A 14. generáció első fecskéi október közepén érkeztek meg a boltok polcaira. Úgy tűnik, hogy valaki megdézsmálta az Intel készleteit.

2023.11.23. – Az Intel október közepén leplezte le a Core processzorainak 14. generációját. A 12. és 13. generációs alaplapok tulajdonosai felemás érzésekkel várhatták ezeket az egységeket. Egyrészt örülhettek, hiszen a korábbi foglalatba érkeztek az új processzorok. Másrészt szomorkodásra adhatott okot, hogy hatalmas ugrásra nem kell számítani a limitációk miatt. Ezt a későbbi tesztek igazolták is, gyakorlatilag gyárilag tuningolt 13. generációról beszélhetünk. Egyedül az i7-13700K -> i7-14700K ugrás lehet említésre méltó, hiszen ez az egység négy extra E maggal bővült. A többi esetben azonban marad az órajel emelés.

Az első körben a drágább, felső kategóriás processzorok jelentek meg a boltok polcain. Már hazánkban is különösebb gond nélkül megvásárolhatóak az i5-14600K, i7-14700K és i9-14900K egységek. Sokszor azonos áron, mint a 13. generáció, így nem is érdemes gondolkodni, hogy melyiket vegye az ember. A legtöbb felhasználó azonban az alsó- és középkategóriát várja. Ezek érkezésére január második felében kerülhet sor, ám úgy tűnik, hogy néhány helyen már lehet is kapni őket.

A kínai feketepiacon bukkantak fel a kiadatlan Intel processzorok

A kínai Goofish weboldalon nem csak egy-egy példányt találhatunk. Találkozhatunk a leggyengébb, i3-14100 modellel is, de aki egy kicsit egzotikusabb egységre vágyik, az a 14500T mellett is leteheti a voksát. Ráadásul a processzorok kupakjain a valós elnevezést olvashatjuk le, attól sem nagyon kell félni, hogy ezek még tesztelői vagy mérnöki változatok lennének. A kupakokra égetett QR kód alapján az Intel nagy eséllyel kiderítheti, hogy mely partnertől vagy gyártótól kerültek ki a feketepiacra a termékek, ám ez már csak utólagos tűzoltás lesz.

A hivatalosan még sem jelent Intel processzorok

A hivatalosan még sem jelent Intel processzorok

Nem ez az első eset, hogy illetéktelen kezekbe jutnak Intel processzorok. Ez a mostani időszak azonban több szempontból is különleges. A kikerült darabszámokból és a sokszínűségből hamar kiderülhet, hogy akár komplett szállítmányokról lehet szó, nem csak egy-egy processzorról. Ahogy bizony azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ezeket az egységeket egy BIOS frissítés után gyakorlatilag bárki használhatja, ezúttal még alaplapot sem kell vadászni. Az Intel nagy eséllyel már el is kezdte a nyomozást, hiszen nem túl szerencsés, ha a megjelenés előtt két hónappal már lehet kapni a processzoraikat.

Forrás: Videocardz

A tudósok rájöttek, hogyan kommunikálnak egymással a macskák

×