Az már 2023 második felében világossá válhatott, hogy a NAND chipek árai emelkedni fognak. A RAM modulokra is ezek kerülnek, szomorú jövőkép áll előttünk.

Nem titok, hogy a tavalyi év kifejezetten kegyes volt a NAND chipek árazását tekintve. Ilyen chipeket találunk a telefonokban, az SSD-kben vagy épp a különböző eszközök RAM moduljain. A belépő szintű számítógépet boncolgató bejegyzésekben is hamar kiderült, hogy jó minőségű, 16 GB-nyi memóriáért sem kell kiadnunk 15-18 ezer forintnál többet. Szintén jelzés értékű volt, hogy az 512 GB-os SSD-k megálltak 13-15 ezer környékén, az 1 TB-os modellek is a lélektani 20 ezer forintos árcédulán mozognak. 2023 nyarán olvashattuk le a legjobb árakat, a decemberi időszakban már érezhető volt egy kis emelkedés.

Az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztették a felhasználókat az elemzők, hogy hamar vége lehet ennek a jó világnak. A kereslet és a kínálat viszonya 2023 decemberének közepére gyakorlatilag helyreállt. A gyártók az elmúlt hónapokban a kapacitások mesterséges visszafogásával érték ezt el. Ezt megfűszerezve a karácsony előtti és közvetlenül utáni elképesztő kereslettel, hamar borítékolható volt, hogy gyorsan kiürülnek ezek a készletek. Ahogy azt sejteni lehetett, az ünnepek után meg is érkeztek az első elemzések.

Gyorsan emelkedhetnek a NAND chipek, RAM-ok árai

Az elemzést ezúttal is a TrendForce csapata készítette, csakúgy, mint az elmúlt években, minden negyedévében. A fenti táblázat kifejezetten könnyen értelmezhető, ám érdemes végigszaladni a várható emelkedéseken:

  • A PC memóriák 10-15%-kal emelkedhetnek majd, ám az elmúlt negyedévben is emelkedtek már ennyivel
  • A szerver memóriák szintén 10-15%-kal emelkedhetnek majd
  • A mobil memóriák 18 és 23 százalék közötti emelkedésre készülhetnek
  • A videokártyákra kerülő memóriák szintén 10-15%-kal emelkednek majd
  • A DDR3 és DDR4 modulok árai pedig szintén 10-15% között emelkedhetnek majd

Jól látható, hogy ez már akár azt is jelentheti, hogy a 16 GB-os modulok a lélektani, 20 ezer forintos árcédula fölé kerülnek ismét. Az SSD-k terén is hasonló számokkal érdemes majd kalkulálni, ám azokkal kapcsolatos friss elemzést még nem publikált a TrendForce csapata.

Forrás: Tom’SHardware

40 elmebajos és hányadék gamer setup, amitől sírva rohansz ki a világból

×