az operációs rendszerekben és alkalmazásokban.

A Core Ultra a cég bemutatója alapján az első olyan processzor, ami az Intel 4 processzortechnológiára épül, egyben az első, ami a fejlett Foveros 3D tokozást használja. Az új Performance-mag architektúra jobb ciklusonkénti utasításszámot hoz, az új Efficient-magok és az alacsony fogyasztású Efficient-magok (LP E-magok) pedig skálázható, többszálú teljesítményt és hatékonyabb többfeladatú működést biztosítanak. Szóval a multitasking új korszaka köszönt be.

Képek: Intel

Ezt tudni eddig, nagy vonalakban

Az új processzorgenerációt ultavékony szerkezetekbe szánják, szóval már a jövőre érkező tabletekben és laptopokban találkozni lehet majd velük, megújult teljesítmény- és hatékonysági magokkal, valamint az Intel Arc grafikus egységekkel együtt, amelyek állítólag dupla olyan gyorsak, mint az előző generáció. A már NPU-val szerelt Intel Core Ultra kliensprocesszorok Meteor Lake kódnéven mutatkoztak be a vállalat decemberi, New York-i AI Everywhere rendezvényén. Akkor elhangzott, hogy az Intel eddigi leghatékonyabb energiafelhasználású processzorai lesznek, és a most piacra kerülő, több mint 230 AI PC-designból álló flotta szívét képezik.

Szerénytelenül hozzáfűzték: ezek az eszközök „bevezetik az AI PC-k korát”.

A processzorcsaládban elérhető csúcsmodell várhatóan a 16 magos, 5 GHz-es Ultra 7 165H lesz, de a HVG szerint már jövő év első néhány hónapjában megjelenhet az 5,1 GHz-es Ultra 9 185H is, ami grafikai szempontból még erősebbnek ígérkezik. Az új számítógép alkatrészek mindegyik modellje kapni fog egy U-szériás változatot, ami azt jelöli, hogy direkt vékony eszközökbe gyártják őket.

Mostanában egyébként ilyeneket ajánl az Intel a gamereknek:

Ilyen erősek lehetnek az olcsóbb Intel gamer CPU-k – Friss leakek érkeztek

×