A Kaliforniai Egyetem tudósai rájöttek, hogy miként kommunikálhatnak egymással a macskák. Nos, az eredmény váratlan lehet sokak számára…

2023.11.23. – Az 1998-as Dr. Dolittle óta nagy álma sokaknak, hogy beszélhessenek az állatokkal. Valószínűleg egy-egy egyed sokkal bunkóbb lenne, mint azt előre elképzelnénk, de pont ettől lenne szép a helyzet. Mindenki megértené kiskedvencének nyöszörgését, így még mélyebb kapcsolatot ápolhatnánk állatainkkal. Feltehetően ezért is fáradoznak annyit a tudósok, hogy megértsék egy-egy állatfaj kommunikációjának stílusát. Ha sikerül dekódolni az üzeneteket, eljuthatunk idővel arra a pontra, hogy mi magunk is felvehessük velük a kapcsolatot.

Na jó, igazából ez is csak feltételezés, na meg a gyakorlat máshogy mutatja. Csak azért, mert mi nonverbális úton és verbálisan kommunikálunk, még nem biztos, hogy a többi állat is. Most például kiderült, hogy a macskák speciális úton-módon veszik fel egymással a kapcsolatot. Ráadásul úgy, hogy ezt nehéz lenne az embereknek lemásolni.

Egy macska „személyisége”

A Kaliforniai Egyetem tudósai rájöttek, hogy nem csupán kibocsájtott szagokkal informálják egymást a macskák (mint sok más állatfaj), hanem a hátsójukban megtalálható baktériumok is közrejátszanak ebben. Minden macskának saját „baktériumkoktél” található a valagában. Ezek után természetesen a macskák is szagokat bocsájtanak ki, ám az ő esetükben a fenekükben élő baktériumok teszik ezeket a szagokat speciálissá. A szaguk többszáz alkotóeleme mind a szóban forgó baktériumkoktélnak köszönhető.

A macskák megjelölik a területüket, magukhoz vonzzák a társaikat és figyelmeztetik az ellenségeiket az illékony szerves vegyületeikkel, például aldehidekkel, alkoholokkal, észterekkel és ketonokkal. Egészen pontosan ezekből generálnak egy „csokrot”. A tudósok felfedezték, hogy ezek a vegyületek a macska anális mirigyének mikrobiomjában élő baktériumfajoktól függően változhatnak, vagyis ez határozza meg a „személyiségüket”.

macskák

A tudósok három részből álló vizsgálatot végeztek 23 házimacskán – gazdáik engedélyével –, amely során mikrobatenyészetet vettek a macskák végbélnyílásából, DNS-t szekvenáltak a talált baktériumok közül és tömegspektrometriát végeztek a mirigyváladékon.

Azt találták, hogy a baktériumok öt nemzetsége – Corynebacterium, Bacteroides, Proteus, Lactobacillus és Streptococcus – dominált az összes macskában, de ezek mellett mindegyik macskának egyéni mikrobiális felépítése volt. Ezek a különbségek hangsúlyosabbak voltak az idősebb és fiatalabb macskák között.

Az eltérő mikrobiómák pontos oka ismeretlen, de részben a macska étrendjére, egészségére és lakókörnyezetére vezethető vissza.

Ezt olvastad már?

Jim Carrey megint a Grincs bőrébe bújhat, amiért pezsgőt bontanék

×